A NASA rekonstruálta, hogy mit láttak a szerencsétlenül járt Apollo-misszió asztronautái

2020 / 03 / 02 / Bobák Áron
A NASA rekonstruálta, hogy mit láttak a szerencsétlenül járt Apollo-misszió asztronautái
Az amerikai űrügynökség a Hold körül keringő Lunar Reconnaissance Orbiter adatait felhasználva alkotta meg a lenyűgöző, 4K-s videót, és ez alapján arra tippelünk, hogy James Lovell kapitány és csapata azért annyira nem sajnálkozhatott, hogy nem sikerült leszállniuk az égitestre.

Az Apollo-13 sztoriját valószínűleg az is ismeri, aki soha nem érdeklődött különösebben az űrutazás iránt: az 1970. április 11-én indult harmadik (ha az Apollo-8-at és 10-et is beleszámoljuk, akkor az ötödik) Hold-misszió asztronautái egy meghibásodott oxigéntank miatt halálos veszélybe kerültek, így az Aquarius holdkompba átcuccolva, a Hold megkerülésével tértek vissza a Földre. Hollywoodi filmbe illő történet.

A NASA most az utazásnak azt a részét rekonstruálta, amit Jim Lovell, Jack Swigert és Fred Haise valószínűleg a legjobban élvezett az útból (mármint a földet érést leszámítva), vagyis amikor a holdkomp megkerülte az égitestet, tökéletes rálátást nyújtva a Hold távolabbi, "sötét" oldalára. Az idő múlását némileg felgyorsították, hogy élvezhetőbb legyen, de ezt leszámítva minden pont úgy történik, ahogy akkor látnánk, ha tényleg megkerülnénk a Holdat.

Természetesen nem az Apollo-13 legénysége volt az első, akiknek részük volt ebben a látványban, hiszen az Apollo-missziók a landolás előtt és után is számtalanszor megkerülték a Holdat. Utóbbi kritikus része volt a küldetéseknek, hiszen az űrhajók a Hold gravitációját kihasználva, az úgynevezett "szabad visszatérés pályán" vették célba a Földet.

(Borítókép: Az Apollo-13 legénysége. Balról jobbra: Fred Haise, Jim Lovell és Ken Mattingly, Fotó: Getty)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.