Az amerikai Hadsereg a videojátékokon keresztül toboroz – és ez egyre többeknek nem tetszik

2020 / 07 / 26 / Felkai Ádám
Az amerikai Hadsereg a videojátékokon keresztül toboroz – és ez egyre többeknek nem tetszik
Tavaly 2005 óta először nem tudta az USA hadserege elérni a toborzási kvótáját. A videojátékok világában ezután kezdett igazán erősödni hadsereg jelenléte.

A 2019-es fiaskót a szakértők annak tudják be, hogy az adott évben erős volt az Egyesült Államok gazdasága, illetve a bevett toborzási gyakorlatok, például a hideg hívásos megkersések már nem működtek annyira, mint korábban. Az erős gazdaságot akár úgy is lefordíthatjuk, hogy „túl jól ment” az embereknek ahhoz, hogy idegen országokban vigyék vásárra a bőrük, emellett pedig tény, hogy a hagyományos marketing-stratégiák is sorra fuccsolnak be.

Ami a gazdaságot illeti: ez a probléma megoldódni látszik a világjárvánnyal járó kisebb-nagyobb összeomlás miatt.

Ugyanakkor a toborzók élete így sem lett könnyebb, hiszen a kijárási tilalom, korlátozott találkozási lehetőségek, valamint a bezárt középiskolák mind ellehetetlenítik az eddig bevett toborzási módokat.

A Hadsereg tehát kényszerűen halad a korral, így aztán ott üti fel a sátrat, ahol a legtöbb potenciális újonc tömörül, ez pedig a videojáték, illetve minden ahhoz kapcsolódó leágazás. A Hadsereg például saját, játékok streamelésére használt Twitch csatornával rendelkezik, ahol ráadásul elég keményen cenzúrázzák a hozzászólásokat. Például, ahogy az a lenti videón is látszik, nem itt érdemes feltennünk a kérdést, hogy: Melyik a streamer kedvenc amerikai háborús bűne?

Emellett a Hadsereg összeállította a saját e-sport csapatát is, akik olyan népszerű játékokban vetélkednek, mint a Call of Duty játékok, a Fortnite vagy a League of Legends. De ez a módszer tetszik a Légierőnek is, akik e-sport bajnokságokat támogatnak, ahogy a Haditengerészetnek is, amely utazási szimulátorral próbálja meghódítani a potenciális bakák szívét. A Hadseregnek amúgy nem 2019-ben esett le először, hogy a telefonálgatás és a bevásárlóközpontban felállított toborzófülke nem a jövő, hiszen először 2002-ben jelentették meg az America's Army című, ingyen letölhető FPS-t, aminek legutóbbi része 2018-ban jött ki.

A 2019-es toborzási baki és a járvány miatti bezárások pedig csak fokozták a sereg online jelenlétét.

Olyan korban élünk azonban, ahol a videojátékok által használt pszichológiai befolyásolások mind inkább előtérbe kerülnek. Ma pedig már nem az áll a vita középpontjában, mint a kilencvenes években, hogy valaki tömeggyilkos lesz, mert túl sokat tolta a Doomot. Hanem ennél megalapozottabb aggályok merülnek fel. Például azok a módszerek, amelyek mikrotranzakcióval csalnak ki nagyobb összegeket a fiatalabbaktól vagy a szerencsejáték-függőktől.

Az ezzel kapcsolatos törvényi környezet pedig épp formálódik: a briteknél a Lordok Háza például szerencsejátéknak minősítené a sokat kritizált loot boxot, ami ugye jóval komolyabb szabályozást vonna maga után.

Amennyiben pedig érzékenyek vagyunk a pénztárcánkra, úgy arra is azok lehetünk, ha a Hadsereg környékezi meg a gyereket a kedvenc hobbiján keresztül.

A Hadsereg azzal védekezik, hogy a szolgálatot teljesítő nők és férfiak közül csak nagyon kevesen vesznek részt ténylegesen is a harcokban, és a sereg valójában csak munkát kínál. Emellett pedig felmerülhet az is, hogy annak idején a G.I. Joe akciófigurák vagy éppen a Reagan-éra akciófilmjei is toborzóeszközök voltak. Ismert tény az is, hogy a Top Gun után mennyien adták be jelentkezésük a Légierőhöz.

