Átadták a 2020 évi kémiai Nobel-díjat, az evolúció szabászeszközeinek felfedezéséért

2020 / 10 / 08 / Justin Viktor
Átadták a 2020 évi kémiai Nobel-díjat, az evolúció szabászeszközeinek felfedezéséért
Az evolúció működéséhez, az adaptálódás kivitelezéséhez, ennek az összetett, hatalmas és alig ismert mechanizmusnak nyilvánvalóan szerteágazó és sokoldalú szerszámkészletre van szüksége. Az idei kémiai Nobel-díjat egy ilyen eszköz felfedezéséért adták át.

Genomszerkesztési módszer

A 2020 évi kémiai Nobe-díjat Emmanuelle Charpentier és Jennifer A. Doudna kapták közösen "genomszerkesztési módszerük kidolgozásáért". Az általuk felfedezett eszköz a genetikai olló, alkalmas az élet kódjának átírásához.

A géntechnológia legélesebb új eszköze lett a CRISPR/Cas9 genetikai olló. Az új eszközök felhasználásával a kutatók rendkívül nagy pontossággal képesek változtatni az állatok, növények és mikroorganizmusok DNS-én.

Genetikai forradalom

A technológia forradalmi hatást gyakorolt ​​az élettudományokra, masszívan hozzájárul az új rákterápiákhoz, és valóra válthatja az örökletes betegségek gyógyításának álmát.

A kutatók szeretnék megfejteni az élet belső működését, és ehhez módosítaniuk kell a sejtekben található géneket. Ez sokáig időigényes, nehéz és néha kivitelezhetetlen feladatot jelentett. A CRISPR/Cas9 genetikai ollóval néhány hét leforgása alatt elvégezhető mindez.

Ősi mechanizmus

„Óriási erő rejlik ebben a genetikai eszközben, amely mindannyiunkat érint. Ez nemcsak forradalmasította az alapvető tudományos folyamatokat, de innovatív növényeket is eredményezett, és új, úttörő orvosi kezelésekhez vezet majd.”- mondta Claes Gustafsson, a Kémiai Nobel Bizottság elnöke.

Mint a tudományban oly gyakran, a genetikai olló felfedezése váratlan volt. Emmanuelle Charpentier a Streptococcus pyogenes, az emberiség számára a legnagyobb kárt okozó baktériumok egyikének vizsgálata során fedezett fel egy korábban ismeretlen molekulát, a tracrRNS-t. Munkája során kimutatta, hogy a tracrRNS a baktériumok ősi immunrendszerének, a CRISPR/Cas része, mely a vírusokat hatástalanítja a DNS-ük széthasításával.

Charpentier 2011-ben tette közzé felfedezését, együttműködést kezdeményezett Jennifer Doudnával, aki tapasztalt, az RNS-t jól ismerő biokémikus. Együtt sikerült újra létrehozniuk a baktériumok genetikai ollóját egy kémcsőben, és egyszerűsíteni az olló molekuláris összetevőit, így könnyebben használhatóvá váltak.

Új kor hajnalán

A korszakalkotó kísérletek csúcspontján aztán átprogramozták a genetikai ollót. Természetes formájukban az ollók felismerik a vírusok DNS-ét, de Charpentier és Doudna bebizonyította, hogy

ez a funkció kontrollálható, így bármely DNS-molekulát egy előre meghatározott helyen el lehet vágni a segítségükkel. Ahol a DNS-t elvágják, ott könnyű átírni az élet kódját.

A felfedezés óta az olló használata robbanásszerűen elterjedt. Az eszköz számos fontos felfedezéshez járult hozzá az alapkutatások során, a növénykutatók képesek voltak olyan növények kifejlesztésére, amelyek ellenállnak a penésznek, a kártevőknek és az aszálynak.

Az orvostudományban új rákterápiák klinikai kísérletei indultak el, ezek ma is folyamatban vannak, és hamarosan megvalósulhat az az álom, hogy képesek leszünk meggyógyítani az öröklött betegségeket. A genetikai ollók új korszakot nyitottak az élettudományok területén, és hatalmas hasznot hoznak az emberiség számára.

(Forrás: IFLS kép: Nobelprize, Wikimedia)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Másfél évszázad után megszűnik az egyik legrégebbi tudományos folyóirat
Másfél évszázad után megszűnik az egyik legrégebbi tudományos folyóirat
Charles Darwin felfedezéseiről újdonságként számolhatott be a Popular Science a tizenkilencedik század végén.
Mi történik a világban és az Univerzumban egyetlen másodperc leforgása alatt?
Mi történik a világban és az Univerzumban egyetlen másodperc leforgása alatt?
Egy másodperc egy szemvillanás – mégis ezen idő alatt is elképesztő mértékben történnek dolgok – velünk emberekkel, és odafent a Kozmoszban.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.