Anti-napelem, amely éjjel termel elektromos energiát a háztetőn

2020 / 08 / 17 / Rácz Tamás
Anti-napelem, amely éjjel termel elektromos energiát a háztetőn
A Stanford kutatói az éjjel a háztetőből kisugárzó energiát hasznosítva fejlesztenének annyi áramot, amennyivel már el lehetne világítgatni a sötétben.

Seebeck-hatásnak azt a jelenséget hívjuk, melynek során két különböző fémet két különböző hőmérsékletű ponton összekapcsolva a kapcsolódási pontok között elektromos feszültség keletkezik. (Ezt kevésbé ismerjük a hétköznapokból, mint a fordítottját, a Peltier-hatást, melyet autók italtartóiban vagy hűtőtáskákban szokás alkalmazni egyszerű, mozgó alkatrészeket nem igénylő hűtésre.)

A Seebeck-effektusra alapozott elektromos energia-termelés elvi lehetősége eddig is ismeretes volt, de az elérhető kis teljesítmény miatt az iparban nemigen foglalkozott ezzel senki. Eddig. Most viszont a Stanford Egyetem kutatócsoportja végigszámolta, pontosan mennyi is az a kis teljesítmény, és úgy találták, mégiscsak lehet értelme akár épületek tetején, az adott épület energetikai rendszerébe kapcsoltan is a hideg és meleg felületek különbségéből közvetlenül áramot fejleszteni. Mint tanulmányuk bevezetőjében írják, az általuk kalkulált  teljesítmény már alkalmas lehet gyakorlati hasznosításra. Például éjszakai világítás energiaellátására kis teljesítményű fényforrásokkal elektromos hálózatra nem kapcsolt ingatlanokban, vagy a napsütéses órákban napelemekkel termelt energia folytonosságának éjjeli biztosítására a drága energiatároló rendszerek helyett.


Kép: Lingling Fan, Wei Li, Weiliang Jin, Meir Orenstein, and Shanhui Fan, Stanford University

A kutatók egyelőre nem készítettek prototípust, csak számítógépes szimulációval dolgozva "készítették el" az éjjel a háztetőn az épületből kisugárzott energia egy részét hasznosító eszköz modelljét. Viszont ha az általuk elviekben optimalizált rendszerben, a hősugárzás hatékonyságát megfelelő anyagok felhasználásával javítva valóban elérhető az akár 2,2 W/m2 teljesítmény, az azt jelenti, hogy pár négyzetméter tetőfelület energiatakarékos LED-lámpákkal ki tudja világítani az éjjeli sötétben is a belső tereket. A kutatók szerint ez a megoldás bizonyos körülmények között olcsóbb és üzembiztosabb lehet, mint a hagyományos módszerek a nappal napelemmel megtermelt energia éjjeli üzemre való eltárolására.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
A Kínai Tudományos Akadémia kutatása alapján az LK-99 sem hozza el a szupravezetők forradalmát, mivel valójában nem is szobahőmérsékletű szupravezető.
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
"B****** meg magukat!" - üzente a közösségi oldalt elhagyó hirdetőknek a cég első embere, akiknek a hírek szerint ezután nem is igazán áll szándékukban visszatérni.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.