Autonóm markológép tanult meg falat építeni

2023 / 11 / 23 / Bobák Zsófia
Autonóm markológép tanult meg falat építeni
A munkagép algoritmusok segítségével dönti el, melyik kő illik a megfelelő helyre és majdnem olyan gyorsan készíti el a falat, mint a humán dolgozók.

Az ETH Zürich kutatói autonóm módon működő markológépet teszteltek, ami folyamatosan tanulva képes stabil falat építeni a rendelkezésére álló kődarabokból. A gép emberi irányítás nélkül üzemel és szenzorokkal, valamint gépi tanulási rendszerrel gyűjt adatokat azokról a alapanyagokról, amelyek a közelében találhatóak, majd előzetesen betáplált adatok, szimulációk és valós idejű tanulási folyamatok révén képes önállóan döntést hozni arra vonatkozóan, hogy melyik darabokat használja fel és milyen stratégia szerint illessze egymáshoz őket.

A teszt alapján a munkagép, amelyet az egyetem kutatói HEAP-nek neveztek el, némi gyakorlás után jó munkát végzett a falépítés során, bizonyos tekintetben még az emberi munkásokat is megelőzte a hatékonyság terén. A gép olyan módon készítette el az építményt, ami nem tette szükségessé a kisebb méretű törmelékek, kavicsok alkalmazását a nagyobb kövek közti rések kitöltéséhez, hogy a struktúra kellően kiegyensúlyozott legyen. A markoló a kövek kiválasztása után méri a súlyukat és algoritmussal határozza meg a pontos pozíciójukat, a munka közben pedig valós időben tanul is, nem csak a szimulációkra támaszkodik. A gép a teszt során egy 6 méter magas, 65 méter hosszú, lépcsőzetesen kialakított falat épített fel, emellett egy másik, 4 méter magas, 10 méter hosszú falat is készített, ami önmagában állt.

A HEAP kísérlettel a kutatók azt demonstrálták, hogy hogyan alkalmazhatóak az autonóm üzemmódban működő gépek olyan konstrukciók során, amikor a helyben található anyagokat és törmelékeket kell valamilyen formában felhasználni. Az automatizálással az egyébként munkaigényes, sok ember erőfeszítését igénylő feladat leegyszerűsítése a cél és a kutatók leírása szerint az ilyen módon kivitelezett gépesítés a nehezebben megközelíthető, távoli helyszíneken való építkezéseket is elősegítheti.

(Fotó: Marc Schneider/ETH Zurich)

Óránként ezer téglát rak a helyére a kőművesrobot Az FBR gépe hatalmas robotkarral teszi helyére a téglákat és fáradhatatlanul dolgozik egész nap.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
A cseh repülő motor 2028-ban már a garázsunkban lehet
A cseh repülő motor 2028-ban már a garázsunkban lehet
Az Airwolfot a gyártó szerint ugyanolyan könnyű vezetni, mint egy motorkerékpárt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.