Viszont két dolgot nem szabad elfelejteni: egyrészt lehet, hogy a fent leírtak már harminc-negyven éve is hibás gyakorlatok voltak, másrészt például a G.I. Joe bár tagadhatatlanul militáns játék (a G.I. rövidítés eleve az amerikai Hadseregre utal), de nem közvetlenül egy toborzótiszt telepedett le játszani a gyerekkel. A Hadsereg által irányított Twitch csatornán azonban éppen ez történik, ahol a cenzúra eleve ellehetetleníti a kényes kérdések feltételét.

Azt pedig tényleg felsorolni is nehéz, hogy mennyi probléma akad azzal, ha a Hadsereg adja áldását a háború videojátékként történő ábrázolására. Mindenesetre beszédes tény, hogy a fent említett America's Army-ban, ahogy a Wired fogalmaz:

„Itt nincsenek rossz fiúk. Az egymással harcoló oldalak mindegyike magát katonának látja, az ellenfelet pedig terroristának.”

Mármint szó szerinti értelemben: mind a két csapat a saját nézőpontjából katona skineket visel, az ellenfélt pedig terrorista skinnel testesíti meg a gép. Az America's Army játékként amúgy sok dicséretet kapott, a kritikusok ódákat zengtek a realitásáról: egy bekapott találat és emberünk lesántul, egy másik, és már fűbe is haraptunk.

Persze amíg a fűbe harapást követően lehetőségünk van új játékot indítani, nem igazán beszélhetünk realitásról. Ahogy a lesántulást követően a metróban koldulást sem mutatta be játék. De kevés szó esett a pufogtatás után hazatérő közlegény életet megnyomorító PTSD-jéről is.

Mindez azonban akár meg is változhat, a politika ugyanis felfigyelt a jelenségre.

Alexandria Ocasio-Cortez, kongresszusi képviselő ugyanis olyan módszert dolgozna ki, amely megtagadná a Hadseregtől a támogatást, amennyiben az a videojátékok világában (idesorolható a játékfejlesztés, a Twitch csatorna működtetése, e-sport csapatok fenntartása, bajnokságok támogatása stb.) fokozná ezzel az összeggel a jelenlétét.

Az ezzel kapcsolatos tervezetet július 22-én nyújtották be. A tervezet egy nagyobb törvény része, mely a Pentagon költségvetését szabályozza, és még több szavazást is túl kell élnie, hogy szabályozó erőre lépjen. Vagyis egyáltalán nem biztos, hogy lesz is belőle valami. Mindenesetre a Vice szerint már az nagy szó, hogy egy ilyen tervezet egyáltalán megszületett, és mutatja a fokozódó társadalmi nyomást ezzel a gyakorlattal szemben. Márpedig ha csak az America's Army sorozatot nézzük, mindez már a 2000-es évek eleje óta háborítatlanul működik, sőt a sereg csak egyre több, a videojátékokkal kapcsolatos platformon vetette meg a lábát.

Alexandria Ocasio-Cortez rendkívül felelőtlennek nevezte a Hadsereget és a Haditengerészetet, amiért ezeken a platformokon környékez meg fiatalokat és gyerekeket. A képviselő hangsúlyozta, hogy a háború nem játék, és üdvözölte a Tengerészgyalogság döntését, hogy ők nem élnek ezekkel az eszközökkel.

(Kép: Steam, Flickr/Rob Fahey/Tom Lee/DioX DiegoDMF)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Digit, Phoenix, Apollo - jönnek a robotmunkások, Magyarországra is
Digit, Phoenix, Apollo - jönnek a robotmunkások, Magyarországra is
Az Agility Robotics Digit gépe az Amazonnál dolgozik, de hamarosan munkába áll egy másik kereskedelmi ellátó cég raktáraiban is. A hozzá hasonló robotokat az árupakolás mellett autógyártók telepein használják egyre gyakrabban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.