Játsszunk felhőben felhőtlenül? A cloud gaming lehetőségei Magyarországon

2020 / 12 / 11 / Felkai Ádám
Játsszunk felhőben felhőtlenül? A cloud gaming lehetőségei Magyarországon
Magyarországon már több cloud gaminget kínáló szolgáltató közül is választhatunk. Hol tudjuk a Cyberpunk 2077-et nyomni megfelelő gép hiányában? Mutatjuk.

A felhőalapú videójáték alapelve pofonegyszerű: a jellemzően iszonyat számítási kapacitás-éhes szoftverek nem a felhasználó gépén futnak, hanem egy izmos szerveren. Vagyis az adott, akár játékra alkalmatlan eszközünk csak megjeleníti a játékot, miközben a mi inputjainkat átküldi a szervernek, amely reagál erre. Ebből talán látszik az elképzelés előnye és hátránya, már ami az alapesetet illeti: az utóbbi, hogy mindenképpen komolyabb netkapcsolatra lesz szükségünk, az előbbi pedig, hogy megspórolhatjuk magunknak a gépfejlesztés vagy a konzolvásárlás sokszázezres költségét, nekünk csak játszanunk kell.

Abban viszont már igen nagy a szórás, hogy milyen csomagokat vásárolhatunk, vagy egy-egy ingyenes szolgáltatás esetén az ingyenes hozzáférés pontosan mit is takar. Ha csak a magyar helyzetet nézzük, akkor hivatalosan három nagyobb szolgáltatás jön szóba: az Nvidia Geforce Now szolgáltatása, a Microsoft lánykori nevén (a próbaidőszakban) Project xCloudként ismert szolgáltatása, amely azóta beépült a Xbox Game Pass Ultimate előfizetésbe, végül pedig a héten elstartolt Google Stadia. Ezen kívül világszinten még két nagyobb szolgáltatásról beszélhetünk, ám az Amazon Luna csak az Egyesült Államokban működik (és ott sem mindenütt), a Sony PlayStation Now szolgáltatása pedig hivatalosan szintén nem érhető el hazánkban. A két utóbbi közül egyébként jelenleg a PS Now hiánya lehet a nagyobb csapás, hiszen ennek segítségével exkluzív PS3 és PS4 címekkel játszhatnánk akár számítógépen is. Aki pedig tenne egy próbát ez utóbbival, annak itt egy link arról, hogyan lehet pár trükkel mégiscsak regisztrálnunk.

Ezek után következzenek az itthoni, hivatalos cloud gaming lehetőségek a szolgáltatók szerint ABC-rendben!

Google Stadia

A Stadiát két módon vehetjük igénybe, az egyik lehetőség, hogy nem fizetünk semmit, a másik pedig a Stadia Pro változat, amely havi 3000 (egész pontosan: 2990) forintunkba fog kerülni. Azonban az első hónap próbaidőszak, és ingyen jár (és bármikor lemondhatjuk), valamint az előfizetés birtokában 3000 forint kedvezményt is kapunk az első vásárlásunkból. Szép, szép, de miért fizetnénk valamiért, ami ingyen is a miénk a lehet? A válasz, hogy a Stadia Pro mellé jár számos előny is. Ezek közé tartozik az innentől díjmentesen elérhető játéklista (erről később), mely minden hónapban bővül, de az előfizetés mellé járnak exkluzív kedvezmények is, valamint akár a 4k HDR felbontású játék 5.1-es térhatású hangzással körítve 60 képkocka per másodperc frissítéssel (ami persze a netkapcsolatunk és a képernyőnk függvénye). Az ingyenes változat esetén a felbontás maximuma 1080p lehet.

Magyarországra is megérkezett a Google Stadia, amivel bármilyen gépen játszhatunk a legújabb játékokkal Már nem kell hozzá drága konzol vagy számítógép, hogy játszhassunk a legújabb játékokkal, csupán egy havi néhány ezres előfizetés - ami az első hónapban ráadásul ingyenes.

