Már előrendelhető a zsebre vágható gamer PC

2021 / 03 / 10 / Bobák Áron
Már előrendelhető a zsebre vágható gamer PC
A Nintendo Switch sikere (négy év alatt több mint nyolcvanmilliót adtak el belőle) megmutatta, hogy az okostelefonok mellett is bőven van hely a hordozható játékkonzoloknak, így nem csoda, hogy egyre többen igyekeznek kiaknázni a kínálkozó piaci rést. Az egyik legígéretesebb ilyen projekt az Aya Neo, aminek a készítői nem kevesebbet ígérnek, mint egy teljes értékű, windowsos számítógépet, ami a zsebünkben is elfér.

Az Aya Neo készítői nem a levegőbe beszélnek, hiszen a készülék első verzióját, a limitált szériában értékesített Founder's Editiont már ki is szállították, a most az Indiegogón megrendelhető eszköz annak a kicsit továbbfejlesztett változata, aminek a szállítását az ígéretek szerint májusban kezdik majd meg. Ezt azért fontos már az elején tisztázni, mert a közösségi finanszírozásra épülő projekteknél különösen nagy a kockázata, hogy a megrendelő végül semmit sem kap az előre befizetett pénzéért cserébe, de az Aya Neo esetében ez a veszély kevésbé tűnik fenyegetőnek.

Ahogy a Switch-nél, úgy természetesen az Aya Neónál is megvannak a kompakt méret korlátai, de a gyártó szerint a készülék teljesíti, amit ígér, vagyis valóban elfutnak rajta a legújabb, AAA kategóriájú játékok is. Az Indeigogón olvasható bemutató szerint az Aya Neo a Cyberpunk 2077-et alacsonyabb grafikai felbontásnál 30+ fps sebességgel képes futtatni, de elindul rajta a legújabb Assassin's Creed, a Watch Dogs: Legion és a Death Stranding is. A készülék lelke az AMD Ryzen 5 4500U processzor, ami mellett egy integrált AMD videokártyát, 16 GB RAM-ot és 500 GB vagy 1 TB SSD tárhelyet találunk. A készülék 7 volos, 1280x800 pixeles IPS LCD kijelzőt kapott és rendelkezik WIFI 6-kapcsolattal is.

Az AYA Neo tehát a Switch-nél jóval erősebb hardvert ad a kezünkbe, aminek az oksotelefonokhoz képest megvan az az előnye, hogy valódi PC-s játékokat is futtathatunk rajta. A korábbi kiadáshoz képest két fontos dologban történt jelentős előrelépés: az egyik a kijelző két oldalán elhelyezett kontroller minősége, a másik pedig a konzol fogyasztása. A 3x4100 mAh-os akkumulátorral felszerelt Aya Neo a gyártó szerint gyengébb grafikájú játékoknál akár hat óráig is üzemképes marad, míg az AAA-játékoknál nagyjából 140 percnyi üzemidőt ígérnek, ami után 90 perc alatt tudjuk újratölteni az akkumulátort.

Az Aya Neóhoz emellett némi extráért vehetünk egy Switch-hez hasonló dokkolóállomást is, ami a konzolon található három USB-port mellett további két USB-portot, emellett HDMI-csatlakozót, SD- és microSD-kártya foglalatot és egy Ethernet-csatlakozót tartalmaz, vagyis akár a monitorra is ráköthetjük a konzolt.

Az Aya Neóval kapcsolatban a nagy kérdés az, hogy a már Magyarországon is egyre nagyobb számban elérhető cloud gaming szolgáltatások mellett vajon mennyi területe maradt az ilyen konzoloknak, hiszen az Nvidia Geforce Now vagy a Google Stadia ugyanúgy lehetőséget biztosít rá, hogy a legújabb PC-s játékokkal játszunk a telefonunkon, ezekhez ráadásul csak egy kompatibilis kontrollert kell beszereznünk, míg az Aya Neo az Indiegogón 6750 hongkongi dollárért, azaz kábé 268 ezer forintért rendelhető meg májusi kiszállítással.

(The Verge, Fotó: Aya Neo)

További cikkek a témában:

Magyarországra is megérkezett a Google Stadia, amivel bármilyen gépen játszhatunk a legújabb játékokkal Már nem kell hozzá drága konzol vagy számítógép, hogy játszhassunk a legújabb játékokkal, csupán egy havi néhány ezres előfizetés - ami az első hónapban ráadásul ingyenes.

Melyik konzolt válasszam? – Karácsonyi konzolvásárlási tanácsadó Végre megjelent az új PlayStation és az Xbox – konzolt ajánlani pedig sosem volt még ennyire könnyű. És ennyire nehéz.

A legextrémebb gamer székek új dimenziókat nyitnak meg a játékosok előtt - itt van néhány radikális megoldás 2006 előtt még műanyag- és fémszékeken görnyedtek a világ Starcraft rajongói. Két gazdasági válság, a koreai és az amerikai és egy nagyon rosszul időzítő cég kellett hozzá, hogy a hátak kiegyenesedjenek. Azóta, ha akarunk, már ágyból is vehetünk gamer verziót. Mutatunk néhányat a legextrémebbek közül.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Jól hangzott, de nem működött az Amazon kassza nélküli boltja
Jól hangzott, de nem működött az Amazon kassza nélküli boltja
Az Amazon négy év után felhagy a projekttel, amelynek az volt a célja, hogy a vásárlók egyszerűen kisétálhassanak a boltból a megvásárolt árukkal anélkül, hogy azért a kasszánál fizetniük kéne.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.