Az amerikai chipek a szankciók ellenére is utat találnak maguknak Oroszországba

2023 / 08 / 09 / Felkai Ádám
Az amerikai chipek a szankciók ellenére is utat találnak maguknak Oroszországba
Hiába a szankciók, az oroszok 2022-ben nagyobb értékben importáltak chipeket az országba, mint 2021-ben – főleg nyugati chipeket. Mindehhez csak olyan közvetítő országokra volt szükség, mint Kína.

Az okostelefonokhoz és laptopokhoz használt nyugati mikrochipek továbbra is bejutnak Oroszországba, és ezek a katonai arzenálban is felhasználásra kerülnek – derül ki egy új elemzésből. A CNBC által elemzett kereskedelmi adatok alapján Moszkva egyre több félvezetőt és más fejlett nyugati technológiát szerez be olyan közvetítő országokon keresztül, mint például Kína.

2022-ben Oroszország már 2,5 milliárd dollár értékben importált félvezető technológiákat, szemben a 2021-es 1,8 milliárd dollárral.

Az valószínűleg mindenkinek egyértelmű, hogy a félvezetők és a mikrochipek létfontosságú alkatrészei a modern hadviselésnek, és olyan alapvető eszközökben kerülnek felhasználásra, mint a drónok, rádiók, rakéták vagy akár a páncélozott járművek. Oroszországot épp ezért szankciókkal próbálták elszigetelni ezen elektronikai alkatrészektől, azonban úgy tűnik, hogy némileg sikertelenül. Erre mutat rá legalábbis a Kijevi Közgazdasági Iskolához kapcsolódó KSE Intézet, amely megvizsgálta az Ukrajnában zsákmányolt orosz katonai felszereléseket, amelyekben több mint 1000 külföldi alkatrészt fedeztek fel – főként nyugati félvezető technológiát.

Habár az alkatrészek közül sok az exportellenőrzés hatálya alá tartozik, ezeket az összetevőket bonyolult kereskedelmi útvonalakon keresztül sikeresen eljuttatják Oroszországba olyan közvetítő országokon keresztül, mint Kína, Törökország és az Egyesült Arab Emírségek.

Hozzá kell tenni azt is, hogy a szankciók nem minden fejlett technológiára vonatkoznak – az úgynevezett kettős felhasználású termékek, tehát amelyek polgári és katonai felhasználásra egyaránt alkalmasak, különösen aggodalomra adnak okot a KSE szerint. Az ilyen termékek közé tartoznak például bizonyos mikrochipek, amelyek a mosógépektől a drónokig bármiben felhasználhatók. Sok ilyen termék olyan nyugati országokból származik, amelyek ugyan kereskedelmi tilalmakat vezettek be Oroszországgal szemben, ugyanakkor nehéz elejét venni, hogy a polgári (vagy legalábbis annak szánt) mikroelektronika átlépje a határt.

Mint Sam Bendett, a Tengerészeti Elemzések Központjának tanácsadója nyilatkozott a CNBC-nek:

“Nehéz megakadályozni, hogy a polgári mikroelektronika átlépje a határokat, és ne jelenjen meg a globális kereskedelemben. És ez az, amit az orosz ipar, valamint az orosz hadsereg és hírszerző szolgálatok kihasználnak.”

Azt a Royal United Services Institute külön tanulmánya is megállapította, hogy az orosz hadsereg 27 legmodernebb katonai rendszerében több mint 450 különböző típusú, külföldön gyártott alkatrészt használ, beleértve a robotrepülőket, a kommunikációs rendszereket és az elektronikus hadviselési rendszereket. Ezen alkatrészek nagy részét jól ismert amerikai cégek gyártják, amelyek az amerikai hadsereg számára is készítenek mikroelektronikát.

Az ilyen összetevők beépültek a globális ellátási láncokba, ami kihívást jelent a szabályozásban, mivel pedig a szankciók leginkább Ukrajna nyugati szövetségeseit érintik, így számos ország nyugodtan folytathatja a kereskedelmet Oroszországgal.

A kereskedelmi útvonalak bonyolultak, többszörös értékesítést foglalnak magukban törvényes vállalkozásokon keresztül, mielőtt elérnék a semleges közvetítő nemzeteket és végül Oroszországot. Kína dominál a mikrochipek fő exportőreként Oroszországba, és a forgalom jelentős része Hongkongon keresztül zajlik. Kína részesedése az orosz félvezetőimportban 87% fölé emelkedett 2022 negyedik negyedévében, szemben a 2021-es negyedik negyedévi 33%-kal. Moszkva növelte a kaukázusi, közép-ázsiai és közel-keleti közvetítő országok importját is.

(Kép: Pixabay/jplenio)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.