Anti-napelem, amely éjjel termel elektromos energiát a háztetőn

2020 / 08 / 17 / Rácz Tamás
Anti-napelem, amely éjjel termel elektromos energiát a háztetőn
A Stanford kutatói az éjjel a háztetőből kisugárzó energiát hasznosítva fejlesztenének annyi áramot, amennyivel már el lehetne világítgatni a sötétben.

Seebeck-hatásnak azt a jelenséget hívjuk, melynek során két különböző fémet két különböző hőmérsékletű ponton összekapcsolva a kapcsolódási pontok között elektromos feszültség keletkezik. (Ezt kevésbé ismerjük a hétköznapokból, mint a fordítottját, a Peltier-hatást, melyet autók italtartóiban vagy hűtőtáskákban szokás alkalmazni egyszerű, mozgó alkatrészeket nem igénylő hűtésre.)

A Seebeck-effektusra alapozott elektromos energia-termelés elvi lehetősége eddig is ismeretes volt, de az elérhető kis teljesítmény miatt az iparban nemigen foglalkozott ezzel senki. Eddig. Most viszont a Stanford Egyetem kutatócsoportja végigszámolta, pontosan mennyi is az a kis teljesítmény, és úgy találták, mégiscsak lehet értelme akár épületek tetején, az adott épület energetikai rendszerébe kapcsoltan is a hideg és meleg felületek különbségéből közvetlenül áramot fejleszteni. Mint tanulmányuk bevezetőjében írják, az általuk kalkulált  teljesítmény már alkalmas lehet gyakorlati hasznosításra. Például éjszakai világítás energiaellátására kis teljesítményű fényforrásokkal elektromos hálózatra nem kapcsolt ingatlanokban, vagy a napsütéses órákban napelemekkel termelt energia folytonosságának éjjeli biztosítására a drága energiatároló rendszerek helyett.


Kép: Lingling Fan, Wei Li, Weiliang Jin, Meir Orenstein, and Shanhui Fan, Stanford University

A kutatók egyelőre nem készítettek prototípust, csak számítógépes szimulációval dolgozva "készítették el" az éjjel a háztetőn az épületből kisugárzott energia egy részét hasznosító eszköz modelljét. Viszont ha az általuk elviekben optimalizált rendszerben, a hősugárzás hatékonyságát megfelelő anyagok felhasználásával javítva valóban elérhető az akár 2,2 W/m2 teljesítmény, az azt jelenti, hogy pár négyzetméter tetőfelület energiatakarékos LED-lámpákkal ki tudja világítani az éjjeli sötétben is a belső tereket. A kutatók szerint ez a megoldás bizonyos körülmények között olcsóbb és üzembiztosabb lehet, mint a hagyományos módszerek a nappal napelemmel megtermelt energia éjjeli üzemre való eltárolására.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Project Astra úgy válaszol a kérdéseinkre, mintha egy mindentudó ismerőssel beszélgetnénk videochaten, okosszemüvegekkel kombinálva pedig egészen új távlatokat nyithat a chatbotok használatában.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.