Már előrendelhető a zsebre vágható gamer PC

2021 / 03 / 10 / Bobák Áron
Már előrendelhető a zsebre vágható gamer PC
A Nintendo Switch sikere (négy év alatt több mint nyolcvanmilliót adtak el belőle) megmutatta, hogy az okostelefonok mellett is bőven van hely a hordozható játékkonzoloknak, így nem csoda, hogy egyre többen igyekeznek kiaknázni a kínálkozó piaci rést. Az egyik legígéretesebb ilyen projekt az Aya Neo, aminek a készítői nem kevesebbet ígérnek, mint egy teljes értékű, windowsos számítógépet, ami a zsebünkben is elfér.

Az Aya Neo készítői nem a levegőbe beszélnek, hiszen a készülék első verzióját, a limitált szériában értékesített Founder's Editiont már ki is szállították, a most az Indiegogón megrendelhető eszköz annak a kicsit továbbfejlesztett változata, aminek a szállítását az ígéretek szerint májusban kezdik majd meg. Ezt azért fontos már az elején tisztázni, mert a közösségi finanszírozásra épülő projekteknél különösen nagy a kockázata, hogy a megrendelő végül semmit sem kap az előre befizetett pénzéért cserébe, de az Aya Neo esetében ez a veszély kevésbé tűnik fenyegetőnek.

Ahogy a Switch-nél, úgy természetesen az Aya Neónál is megvannak a kompakt méret korlátai, de a gyártó szerint a készülék teljesíti, amit ígér, vagyis valóban elfutnak rajta a legújabb, AAA kategóriájú játékok is. Az Indeigogón olvasható bemutató szerint az Aya Neo a Cyberpunk 2077-et alacsonyabb grafikai felbontásnál 30+ fps sebességgel képes futtatni, de elindul rajta a legújabb Assassin's Creed, a Watch Dogs: Legion és a Death Stranding is. A készülék lelke az AMD Ryzen 5 4500U processzor, ami mellett egy integrált AMD videokártyát, 16 GB RAM-ot és 500 GB vagy 1 TB SSD tárhelyet találunk. A készülék 7 volos, 1280x800 pixeles IPS LCD kijelzőt kapott és rendelkezik WIFI 6-kapcsolattal is.

Az AYA Neo tehát a Switch-nél jóval erősebb hardvert ad a kezünkbe, aminek az oksotelefonokhoz képest megvan az az előnye, hogy valódi PC-s játékokat is futtathatunk rajta. A korábbi kiadáshoz képest két fontos dologban történt jelentős előrelépés: az egyik a kijelző két oldalán elhelyezett kontroller minősége, a másik pedig a konzol fogyasztása. A 3x4100 mAh-os akkumulátorral felszerelt Aya Neo a gyártó szerint gyengébb grafikájú játékoknál akár hat óráig is üzemképes marad, míg az AAA-játékoknál nagyjából 140 percnyi üzemidőt ígérnek, ami után 90 perc alatt tudjuk újratölteni az akkumulátort.

Az Aya Neóhoz emellett némi extráért vehetünk egy Switch-hez hasonló dokkolóállomást is, ami a konzolon található három USB-port mellett további két USB-portot, emellett HDMI-csatlakozót, SD- és microSD-kártya foglalatot és egy Ethernet-csatlakozót tartalmaz, vagyis akár a monitorra is ráköthetjük a konzolt.

Az Aya Neóval kapcsolatban a nagy kérdés az, hogy a már Magyarországon is egyre nagyobb számban elérhető cloud gaming szolgáltatások mellett vajon mennyi területe maradt az ilyen konzoloknak, hiszen az Nvidia Geforce Now vagy a Google Stadia ugyanúgy lehetőséget biztosít rá, hogy a legújabb PC-s játékokkal játszunk a telefonunkon, ezekhez ráadásul csak egy kompatibilis kontrollert kell beszereznünk, míg az Aya Neo az Indiegogón 6750 hongkongi dollárért, azaz kábé 268 ezer forintért rendelhető meg májusi kiszállítással.

(The Verge, Fotó: Aya Neo)

További cikkek a témában:

Magyarországra is megérkezett a Google Stadia, amivel bármilyen gépen játszhatunk a legújabb játékokkal Már nem kell hozzá drága konzol vagy számítógép, hogy játszhassunk a legújabb játékokkal, csupán egy havi néhány ezres előfizetés - ami az első hónapban ráadásul ingyenes.

Melyik konzolt válasszam? – Karácsonyi konzolvásárlási tanácsadó Végre megjelent az új PlayStation és az Xbox – konzolt ajánlani pedig sosem volt még ennyire könnyű. És ennyire nehéz.

A legextrémebb gamer székek új dimenziókat nyitnak meg a játékosok előtt - itt van néhány radikális megoldás 2006 előtt még műanyag- és fémszékeken görnyedtek a világ Starcraft rajongói. Két gazdasági válság, a koreai és az amerikai és egy nagyon rosszul időzítő cég kellett hozzá, hogy a hátak kiegyenesedjenek. Azóta, ha akarunk, már ágyból is vehetünk gamer verziót. Mutatunk néhányat a legextrémebbek közül.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Egykerekű elektromos gördeszkákat hívnak vissza az USA-ban négy haláleset miatt
Egykerekű elektromos gördeszkákat hívnak vissza az USA-ban négy haláleset miatt
A Onewheel elektromos gördeszka gyártója minden termékét visszahívja, ami 300 ezer önkiegyensúlyozó elektromos gördeszkát jelent az Egyesült Államokban. Az eljárás oka a 2019 és 2021 között történt négy, halállal végződő baleset.
Lezajlott az első, óceánon átívelő hologramtalálkozó
Lezajlott az első, óceánon átívelő hologramtalálkozó
Három nagy telekommunikációs cég munkatársai megtartották az első transzatlanti hologrammeetinget 5G kapcsolat segítségével.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.