Az Amazon a klímabarát hozzáállást sürgető alkalmazottait kirúgással fenyegeti

2020 / 01 / 04 / Felkai Ádám
Az Amazon a klímabarát hozzáállást sürgető alkalmazottait kirúgással fenyegeti
Jeff Bezos cége legalább két alkalmazottját is figyelmeztette, és még a kirúgást is kilátásba helyezték, csak mert azok nyilvános fórumokon kritizálták az Amazon klímapolitikáját.

Az Amazon ügyvédje két alkalmazottnak is levelet küldött, akiket a Washington Post még októberben idézett. Az alkalmazottak közösen foglaltak állást az októberi cikkben, és azzal vádolták Jeff Bezos cégét, hogy az hozzájárul a klímakatasztrófához, mivel felhő-alapú számítással foglalkozó leányvállalatait olaj és gázkitermelő vállalatoknak bocsájtja rendelkezésre a kutatásaikhoz.

Levelet kaptam

Az egyik nyilatkozónak, Maren Costának a novemberben küldött levélben az ügyvéd akár a munkaviszonya megszüntetését is kilátásba helyezte. Ezt megelőzően Costa még októberben részt vett egy elbeszélgetésen a HR osztályon. Maren Costa ijesztőnek nevezte, hogy hirtelen elhívták erre találkozóra, különösen úgy, hogy nem sokkal ezután érkezett a kirúgással fenyegető levél. A nő viszont ettől még nem fogja be a száját, hiszen szerinte a klímakatasztrófa annyira jelentős, az emberiség történelmében egyedülálló vészhelyzet, hogy erkölcsi kötelesség felszólalni ez ellen, függetlenül az Amazon cenzúrájától.

Ilyen levelet egyébként a másik nyilatkozó is kapott, de ő nem szeretett volna mindehhez egyéb megjegyzést fűzni. Egy harmadik dolgozót pedig egy külön beszélgetésen figyelmezettek, miután a sajtónak és a közösségi médiában is kritizálta az Amazont.

A Washinton Post azon kérdésére, hogy a világcég valóban megfenyegette-e ily módon az alkalmazottait, Jaci Anderson, az Amazon szóvivője azt válaszolta, hogy a külső kommunikációra irányuló szabályozás hasonló, mint más nagyvállalatoknál, és az alkalmazottakat buzdítják a csapatmunkára, és hogy a cég fejlődésével kapcsolatos javaslatokkal álljanak elő a belső csatornákon.

Ezt így talán mégse

A fenti bírálatok beillenek abba a sorba, hogy a tech nagyvállalatok dolgozói egyre nyíltabban és szervezetebben fejezik munkaadójukkal kapcsolatos nemtetszésüket. 2018-ban például a Google sok ezer dolgozója állt fel az íróasztal mellől, és vonult ki a munkahelyéről, hogy így tiltakozzon azon gyakorlat ellen, ahogy a cég a szexuális zaklatással kapcsolatos bejelentéseket kezelte. Ám az alkalmazottak tiltakoztak a Microsoftnál, a Google-nél és az Amazonnál is az arcfelismerő technológiákkal kapcsolatban, melyekkel a rendőri szervek és más kormányzati ügynökségek vissza is tudnak élni.

Az Amazon legutóbb pedig azzal került be a hírekbe, hogy szeptemberben több ezer dolgozója vonult ki, és kritizálta a vállalat klímapolitikáját, illetve ennek a politikának a gyakorlatba való átültetését.

Egyébként mindhárom alkalmazott, akikről fentebb szó esett, a cég belső szerveződésének, az Amazon Employees for Climate Justice tagjai, és céljuk a vállalat karbonsemlegességének az elérése 2030-ra, illetve az említett felhő-alapú szolgáltatások megszüntetése a szennyező vállalatok számára és annak biztosítása, hogy az Amazon a jövőben ne támogasson klímaváltozást tagadó politikusokat és lobbistákat.

Igazad van, de...

Éppen a szeptember huszadikai tiltakozással kapcsolatban született az Amazon új kommunikációs politikája, mely elvileg sokkal letisztultabb és felhasználóbarátabb az előzőnél. Ennek értelmében már alacsonyabb szintű vezetők is engedélyt adhatnak a médiaszereplésre egy erre létrehozott internetes oldalon. Nem sokkal ezután pedig a cég kiadott egy nyilatkozatot több kényes üggyel kapcsolatban is. Ebben elismerték azt is, hogy továbbra is együttműködnek majd energetikai vállalatokkal. Az ezt a hozzáállást kritizáló dolgozói elégedetlenséggel kapcsolatban pedig így fogalmaztak:

„Habár ezen döntésünk alaposan átgondolt, és kitartunk mellette, sok tér jut az egészséges vitának és a vélemények ütköztetésének.”

Az Amazon rendelkezik közösségi médiával kapcsolatos politikával is. Eszerint a dolgozók szabadon posztolhatnak mindaddig, amíg nem vállalati titkokat osztanak meg, és hozzáteszik, hogy mindez kizárólag az ő véleményük, és nem pedig az Amazoné.

(Kép: Flickr/Canonicalized/Tinou Bao, Pixabay)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.