Aprócska „UV-zseblámpával” a gyors, teljes és abszolút környezetbarát fertőtlenítés nyomában

2021 / 05 / 09 / Felkai Ádám
Aprócska „UV-zseblámpával” a gyors, teljes és abszolút környezetbarát fertőtlenítés nyomában
Mindentudó zsebfertőtlenítő eszköz kapcsán nehéz nem előrángatni a slágertémát, a világjárványt, de ezúttal támadjunk szokatlan szögből!

Magyarországon a járvány kezdetén voltunk kénytelenek azzal szembesülni, hogy több polgártársunk számára az elemi higiénés teendők értő végrehajtása is erős kihívást jelent. Ez azért volt fagyos felismerés, mert óhatatlanul is mások tisztálkodási szokásaira bízzuk magunkat, ha megnyomunk egy gombot a liftben, megérintjük a mozgólépcső korlátját, vagy egyszerűen csak belépünk egy ajtón, és ehhez megragadjuk a kilincset. És amíg akár egy edzőteremben is őrülten suvickoljuk magunk után a tárcsákat meg a rudakat, ezek a jóval gyakrabban érintett felületek borzasztó ritkán találkoznak bármiféle fertőtlenítőszerrel, ha egyáltalán.

Hadd említsem meg azt is, hogy amikor még egészségüggyel kapcsolatban ittam magamba a tudást (ami mondjuk erős kifejezés), a fertőtlenítés kapcsán az előadó a leglelkesebben az UV-sugárzással működő lámpákról beszélt, melyek egy kapcsolás után tisztán tartanak minden felület, ahová a fényük elér – nem véletlen használják ezeket orvosi rendelőkben és műtőkben.

Ha pedig az előbbi két bekezdést összeadjuk, kijön ezen cikk apropója: egy „zseblámpa”, amellyel megtisztíthatjuk azokat a felületeket, melyeket kénytelenek vagyunk megérinteni a mindennapokban. A Maid Wright nevű vállalat remek ötlete mögött Eddie Lou és Susie Wen állnak, és a végső termék az Ultra-Guard CAPSULE még kicsit túl is nyúlik azon, hogy vágjuk zsebre az UV-lámpát, hiszen egy összetett, rengeteg hétköznapi helyzetben hasznos eszközt tettek le az asztalra, pontosabban ajánlottak a Kickstarteres támogatók figyelmébe. A kampány amúgy még 21 napig tart, de a szükséges összegnek már így is a többszöröse gyűlt össze: 72 000 dollár a célul kitűzött 10 000 helyett.

Az ibolyántúli, ultraibolya vagy ultraviola sugárzás (röviden UV-sugárzás) a látható fénynél (400-780 nm) kisebb, de a röntgensugárzásnál (0,01–100 nm) nagyobb hullámhosszúságú, vagyis a 180–400 nanométeres tartományba eső elektromágneses sugárzás.A legkisebb hullámhosszúságú, de még látható fény ibolya színű (latinul: viola): vagyis az ezen túli frekvenciájú rezgést (hullámhosszúságban viszont éppen ez alatti) hívjuk ibolyántúli sugárzásnak. A kapszulából áradó fény hullámhossza a 260-280 nanométeres tartományba esik, és ennek segítségével egy adott felületen kiírtja a mikroorganizmusok 99,9 százalékát 10 másodperc alatt. Az eszköz működési elve, hogy ezen a legkiemelkedőbb biocid frekvencián sérülnek olyan alapvető struktúrák, mint a nukleinsavak vagy a fehérjék, ami végső soron a kórokozó halálát okozza. Mivel nukleinsav és fehérje éppenséggel a mi sejtjeinkben is akad, ezért egy ilyen eszköz használatakor nagyon észnél kell lenni, de erre még visszatérünk.

A kütyüt USB-C porton keresztül tölthetjük, és egy teljesen feltöltött eszköz (ez kb. fél órát vesz igénybe) 180-szer süthető el egy-egy tökéletes csírátlanítás erejéig. Az ördög a részletekben rejlik, és ez most sincs másképp: a kapszula ugyanis két részből áll: magából a lámpából, valamint egy erre helyezett „kupakból”, ami valójában stylusként működik – vagyis ez utóbbival nyomkodhatjuk a lift vagy a bankautomata gombjait, sőt az ergonomikus kialakításnak hála, még akár különböző kapcsolókat és fogantyúkat is használhatunk ezzel. Ha pedig végeztünk, csak visszahelyezzük a helyére, ahol a lámpa egyből le is fertőtleníti. Az UV-lámpás részt pedig használhatjuk érzékeny felületek – mobiltelefon, billentyűzet fertőtlenítésére, de akár a higiénés felszerelésünk, borotvánk, fogkefénk is tökéletesen tisztán tarthatjuk ezen a módon. Sőt akár cumit is tisztíthatunk így a gyereknek, ami különös hasznos jövet-menet, amikor a kölyök földhöz csapta a cumit, aztán ordít, mert hiányolja.