A Stadiát igénybe vehetjük majdnem minden androidos eszközön vagy olyan számítógépen, amelyen Chrome fut. Ha közvetlenül a tévén használnánk a szolgáltatást, arra is van lehetőségünk a Stadia Premiere Edition megvásárlásával a Google Store-ból – vagyis pontosabban csak lenne rá lehetőségünk, mert ez jelenleg nem elérhető a mi régiónkban. Sajnos ugyanez a helyzet a Stadia kontrollerével is, habár ennek kapcsán annyi öröm lehet az ürümben, hogy ha más országban vásároljuk meg ezt az eszközt, az legalább működik itthon is. (Természetesen egyéb kontrollereket is használhatunk.)

A Stadia esetén tehát játszhatunk a Pro előfizetés mellé járó játékokkal, és ebben az esetben a dolog már nem jár többletköltséggel. A lista itt böngészhető, és a jó hír, hogy úgy működik, mint a PlayStation Plus vagy az Xbox Gold mellé járó ingyenes játékok, vagyis a címeket mindaddig megtarthatjuk, amíg az előfizetésünk él. Amikor azonban lejár az előfizetés, akkor már ezekhez nem férünk hozzá, amennyiben viszont ismét beruházunk a Próra, úgy visszakapjuk a régi játékainkat a kapcsolódó mentéseinkkel együtt.

Ezen kívül pedig a Stadia boltjából válogathatunk, és a visszatérő kritikák szerint az egész koncepciónak ez az Achilles-sarka. Az még hagyján ugyanis, hogy az itt megvásárolt játékok csak itt fognak működni, hiszen amennyiben a Stadiát amolyan virtuális platformnak tekintjük, úgy nagyjából csak azt teszik, mint a Nintendo, a Microsoft vagy a Sony, tehát a saját boltjukból vásárolt termék csak az általuk működtetett platformon használható. A nagyobb gond a játékkínálat, ami az induláskor kifejezetten szegényes volt, de most se sokkal rózsásabb a helyzet. Most ugyan elérhetőek olyan friss címek, mint az Assassins Creed Valhalla vagy a héten debütált Cyberpunk 2077, de olyan játékok hiányoznak, mint a Watch Dogs: Legion, a Star Wars Squadrons – hogy csak a legutóbbi megjelenéseket mondjam. Szóval elég foghíjas a gyűjtemény, és az összeválogatása is érdekes, hiszen sztárjátékok (Red Dead Redemption 2) keverednek olyan inkább hardcore cuccokkal, mint a Sekiro, valamint az olyan indie ínyencségek is megtalálhatóak, mint a West of Loathing, miközben az új Tomb Raiderek közül csak a legelső érhető el. Ez utóbbiból azonban a definitív változat, míg a borítókép alapján a Final Fantasy XV-nek csak az alapváltozata vásárolható meg.

Microsoft: Xbox Game Pass Ultimate

A 2019 szeptemberében indult Project xCloud lényegében beépült az Xbox Game Pass Ultimate előfizetésbe. Aminek köszönhetően androidos mobiltelefonon vagy felhőn keresztül játszhatunk. 2021 tavaszán azonban az ígéretek szerint ez a cloud gaming elérhető lesz PC és iOS platformokon. Álljunk is meg itt egy pillanatra: az Ultimate maga elérhető természetesen pécén, de a felhőszolgáltatás nem, vagyis az előfizetés birtokában egy számítógépen letölthetjük ingyen az adott játékot, és amennyiben a masinánk elboldogul vele, nyomhatjuk is azt. Az Ultimate előfizetésnél az első három hónapban 300 forintot, majd havi 4190 forintot kell kifizetnünk.

Ennek megfelelően a felhőszolgáltatás csak a Game Pass-ban elérhető játékokra vonatkozik. A Game Pass azonban egy olyan tárhely, amit a leginkább a Netflixhez lehet hasonlítani, esetleg – pár jelentős különbséggel – a Stadia Pro mellé ingyen járó játéklistájához. Vagyis jóval több játékból válogathatunk, ugyanakkor ezek amolyan vetésforgóban eltűnnek (és ekkor a cloud gaming szempontjából elérhetetlenné válnak), de közben új címek is jelennek meg. A Microsoft egyébként elég korrekten tájékoztat, hogy mely játék kerül ki hamarosan a könyvtárból, így van időnk akár gyorsan átszaladni ezeken. Az elérhető címek azonban plusz költség nélkül játszhatóak, és ez azt is jelenti, hogy a legfrissebb játékokat nem itt találjuk. Vagyis ha cyberpunkoznánk, akkor ne erre essen a választásunk. Viszont a Microsoft címei (Halo- és Forza-sorozatok, Gears of War játékok, stb.) már a megjelenés első napján elérhetőek, és ezek nem is szoktak kikerülni a listáról. Mivel pedig a Microsoft most vásárolt be stúdiókból (és Game Pass nem mellesleg magába olvasztotta az EA Playt is), ezért olyan friss nagyágyúk is akadnak a kínálatban, mint a Wasteland 3 vagy a Doom Eternal.

