Sátorozás a Holdon az Artemis III asztronautáival

2024 / 05 / 28 / Bobák Zsófia
Sátorozás a Holdon az Artemis III asztronautáival
Az MIT tervezte moduláris lakhely átmeneti szállást nyújt az asztronautáknak, amíg ki nem alakítják hosszútávra szóló állomásukat.

A Massachusettsi Műszaki Intézet munkatársai, a Space Exploration Initiative projekt keretében megtervezték azt a holdi moduláris lakhelyet, ami a lehető legkönnyebben felépíthető szállást biztosítja majd a leendő Artemis III misszió űrhajósainak, akik a tervek szerint még azelőtt érkeznek a Holdra, mielőtt hosszabb távú tartózkodásra alkalmas állomást alakítanának ki az égitesten. Az Artemis III lesz ugyanis a NASA Apollo-éra utáni első olyan holdmissziója, amelynek során embereket küldenek a Holdra, egy rövidebb tudományos küldetés erejéig. Az asztronauták csak egy hétig tartózkodnak majd a felszínen, de addig is főként a SpaceX Starship HLS (Human Landing System) űrhajóban tevékenykednek és űrsétákra indulnak adat-, és mintagyűjtési céllal.

Az űrügynökség hosszabb távú tervei között szerepel tartósabb lakhatásra használható lakhelyek készítése, de első körben még egyszerűbb megoldásokat tesztelnek, erre szánják az MIT Momo nevű modulját is. A moduláris, könnyű és gyorsan összeállítható egység alumínium keretből és polietilén külsőből áll, ami véd a sugárzástól. A modul hasonló egy popup sátorhoz, amelyet a legkevesebb erőfeszítéssel lehet felállítani, így jelentősen megkönnyíti az űrruhákban nehézkesen mozgó űrhajósok dolgát a szállás előkészítése során. A Momóban kis mérete ellenére háló-, és fürdőszoba is található és többféle funkciót is elláthat igénytől függően.

A tervezők a modult az Artemis III asztronautái számára tervezték, ezért a kialakításában fontos tényezőt játszott az, hogy a Starship HLS rakterében kényelmesen elférjen, de azt még nem lehet tudni, hogy valóban tesztelik majd-e, és ha igen, milyen formában és mennyi ideig, a Hold felszínén.

(Fotó: MIT Media Lab)

Egy komplett várost álmodott a Holdra a kínai űrügynökség A kínai űrügynökség egy videón mutatja be, milyen lehet az International Lunar Research Station, ami a tervek szerint 2035-re készülhet el.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Arrokoth, a “cukorvilág” megváltoztathatja, amit a földi élet kialakulásáról tudni véltünk
Arrokoth, a “cukorvilág” megváltoztathatja, amit a földi élet kialakulásáról tudni véltünk
Mi köze egy cukorral “behintett” hóemberszerű égitestnek a Neptunuszon túlról a földi élethez? Egy új kutatás szerint nagyon is sok.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.