High-tech kütyü mondja meg, hogy eléggé megmostuk-e a zöldségeket

2021 / 12 / 01 / Bobák Áron
High-tech kütyü mondja meg, hogy eléggé megmostuk-e a zöldségeket
A legtöbben tisztában vannak vele, hogy a zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás előtt érdemes megmosni, az viszont már közel sem egyértelmű, hogy mennyire alaposnak kell lennie a mosásnak, hogy a növényeken biztosan ne maradjanak olyan baktériumok, vegyi anyagok, amelyek ártalmasak lehetnek.

Az Asus PureGo PD100 erre a problémára nyújt megoldást azzal, hogy képes megbecsülni a víz szennyezettségét. A PD100 használata előtt a zöldségeket, gyümölcsöket a szokott módon le kell mosni a csap alatt, majd vízbe rakni őket, és néhány perc után berakni melléjük a PD100-at is. A készülék a szűrője és egy fejlett algoritmus segítségével ezután megállapítja, hogy vannak-e a vízben káros anyagok, ha pedig tiszta a terep, azt zöld fénnyel jelzi.

A hírről beszámoló Gizmodo hozzáteszi, hogy a 200 dolláros eszköz a használati utasítás szerint csak nagyjából az USA-ban jelenleg használt rovarirtók 70%-át képes kimutatni, vagyis száz százalékos garanciát ez sem nyújt arra, hogy a zöldségek teljesen makulátlanok. A PD100-zal egyébként nem csak a vízben található káros anyagok mennyiségét állapíthatjuk meg, de az alkalmazás segítségével azt is nyomon követhetjük, hogy mennyi ideig mostuk a zöldségeket.

Veszélyes élelmiszerek

Az Egészségügyi Világszervezet 2019-es statisztikái szerint Európában évente mintegy 23 millióan betegszenek meg ételmérgezés következtében, és mintegy 4700 ember veszíti életét a fertőzések miatt. A nyilvánvaló szociális szempontok mellett ez a gazdaságra is komoly terheket ró, a WHO szerint ugyanis a betegeskedések és halálozások miatt mintegy 413 ezer egészséges életév veszik el évente az ételmérgezés miatt.

A jelentés szerint az ételmérgezés leggyakoribb oka a norovírus-fertőzés, egy olyan akut gyomor- és bélrendszeri megbetegedés, amiből évente 15 millió esetet regisztrálnak. Bár a megbetegedések jelentős részét nem a nem elég alaposan megmosott zöldségek és gyümölcsök okozzák, de ettől függetlenül mindenképpen érdemes megfogadni az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet tanácsait, ami hét pontban foglalja össze, hogyan érdemes megmosni a növényeket:

  • A friss alapanyagok elkészítése előtt és után legalább húsz másodpercen keresztül mossunk kezet szappannal és meleg vízzel
  • Ha a zöldségen, gyümölcsön sérülést látunk, a sérült részt vágjuk ki
  • Hámozás előtt öblítsük le a zöldségeket, hogy a késről ne kerüljön szennyeződés a már meghámozott növényre
  • A zöldségek és gyümölcsök mosásához nem szükséges szappan, elég, ha óvatosan dörzsölgetjük őket a folyóvíz alatt
  • A szilárd termékek, például dinnye vagy uborka súrolásához érdemes zöldségkefét használni
  • Mosás után a megmosott növényeket szárítsuk meg konyharuha vagy papírtörlő segítségével
  • A káposzta és a saláta külső leveleit érdemes eltávolítani fogyasztás előtt.

(Fotó: Asus)


Színarany bevonatú emlékérem most 65% kedvezménnyel, csak 4.990 Ft-ért!
II. Rákóczi Ferenc születésének 350. évfordulója alkalmából kibocsátott színarany bevonatú emlékérem.
Először lőttek ki hajót sínágyúval – és nem az amerikaiak voltak
Először lőttek ki hajót sínágyúval – és nem az amerikaiak voltak
Először lőttek éles célpontra hajóra szerelt sínágyúval, látványos mérföldkőhöz érve az elektromágneses fegyverfejlesztésben.
Hamarosan időkristályokkal fogunk fizetni
Hamarosan időkristályokkal fogunk fizetni
Az első, szabad szemmel is látható időkristályok fényben „pszichedelikus tigriscsíkokként” villannak fel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.