High-tech kütyü mondja meg, hogy eléggé megmostuk-e a zöldségeket

2021 / 12 / 01 / Bobák Áron
High-tech kütyü mondja meg, hogy eléggé megmostuk-e a zöldségeket
A legtöbben tisztában vannak vele, hogy a zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás előtt érdemes megmosni, az viszont már közel sem egyértelmű, hogy mennyire alaposnak kell lennie a mosásnak, hogy a növényeken biztosan ne maradjanak olyan baktériumok, vegyi anyagok, amelyek ártalmasak lehetnek.

Az Asus PureGo PD100 erre a problémára nyújt megoldást azzal, hogy képes megbecsülni a víz szennyezettségét. A PD100 használata előtt a zöldségeket, gyümölcsöket a szokott módon le kell mosni a csap alatt, majd vízbe rakni őket, és néhány perc után berakni melléjük a PD100-at is. A készülék a szűrője és egy fejlett algoritmus segítségével ezután megállapítja, hogy vannak-e a vízben káros anyagok, ha pedig tiszta a terep, azt zöld fénnyel jelzi.

A hírről beszámoló Gizmodo hozzáteszi, hogy a 200 dolláros eszköz a használati utasítás szerint csak nagyjából az USA-ban jelenleg használt rovarirtók 70%-át képes kimutatni, vagyis száz százalékos garanciát ez sem nyújt arra, hogy a zöldségek teljesen makulátlanok. A PD100-zal egyébként nem csak a vízben található káros anyagok mennyiségét állapíthatjuk meg, de az alkalmazás segítségével azt is nyomon követhetjük, hogy mennyi ideig mostuk a zöldségeket.

Veszélyes élelmiszerek

Az Egészségügyi Világszervezet 2019-es statisztikái szerint Európában évente mintegy 23 millióan betegszenek meg ételmérgezés következtében, és mintegy 4700 ember veszíti életét a fertőzések miatt. A nyilvánvaló szociális szempontok mellett ez a gazdaságra is komoly terheket ró, a WHO szerint ugyanis a betegeskedések és halálozások miatt mintegy 413 ezer egészséges életév veszik el évente az ételmérgezés miatt.

A jelentés szerint az ételmérgezés leggyakoribb oka a norovírus-fertőzés, egy olyan akut gyomor- és bélrendszeri megbetegedés, amiből évente 15 millió esetet regisztrálnak. Bár a megbetegedések jelentős részét nem a nem elég alaposan megmosott zöldségek és gyümölcsök okozzák, de ettől függetlenül mindenképpen érdemes megfogadni az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet tanácsait, ami hét pontban foglalja össze, hogyan érdemes megmosni a növényeket:

  • A friss alapanyagok elkészítése előtt és után legalább húsz másodpercen keresztül mossunk kezet szappannal és meleg vízzel
  • Ha a zöldségen, gyümölcsön sérülést látunk, a sérült részt vágjuk ki
  • Hámozás előtt öblítsük le a zöldségeket, hogy a késről ne kerüljön szennyeződés a már meghámozott növényre
  • A zöldségek és gyümölcsök mosásához nem szükséges szappan, elég, ha óvatosan dörzsölgetjük őket a folyóvíz alatt
  • A szilárd termékek, például dinnye vagy uborka súrolásához érdemes zöldségkefét használni
  • Mosás után a megmosott növényeket szárítsuk meg konyharuha vagy papírtörlő segítségével
  • A káposzta és a saláta külső leveleit érdemes eltávolítani fogyasztás előtt.

(Fotó: Asus)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Okos súlyzó súly nélkül – különleges otthoni edzést ígér a GymBars PRO
Okos súlyzó súly nélkül – különleges otthoni edzést ígér a GymBars PRO
A GymBars Pro a gyártó ígérete szerint egy komplett "hordozható okos konditermet" ad a felhasználók kezébe.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.