A Microsoft megvásárolta a Fallout és a Doom videójáték-sorozatok kiadóját 7,5 milliárdért kebelezte be a Microsoft a ZeniMax-t.

Bizonyos játékok esetén a Microsoft még érintőképernyős irányítást is lehetővé tett, de egyébként a felület Xbox- vagy akár PlayStation kontrollerekkel is használható. Összességében, ha csak a felhőszolgáltatást nézzük, az a leginkább egy remek kiegészítő abban az esetben, ha rendelkezünk Xbox konzollal vagy játékra is alkalmas pécével, esetleg mind a kettővel, hiszen így a pénzünkért sokkal több mindent kapunk: például az ingyenes, és örökre (vagy legalábbis amíg az előfizetésünk tart) nálunk maradó Gold játékokat.

Nvidia: GeForce Now

A GeForce Now esetén is kétféle modell jön szóba a Stadiához hasonlóan, az egyik az ingyenes opció, a másik pedig fizetős változat. Ez utóbbi a „Founders” fantázianevű tagsági havi 5,49 euróba (kábé 2000 forint) kerül majd nekünk, vagy előfizethetünk fél évre 27,45 euróért (9700 forint), és így kapunk ajándékba egy hónapot. Ha csak az előfizetéseket pakoljuk egymás mellé, ez tehát a legolcsóbb, de mindjárt meglátjuk, hogy milyen kompromisszumokat kell ebben az esetben kötnünk. Először azonban nézzük, milyen gépeken használhatjuk a Geforce Now-t! A játékok futása 1080p felbontás mellett másodpercenkénti 60 képkockafrissítéssel történik attól függetlenül, hogy a fizetős vagy az ingyenes modell mellett köteleztük el magunkat. A támogatott gépek listája itt érhető el: macOS-ből 10.10-re vagy jobbra lesz szükségünk, Windows esetén legalább a Windows 7 64-bites változata kell (a 32-bites nincs támogatva), 2 GB-os Android a minimum Android 5.0 (L) vagy újabb rendszerrel és legalább OpenGL ES3.2 támogatással. Ha iPhone-on játszanánk, ahhoz minimum iOS 14.2-re lesz szükség, míg iPad esetén iPadOS 14-re, vagy annál újabb verzióra. A támogatott Apple-telefonok és tabletek listája itt olvasható.

A GeForce Now esetén nem jár ingyen játék az előfizetéshez, cserébe három fontos dolgot kapunk az ingyenes verzióhoz képest. Az első, hogy a játékban be lesz kapcsolva az RTX grafikai opció. Ez az eljárás lényegében a fény viselkedését modellezi valósidőben, aminek sokkal hihetőbb összkép az eredménye. Tekintve, hogy az Nvidia a grafikus chipjeivel úttörő ebben a technológiában, nem csoda, hogy ezzel emelik fizetős szolgáltatásuk fényét (bocsánat!). Ez jól hangzik, de valójában a másik két különbség a fontos. Amennyiben fizetünk, a játékra jelentkezéskor a lista élére kerülünk csúcsidőben is, valamint több ideig játszhatunk a választott szoftverrel. A Geforce Now kapcsán ugyanis a legcsúnyább lenyelendő béka az, hogy csak korlátozott ideig játszhatunk. Ha nem fizettünk elő, úgy ez nyúlfarknyi egy órát jelent, mielőtt ledob a szerver. De még előfizetés birtokában is hat órát nyomhatjuk legfeljebb egy huzamban, utána állhatunk sorba megint, igaz, legalább a sor elejére kerülünk. A menetek számának azonban nincs napi limitje. Játékosa válogatja, ugyanakkor a hat óra nekem a jelen élethelyzetemben nemhogy elég, de még sok is, de természetesen meg tudom érteni azt is, akit a korlátozás ténye önmagában idegesít.

