Archív képeken elevenedik meg az igazi Vadnyugat

2020 / 06 / 06 / Felkai Ádám
Archív képeken elevenedik meg az igazi Vadnyugat
1848-ra az Egyesült Államok hivatalosan is megszerezte a nyugati irányba egészen a Csendes-óceánig nyúló vidéket.

Ez délen a Rio Grande alá ért, északon pedig nagyjából a 49. szélességi körig. Ekkorra ezeket a földeket az amerikaiak már felderítették, sőt le is telepedtek rajta. Sokan azért jutottak idáig, mert a mormonként üldözték őket a vallásuk miatt.

Ennél is többeket vonzott az arany.

A hódításnak pedig számos áldozata volt, akikről sokáig elfeledkeztek a történelem lapjai is.


Nagy Láb, a sziúk főnökének halála a Wounded Knee-nél történt mészárlást követően. Ott, a havas mezőn lehelte ki lelkét 1890-ben.

Az USA Nemzeti Archívuma most nagyon gondosan kategorizálta, és online is elérhetővé tette azokat a képeket, amelyeken a civilizáció találkozik a Vadnyugattal. A képeket hétköznapi polgárok, de időnként a kormány megbízottjai készítették a friss találmánnyal, a fényképezőgéppel. Kisebb csoda, hogy ezek a képek ilyen állapotban megmaradtak a vadnyugat viszontagságos napjait túlélve, mivel ezeket kollódiumos eljárással rögzítették üveglemezekre.


Black Jack Ketchum akasztása (Clayton, Új-Mexikó) 1901 körül.

A periódus végét az 1912-es évvel jelölték ki, ekkor csatlakozott ugyanis a szomszédos államok közül utolsóként Arizona az USA-hoz. Pontosabban ekkor vásárolta meg az USA 15 millió dollárért Mexikótól. Érdekesség, hogy az USA nem érezte úgy, hogy túl jó boltot csinált volna, és hamarosan felkínálta az immár 48. tagállamát visszavásárlásra Mexikónak. Mexikó viszont akkor pénzügyi nehézségekkel küzdött, így Arizona az Államoknál ragadt.


Dodge City (Kansas) békebírói 1890 körül. Balról a harmadik férfi a legendás Wyatt Earp.

Akárhogy is, ezzel a kicsit mesterkélt dátummal ért véget a Vadnyugat korszaka.

A fentebb linkelt gyűjteményt Charlotte Palmer rendszerezte, és sorolta kategóriákba. Ha valaki a fenti linkre kattint, olyan osztályokat talál, mint az expedíciók (Surveys and Expeditions), a hadsereg a Vadnyugaton (Soldiering in the West) vagy akár a törvénykezés (The Law of the West). Charlotte Palmer alaposan utánajárt a képeknek, és feltüntetett, amit csak lehetett: a kép keletkezésének a körülményeit, a szereplőket, valamint a helyet és a dátumot is.


Wigner Jenő, a fizikus, aki megteremtette a nukleáris mérnöki tudományokat
Wigner Jenő, a fizikus, aki megteremtette a nukleáris mérnöki tudományokat
A legendásan udvarias tudós neve talán nem a legismertebb a Manhattan terv résztvevői közül, de hatalmas szerepet játszott az az első atommáglya, az első vízhűtéses, plutónium generáló reaktor létrehozásában és a tudomány számos területen hagyott hosszú időre szóló nyomot.
Egész Európából gyűltek össze résztvevők, hogy változtassanak a női vezetői helyzeten
Egész Európából gyűltek össze résztvevők, hogy változtassanak a női vezetői helyzeten
Nincs elég női vezető - egy különleges akadémia változtathat a helyzeten.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.