Ausztrál kutatók olyan internetsebességet értek el, amivel 18 másodperc alatt letölthetnénk a teljes Netflixet

2020 / 05 / 24 / Bobák Áron
Ausztrál kutatók olyan internetsebességet értek el, amivel 18 másodperc alatt letölthetnénk a teljes Netflixet
Az internet forgalma évről-évre robbanásszerűen nő, de egy új fejlesztésnek hála még jó ideig nem fogy el a talpunk alól a sávszélesség.

Az ausztráliai Monash, Swinburne és RMIT egyetemek kutatói a Nature tudományos folyóiratban számoltak be a nemrég elvégzett kísérletük eredményeiről, aminek során másodpercenként 44,2 terabit adatot tudtak továbbítani egy hagyományos, optikai kábeles hálózaton. Mindezt ráadásul nem laboratóriumi körülmények között érték el, hanem az RMIT és a Monash egyetem kampusza között kiépített hálózaton.

A kutatók a hihetetlen sebességhez egy új, úgynevezett micro-comb chipet használtak, ami 80 lézert képes egyszerre kiváltani. Az optikai távközlésben az elektromos jelet LED-ek vagy lézerek alakítják fényimpulzusokká, így tudnak az adatok hatalmas távolságokat megtenni nagyon rövid idő alatt.


A kutatók által használt chip egy ausztrál kétdollároshoz viszonyítva (Fotó: Monash University)

Hogy legyen egy kis összehasonlítási alapunk, a 44,2 terabites sebesség nagyjából a négyszázezerszerese a magyarországi internet átlagos letöltési sebességének, amivel egyébként az igen előkelő hetedik helyet foglaljuk el világviszonylatban a Speedtest.net statisztikái szerint. Ilyen sebességgel a Netflix nagyjából 35 ezer órányi tartalmát mindössze 18 másodperc alatt tudnánk letölteni, habár ez csak egy óvatos becslés, hiszen a streamingszolgáltató arról nem közöl adatot, hogy pontosan mekkora helyet foglalnak az egyes filmjeik és sorozataik.

Dr. Bill Corocan, a kísérlet egyik vezetője szerint bár jelenleg még nincs igény ilyen sebességű adatátvitelre, a jövőben az új technológia számos iparág átalakulásához vezethet. a Monash Egyetem elektronikai és számítástechnikai tanszékének oktatója szerint a kísérletük megmutatta, hogy a már lefektetett hálózatokban még bőven van potenciál, és azok egyszerűen továbbfejleszthetőek, hogy megfeleljenek olyan kihívásoknak, mint amilyet most a koronavírus-járvány miatt megemelkedett internetes forgalom okozott. "Nem csak a Netflix, amiről szó van" - tette hozzá Corocan, aki szerint a gyorsabb internet az önvezető autóktól és a szállítmányozástól kezdve rengeteg területen fogja éreztetni a hatását, és hozzájárulhat többek között a gyógyszerészet, az oktatás, a pénzügy valamint az e-kereskedelem fejlődéséhez is.

(Rebublicworld, BBC, ScienceAlert, Borítókép: Thomas Jensen/Unsplash)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Ezek a videók mutatják meg igazán, milyen fejlett kognitív képességekkel rendelkezik a Google új AI-asszisztense
Ezek a videók mutatják meg igazán, milyen fejlett kognitív képességekkel rendelkezik a Google új AI-asszisztense
A Project Astra megmosolyogtatóan ügyetlen rajzokról is gond nélkül megmondja, hogy mit ábrázolnak, ha pedig egymásután több képet mutatnak neki, akkor utólag is képes mindegyiket helyesen megnevezni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.