Az “AI-Netflix” egy streaming platform, ahol az AI bármilyen sorozatot legenerál nekünk

2024 / 07 / 07 / Felkai Ádám
Az “AI-Netflix” egy streaming platform, ahol az AI bármilyen sorozatot legenerál nekünk
A Showrunner-platform teljesen a generatív mesterséges intelligenciára épül majd, és beviheti a kegyelemdöfést Hollywoodnak.

A Fable Studio, az Emmy-díjas startup bejelentette a Showrunnert, ami egy olyan új streaming platform, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy mesterséges intelligencia segítségével a saját műsoraikat készítsék el. A Showrunner egyszerű felhasználói utasítások (promptok) alapján tud epizódokat írni, ezekhez hangot adni és végül animálni az egészet. A felhasználók a platformon AI által generált sorozatokat nézhetnek, de ha kezükbe vennék az irányítást, akkor a fenti módon teljesen saját tartalmakat hozhatnak létre: irányítva a párbeszédeket, a karaktereket és a felvételek típusait – számol be erről a Hollywood Reporter.

Ezzel a lépéssel a technológiai ipar még mélyebbre hatolna Hollywoodba, ahol pedig már eddig is rengetegen aggódtak, hogy a mesterséges intelligencia segítségével racionalizánák a gyártási folyamatokat, amihez akár szerzői joggal védett anyagokat is szemrebbenés nélkül használnának fel.

Az iparág tavalyi történelmi kettős sztrájkja során, amely alatt a mesterséges intelligencia használata is nagy vitákat kiváltott, tárgyalási pontként merült fel, a Fable kiadott egy mesterséges intelligencia által generált South Park epizódot, hogy bemutassa technológiáját. Habár az epizódot több kritika is érte a nem szándékolt, vicces hibák miatt, többen már ezt a videót is komoly technológiai előrelépésnek és a koncepció bizonyítékának tekintették, amely hamarosan lehetővé teszi a nézők számára, hogy aktívabban vegyenek részt a tartalomgyártásban – esetleg akár úgy is, hogy teljesen saját műsorokat hoznak létre.

Edward Saatchi, a Fable vezérigazgatója úgy képzeli el a Showrunnert, mint az “AI Netflixét”, ahol a felhasználók rövid utasításokkal új epizódokat generálhatnak. Az érdeklődők csatlakozhatnak egy várólistához az ingyenes próbaverzióhoz az év végéig. A platform eddig tíz mesterséges intelligencia által készített animációs műsort mutatott be, köztük a South Parkra hajazó szatirikus Exit Valley-t, ami Szilícium-völgyet (nem a sorozatot, hanem a valódit) gúnyolja; az Ikiru Shinu című horror animét; és a Sim Francisco című antológiasorozatot. Ezek a műsorok azonban jelenleg mind csak animációk.

A felhasználókat arra ösztönzik, hogy készítsenek epizódokat ezekhez a műsorokhoz, a legjobb alkotások pedig bekerülnek a hivatalos katalógusba. A nyertesek egyébként pénzjutalmat is kapnak, sőt akár a bevételből is részesülhetnek. Saatchi elmondta azt is, hogy a felhasználók a jeleneteket teljes epizódokká egyesíthetik, és a tartalom legkülönbözőbb aspektusainak a szerkesztésére is lehetőségük nyílik.

A Fable célja a költségek csökkentése azáltal, hogy a felhasználók állítják elő magát a tartalmat is, de ez értelemszerűen felerősíti azokat a kritikus hangokat, amelyek szerint az AI leértékeli a kreatív munkát. Különösen az a forgatókönyv lehet vészes ilyen szempontból, amelyben már ez a korai AI által generált tartalom is életképesnek bizonyul.

A Showrunner egyébként a Fable mesterséges intelligencia modelljét használja, amelyet az OpenAI és a Stable Diffusion nyílt forráskódú rendszereiből fejlesztettek ki. Ami a jogvédett tartalmakat illeti, Saatchi igyekezett ennek kapcsán mindenkit megnyugtatni, és azt állítja, hogy a mesterséges intelligencia “nyilvánosan elérhető adatokat” használ.

(Kép: Showrunner)


Elkészíthetővé vált a hipotetikus 120-as elem – a legnehezebb eddig mind közül
Elkészíthetővé vált a hipotetikus 120-as elem – a legnehezebb eddig mind közül
A 120-as rendszámú unbinilium egy feltételezett elem a periódusos rendszerben – most egy új módszerrel elkészíthetővé vált. A kísérletek jövőre indulnak, és siker esetén ez lesz a legnehezebb ember alkotta elem, ami nem kevés tudományos következtetés levonásához is elvezethet.
Története legnagyobb felvásárlására készült a Google anyavállalata, de 23 milliárd dollár sem volt elég, hogy célt érjenek
Története legnagyobb felvásárlására készült a Google anyavállalata, de 23 milliárd dollár sem volt elég, hogy célt érjenek
Az Alphabet Magyarország éves költségvetésének csaknem az ötödét ajánlotta a Wizért, de annak tulajdonosai visszautasították az ajánlatot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.