Ausztrál kutatók olyan internetsebességet értek el, amivel 18 másodperc alatt letölthetnénk a teljes Netflixet

2020 / 05 / 24 / Bobák Áron
Ausztrál kutatók olyan internetsebességet értek el, amivel 18 másodperc alatt letölthetnénk a teljes Netflixet
Az internet forgalma évről-évre robbanásszerűen nő, de egy új fejlesztésnek hála még jó ideig nem fogy el a talpunk alól a sávszélesség.

Az ausztráliai Monash, Swinburne és RMIT egyetemek kutatói a Nature tudományos folyóiratban számoltak be a nemrég elvégzett kísérletük eredményeiről, aminek során másodpercenként 44,2 terabit adatot tudtak továbbítani egy hagyományos, optikai kábeles hálózaton. Mindezt ráadásul nem laboratóriumi körülmények között érték el, hanem az RMIT és a Monash egyetem kampusza között kiépített hálózaton.

A kutatók a hihetetlen sebességhez egy új, úgynevezett micro-comb chipet használtak, ami 80 lézert képes egyszerre kiváltani. Az optikai távközlésben az elektromos jelet LED-ek vagy lézerek alakítják fényimpulzusokká, így tudnak az adatok hatalmas távolságokat megtenni nagyon rövid idő alatt.


A kutatók által használt chip egy ausztrál kétdollároshoz viszonyítva (Fotó: Monash University)

Hogy legyen egy kis összehasonlítási alapunk, a 44,2 terabites sebesség nagyjából a négyszázezerszerese a magyarországi internet átlagos letöltési sebességének, amivel egyébként az igen előkelő hetedik helyet foglaljuk el világviszonylatban a Speedtest.net statisztikái szerint. Ilyen sebességgel a Netflix nagyjából 35 ezer órányi tartalmát mindössze 18 másodperc alatt tudnánk letölteni, habár ez csak egy óvatos becslés, hiszen a streamingszolgáltató arról nem közöl adatot, hogy pontosan mekkora helyet foglalnak az egyes filmjeik és sorozataik.

Dr. Bill Corocan, a kísérlet egyik vezetője szerint bár jelenleg még nincs igény ilyen sebességű adatátvitelre, a jövőben az új technológia számos iparág átalakulásához vezethet. a Monash Egyetem elektronikai és számítástechnikai tanszékének oktatója szerint a kísérletük megmutatta, hogy a már lefektetett hálózatokban még bőven van potenciál, és azok egyszerűen továbbfejleszthetőek, hogy megfeleljenek olyan kihívásoknak, mint amilyet most a koronavírus-járvány miatt megemelkedett internetes forgalom okozott. "Nem csak a Netflix, amiről szó van" - tette hozzá Corocan, aki szerint a gyorsabb internet az önvezető autóktól és a szállítmányozástól kezdve rengeteg területen fogja éreztetni a hatását, és hozzájárulhat többek között a gyógyszerészet, az oktatás, a pénzügy valamint az e-kereskedelem fejlődéséhez is.

(Rebublicworld, BBC, ScienceAlert, Borítókép: Thomas Jensen/Unsplash)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
OGA: az UFO-kat állítólag begyűjtő szervezet és az együttműködésük Amerika nagyvállalataival
OGA: az UFO-kat állítólag begyűjtő szervezet és az együttműködésük Amerika nagyvállalataival
A CIA alá tartozó OGA eddig világszerte legalább kilenc űrjárművet gyűjtött be – ebből kettő tökéletes állapotban van – állítja több tanú is. Mindettől nem függetlenül a Szenátus után most a Képviselőházon múlik az “UFO-törvény sorsa”, ami kihívásokkal néz szembe elsősorban annak kapcsán, hogy nehezményezik, hogy a magánszereplőknek is ki kellene adniuk a nem emberi intelligenciára utaló tárgyi és biológiai bizonyítékokat.
Jövőre ChatGPT-képzés indul egy magyar egyetemen
Jövőre ChatGPT-képzés indul egy magyar egyetemen
A kecskeméti Neumann János Egyetem az eddig online ChatGPT-kurzusokat kínáló magyar startuppal, a Promptmasterrel együtt indítja a szabadon választható képzést 2024 tavaszán.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.