Az amerikai hadsereg katonáit sosem látott képességekkel ruházza fel a jövő technológiája

2022 / 09 / 21 / Bobák Zsófia
Az amerikai hadsereg katonáit sosem látott képességekkel ruházza fel a jövő technológiája
Az AR-sisakokkal azt is látják a katonák, ami eddig rejtve maradt előttük.

Az Egyesült Államok Hadseregének a kommunikációs és vizuális eszközök fejlesztését célzó programja keretében évek óta fejlesztik azokat az AR-sisakokat, amelyek egymáshoz és kamerákhoz kapcsolódva jelentősen növelik a katonákhoz eljutó információ mennyiségét, így sokkal szélesebb körű megfigyelési lehetőséget biztosítanak a harcok során.

A sisakok a Microsoft Hololens2 kiterjesztett valóság szemüvegeinek technológiáján alapulnak és közvetlenül viselőjük elé vetítik az adatokat és képeket, amelyeket a rendszer gyűjt a gyalogosokat szállító járművön elhelyezett és a katonák által viselt kamerákon keresztül. Az eszköz így arra is alkalmas, hogy "átlásson a falakon" és a járműveken kívüli eseményekről folyamatos tájékoztatást biztosítson a harcosok számára. Az IVAS (Integrated Visual Augmentation System) rendszerrel feltérképezhető az ellenség aktuális helyzete, segíti a navigációt és éjszakai valamint hőkamerás felvételeket is készít.

A berendezés különböző verzióit 2019 óta tesztelik a hadsereg tagjai, de az eddigi legfejlettebb típusát most augusztusban próbálhatták ki egy két napos demonstráció alatt. A sisakok összeköttetését a TSM rendszerrel (Tactical Scalable MANET) oldották meg, ami a gyártó Trellisware Technologies leírása szerint skálázható és megbízható hálózatot biztosít akár több mint 250 csomópont alkalmazásával is a taktikai műveletekhez. Ezzel a hálózattal a járművek és a katonák mindegyike kapcsolatba léphet egymással, ezért a kommunikációs csatorna létesítése és az együttműködés könnyebben kivitelezhető és "mindenki tisztában van vele, hol vannak a többiek." - fogalmazta meg David Morris, a hadsereg fejlesztéseiben résztvevő hálózati mérnök.

Ahhoz, hogy a sisakok valóban precíz képet mutassanak a környezet történéseiről, a teszten használt Stryker járműveket nagyfelbontású kamerákkal szerelték fel minden irányban, így a katonák

"ahelyett, hogy csak bámulnák az üres acélfalakat, lépést tarthatnak azzal, hogy mi történik a járművön kívül.

Taktikai térkép üzemmódba is válthatnak, hogy megnézzék, mi is zajlik a küldetés területének távolabbi részein." - mondta el Morris.

A Hadsereg közleménye szerint a katonák pozitívan nyilatkoztak az IVAS által nyújtott új lehetőségekről, de az AR-sisakokat egyelőre csak a teszt során alkalmazták, az éles bevetésre még várni kell. A közeljövőben viszont
nagy valószínűséggel elkezdhetik a valódi használatot is, mivel a Hadsereg nemrégen 5000 egységet rendelt az eszközből és a Microsoft hamarosan leszállíthatja a sisakok alapját adó Hololenseket.

(Fotó: U.S. Army)

A falakon is átlát az IVAS, az amerikai hadsereg új kiterjesztett valóság sisakja Az Egyesült Államok hadserege a gyalogos katonákra fegyverrendszerként tekint, akiknek irányító szerepét és halálos erejét is növelni akarják a működésüket segítő digitális rendszerek egy eszközbe való integrálásával.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
A robot elkíséri az embert a túrákra és kiválasztja a legoptimálisabb helyet és pozíciót a minél jobb energiatermeléshez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.