A járványban egyébként  nagyon mennek az Ultra-Guard-hoz hasonló, UV-fényt használó fertőtlenítő eszközök, és bár ezt személyesen nem próbáltuk ki, annyit látni rajta, hogy egyrészt több funkciót is egyesít, másrészt a felhasznált, jobb minőségű anyagok is kiemelhetik az UV-C kütyük tengeréből. Talán az sem véletlen, hogy a névben kerülik az ezekre a zseblámpákra általában használt "wand", azaz "pálca" szót. Fontos hangsúlyozni azt is, hogy a kapszula megkapta a CE-jelölést, vagyis megfelel az EU szigorú előírásainak, és lehet hivatalosan is forgalmazni az uniós országokban.

Az UV-fény másik előnye, hogy nem csak jobban fertőtlenít a vegyszereknél, de ráadásul környezetbarát, hiszen nem hagy maga után semmilyen vegyületet, ami bekerülhetne a természetbe például a lefolyón át.

A termék egyébként jelenleg az eredeti 56 dollár helyett 27 dollárért rendelhető meg, de egyrészt a cikk írásakor már csak három maradt, másrészt Magyarországra sajnos nem szállítanak – a szomszédos Ausztriába viszont igen, de ekkor rádobnak még 25 dollár szállítási költséget is. A további rossz hír a beszerezhetőséggel kapcsolatban, hogy a leszállítás csúszhat a beszállítói hálózat lelassulása és egyéb, esetleges logisztikai nyűgök miatt (a gyártás júniusban, a kiszállítás pedig augusztusban kezdődik).

Viszik az otthoni UV-C fertőtlenítőket, mint a cukrot, pedig még nem igazán tudjuk, milyen hatása van ránk ennek a cuccnak Már pár ezer forintért meg lehet venni azokat a vírus ellen árult UV-C fertőtlenítőket, amik rosszul használva komolyabb egészségügyi kockázatot jelenthetnek, mint maga a vírus.

Nem szabad azonban azt sem elhallgatni, hogy a különböző UV-C fertőtlenítők pontos hatásai még tisztázásra szorulnak, illetve a használatukhoz alaposan fel kell készülni, mert ártalmas lehet az egészségre (az egészségügyi intézményekben a szakemberek pontosan tudják, mire kell figyelni, amikor ilyen lámpákat használnak) – minderről részeltekbe menően a fentebbi cikkünkben írtunk.

(Kép: Kickstarter)

További cikkek a témában:

UV-C fényű városi nap tisztítja a levegőt a vírusoktól Hollandiában Az UV-C-sugárzás vírusölő hatásával egy évszázada kísérleteznek a kutatók, a legújabb megoldás, a távoli UV-C fény a járvány indulása óta különösen nagy figyelmet kap. A holland "városi nap" fejlesztői remélik, hogy a nagyobb biztonság megnyithatja az utat újra a közösségi élet előtt a tereken, iskolákban vagy pályaudvarokon.

Itt az első villanykörte, ami nem csak okos, de a lakást is fertőtleníti A Lifx Clean okosizzó a gyártó állítása szerint az emberre nem veszélyes sugarakkal fertőtleníti az alá helyezett dolgokat, vagy akár az egész fürdőszobát, emellett hagyományos villanykörteként is használható.

Olyan robotot alkottak, ami UV-fénnyel fertőtleníti a kórházi szobákat Az önjáró robot koncentrált ultraibolya-fényt bocsát ki, ami lebontja a baktériumok és vírusok DNS-ét, megakadályozva a további szaporodásukat.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A koronavírust vizsgálta a fizikus, és arra jutott: szimulációban élünk
A koronavírust vizsgálta a fizikus, és arra jutott: szimulációban élünk
Dr. Melvin Vopson már korábban megfogalmazta az infodinamika második törvényét, de legutóbb ezt a koronavírus mutációjával is illusztrálta. Mindez szerinte arra utal, hogy valójában szimulációban élünk.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.