Pénzt nem tartunk párnahuzatban, akkor adatokat miért tárolnánk ott?

2020 / 02 / 11 / Raketa.hu
Pénzt nem tartunk párnahuzatban, akkor adatokat miért tárolnánk ott?
Amit meg tudunk fogni, az a mienk. Hiába léteznek bankok évszázadok óta, az emberiség jó lassan tanulta meg, hogy jobban megbízhat valamiben, amit nem lát, mint amit a kezében tart. Ehhez hasonlóan az elmúlt tizenöt évben a felhőalapú számítástechnika nem csak a vállalatokat, hanem minket, felhasználókat is meggyőzött arról, hogy néha okosabb abban bíznunk, ami nem nálunk van, hanem körbevesz minket.

A világ hörcsögpóló-piaca pang. Egy szomorú későtéli napon akár azt is mondhatnánk, hogy szinte nem is létezik. Kutyák, macskák hordanak díszesebbnél rondább göncöket, de valahogy a hörcsögökről eddig mindenki megfeledkezett. De ami nekünk szívfájdalom, az egy lelkes vállalkozónak lehetőség: ezt az űrt egyszer valaki észre fogja venni. És miután észrevette, meg fogja vásárolni a horcsogpolo.com domaint, elszalad méteráruért, leülteti a rokonokat a varrógéphez, elindítja a sorozatgyártást, és várja a világhírt. Korábban ez a valaki vett volna egy számítógépet, telepített volna rá mindenféle programokat, hogy onnan üzemelhesse be [email protected] email címét, és hogy onnan száguldhasson majd a weboldala. Aztán a gépet elhelyezte volna egy szerverparkban, és várta volna a webshopjában tolongó vásárlókat. Ha tényleg jönnek, akkor rohanhatott volna venni újabb gépeket, hiszen a meglévő biztosan nem bírta volna el a hörcsögruhára éhes tömegeket. Ha nem jönnek a vásárlók, akkor nem csak pár rőf anyag, de egy jó gép is felkerült volna a fölösleges kiadások listájára. A felhőalapú számítástechnika viszont megmentheti a horcsogpolo.com-ot, már ha meg kell menteni.

Hogyan jönnek ide a felhők?

A felhő egyáltalán nem a levegőben van, ronda és kevésbé ronda, de szinte mindig szürke szerverparkokat, adatközpontokat hívunk így, csak a felhő sokkal szebben hangzik. Itt számítógépek ezrei várják, hogy valaki feltelepítse rájuk az új horcsogpolo.com-ot, elkezdje futtatni a céges levelezését, vagy csak simán felmásolja az adatait. Mert amíg otthonra venni számítógépet jó móka, egy szervert kiválasztani, megvásárolni, beüzemelni, karban tartani macera. Ráadásul nem kell mindenkinek saját szerver - aki a levelezésének a biztonsági másolatait szeretné jó helyen tudni, a könyvelést tenné elérhetővé a kollegái számára, vagy a hörcsögdivattal végre a témát megillető mélységben foglalkozó blogot indítana, annak semmi szüksége ehhez egy saját gépre. Bőven elég neki egy szeletke valaki máséból.

Miért jó a felhő - öt mondatban

1. Skálázható, vagyis gyorsan követi növekvő vagy csökkenő igényeinket.
2. Gyors, mert az adatközpontok mindig ügyelnek a megfelelő kapcsolat kiépítésére.
3. Kényelmes, mert az esetleges hardver javításokért nem mi felelünk.
4. Biztonságos, a fizikai és a technológia veszélyek is gyorsabban elháríthatóak.
5. Kiszámítható, mert használat alapján vagy havi átalányban fizetünk.

De kitől lehetne kölcsönkérni egy kis sarkot egy szerveren?

A kétezres évek elejére egyre több adatot kellett interneten keresztül elérhetően tárolni. Egyre több nagy teljesítményű számítógépre volt szükség, ami arra várt, hogy valaki a világ túloldalán egyszer csak kérjen tőle valamit. És mivel alultervezni sosem szerencsés, ezért elfért még a szerverparkokban adat bőven. Számítógépkapacitás is akadt kihasználatlanul. Így jöhetett létre az elmúlt évek egyik legmeghatározóbb informatikai trendje, aminek köszönhetően egy induló kisállatruhabolt, esetleg sima cukrászda nem szerencsétlenkedik azzal, hogy saját szerveren futtassa a levelezését és a megrendelések követéséhez szükséges szoftvert - párezer forintért bérel magának egy kis helyet valahol, ahol beüzemeli a virtuális gépét, és egyszerűen, távolról telepíti rá azt, amire szüksége van. Ha annyira jól sikerültek a sütik, hogy nyitni kell még négy üzletet, akkor elég pár kattintás, és máris négyszer akkora szelete az övé a felhőnek.

Az Aruba Cloud

az induló cégektől egészen a nagyvállalatokig kínál felhőalapú megoldásokat, havi 900 forinttól. Hat európai országban működtetik adatközpont-hálózatukat, az uniós adatvédelmi szabályoknak (GDPR) megfelelően. Az infrastruktúra biztonságát őrzés, tartalék áramellátás és redundáns rendszerek garantálják.

A vállalkozások után mi, felhasználók is megtanultuk, hogy a családi fotókat nem egy USB-n csatlakoztatott külön merevlemezen tároljuk, amire könnyen ráborul a mézes tea - inkább megy az album a felhőbe havi párszáz forintért. Ott senki nem borít rá semmit, vagy ha mégis megtenné valami ügyetlen litván technikus, akkor az adataink másolata úgyis ott ül valahol pár országgal odébb, a biztonság kedvéért.

Az Aruba Cloud által is kínált felhőmegoldások az esetek javában biztonságosabbak, gyorsabbak és egyszerűbben reagálnak az igényeink változásaira, mint bármi, amit korábban el tudtunk képzelni. És ugyan elsőre furcsa érzés, hogy nem a sarokban kerregő-kattogó gépen van minden, amire szükségünk van, hanem őrzött, hűtött parkokban, párszáz kilométerre, a környező országokban, de aztán rájövünk, hogy a párnán is kényelmesebb aludni, ha nem ropog benne pár kósza tízezres.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt az Aruba Cloud.

(Fotó: Getty)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Ezek a videók mutatják meg igazán, milyen fejlett kognitív képességekkel rendelkezik a Google új AI-asszisztense
Ezek a videók mutatják meg igazán, milyen fejlett kognitív képességekkel rendelkezik a Google új AI-asszisztense
A Project Astra megmosolyogtatóan ügyetlen rajzokról is gond nélkül megmondja, hogy mit ábrázolnak, ha pedig egymásután több képet mutatnak neki, akkor utólag is képes mindegyiket helyesen megnevezni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.