Ha a játéklistára vetjük a szemünk, rögtön jobb a helyzet. Aki a linkre kattintott jó sokat görgethet, nem túlzás, hogy egész telefonkönyvnyi címet mazsolázhatunk át. Ennek pedig az az oka, hogy az Nvidia nem a saját boltjából árusít – lévén ilyennel nem rendelkezik –, hanem többféle online boltból vásárolhatunk. Magyarán a Steam, az Epic és a Gog termékeit futtathatjuk. A Cyberpunk 2077 esetén például kompatibilis mind a Steamen, mind a Gogon kapható változat. Ennek a jelentősége annyi, hogy nem vagyunk egy renszerhez, digitális platformhoz kötve, mint a Stadia esetén. Tehát, ha megvesszük a Steamen a Cyberpunkot, akkor azt akár egy jobb gamer-pécére is feltelepíthetjük és arról is futtathatjuk, míg a Stadián elérhető változat esetén ezt nem tehetjük meg. Tehát némileg rugalmasabb felhasználhatóságot kapunk.

Ennek megfelelően a Geforce Now is a leginkább amolyan kiegészítő szolgáltatás, vagyis ha amúgy is van egy gamer pécénk, amellé jól jöhet, hogy időnként a kanapén kényelmesen, a telónkon nyomjuk a kedvenc címünket. Az olcsó előfizetés okán azonban önmagában is megfontolandó ennek a szolgáltatásnak a használata, ha valakit nem zavar a fentebb említett időkorlát. A legrosszabb opció az ingyenes Geforce Now gamer-pécé nélkül, ekkor ugyanis súlyos pénzért megvesszük a játékot, amivel aztán egyszerre csak egy órát játszhatunk.

A konklúzió tehát, hogy nincs egyértelműen jó választás, mivel nagyon széles a paletta, hogy egy-egy szolgáltatás mit kínál és milyen megkötésekkel jár. Aki nem költene semmilyen más dedikált, játékos platformra, annak értelemszerűen az Nvidia és a Google közt kell választania. Az előbbi előnye a méretes, adott esetben más módon is elérhető játékkínálat, hátránya viszont az ingyen játékok hiánya, valamint az időkorlát. A Google esetén pedig elérhető a 4K felbontás is megfelelő netkapcsolat és megjelenítő esetén, időkorlát sincs, viszont kevés a játék, és azokat is csak ezen a módon, a Google szolgáltatásán keresztül használhatjuk.

(Címlapkép/nyitókép: CD Projekt Red Press Center)

További cikkek a Rakétán:

Ízekre szedik a PlayStation 5-öt A Sony alaposan bemutatja a konzolszörnyet: darabokra szedi.

A videójátékok hőskoráról szól a Netflix új dokumentumsorozata A Netflix szélesebb rétegeknek szánt, és ilyen értelemben hiánypótló dokumentumsorozatának akadnak jó pillanatai, de az első évad inkább kihagyott lehetőség, mint bármi más.

A videojáték jó üzletnek tűnik a karantén idején, de tényleg az? Rekordmennyiségű játékos nem jelent automatikusan rekordösszegű bevételt, a kisebb, független stúdiók pedig kifejezetten bajban vannak.


Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Péntek reggel egy frissítési hiba miatt kritikus rendszerek tömkelege mondta fel a szolgálatot világszerte, ami a bankok, kórházak és médiavállalatok mellett több légitársaságnál is komoly fennakadásokat okozott.
Szinte profi dizájnernek érezhetjük magunkat a Microsoft legújabb AI-eszközével
Szinte profi dizájnernek érezhetjük magunkat a Microsoft legújabb AI-eszközével
A Microsoft a napokban mindenki számára elérhetővé tette a Designer nevű szolgáltatást, ami az OpenAI képgenerátorának képességeit kihasználva tervez meg nekünk szinte bármit üdvözlőlaptól az emojikig.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.