Az amerikai hadsereg katonáit sosem látott képességekkel ruházza fel a jövő technológiája

2022 / 09 / 21 / Bobák Zsófia
Az amerikai hadsereg katonáit sosem látott képességekkel ruházza fel a jövő technológiája
Az AR-sisakokkal azt is látják a katonák, ami eddig rejtve maradt előttük.

Az Egyesült Államok Hadseregének a kommunikációs és vizuális eszközök fejlesztését célzó programja keretében évek óta fejlesztik azokat az AR-sisakokat, amelyek egymáshoz és kamerákhoz kapcsolódva jelentősen növelik a katonákhoz eljutó információ mennyiségét, így sokkal szélesebb körű megfigyelési lehetőséget biztosítanak a harcok során.

A sisakok a Microsoft Hololens2 kiterjesztett valóság szemüvegeinek technológiáján alapulnak és közvetlenül viselőjük elé vetítik az adatokat és képeket, amelyeket a rendszer gyűjt a gyalogosokat szállító járművön elhelyezett és a katonák által viselt kamerákon keresztül. Az eszköz így arra is alkalmas, hogy "átlásson a falakon" és a járműveken kívüli eseményekről folyamatos tájékoztatást biztosítson a harcosok számára. Az IVAS (Integrated Visual Augmentation System) rendszerrel feltérképezhető az ellenség aktuális helyzete, segíti a navigációt és éjszakai valamint hőkamerás felvételeket is készít.

A berendezés különböző verzióit 2019 óta tesztelik a hadsereg tagjai, de az eddigi legfejlettebb típusát most augusztusban próbálhatták ki egy két napos demonstráció alatt. A sisakok összeköttetését a TSM rendszerrel (Tactical Scalable MANET) oldották meg, ami a gyártó Trellisware Technologies leírása szerint skálázható és megbízható hálózatot biztosít akár több mint 250 csomópont alkalmazásával is a taktikai műveletekhez. Ezzel a hálózattal a járművek és a katonák mindegyike kapcsolatba léphet egymással, ezért a kommunikációs csatorna létesítése és az együttműködés könnyebben kivitelezhető és "mindenki tisztában van vele, hol vannak a többiek." - fogalmazta meg David Morris, a hadsereg fejlesztéseiben résztvevő hálózati mérnök.

Ahhoz, hogy a sisakok valóban precíz képet mutassanak a környezet történéseiről, a teszten használt Stryker járműveket nagyfelbontású kamerákkal szerelték fel minden irányban, így a katonák

"ahelyett, hogy csak bámulnák az üres acélfalakat, lépést tarthatnak azzal, hogy mi történik a járművön kívül.

Taktikai térkép üzemmódba is válthatnak, hogy megnézzék, mi is zajlik a küldetés területének távolabbi részein." - mondta el Morris.

A Hadsereg közleménye szerint a katonák pozitívan nyilatkoztak az IVAS által nyújtott új lehetőségekről, de az AR-sisakokat egyelőre csak a teszt során alkalmazták, az éles bevetésre még várni kell. A közeljövőben viszont
nagy valószínűséggel elkezdhetik a valódi használatot is, mivel a Hadsereg nemrégen 5000 egységet rendelt az eszközből és a Microsoft hamarosan leszállíthatja a sisakok alapját adó Hololenseket.

(Fotó: U.S. Army)

A falakon is átlát az IVAS, az amerikai hadsereg új kiterjesztett valóság sisakja Az Egyesült Államok hadserege a gyalogos katonákra fegyverrendszerként tekint, akiknek irányító szerepét és halálos erejét is növelni akarják a működésüket segítő digitális rendszerek egy eszközbe való integrálásával.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Közel elpusztíthatatlan robotkezet igyekezett előállítani egy cég és sikerült is
Közel elpusztíthatatlan robotkezet igyekezett előállítani egy cég és sikerült is
Az elpusztíthatatlan persze csak a hétköznapi használat közbeni strapabírásra vonatkozik, nem a szélsőségesen extrém körülményekre, de kalapáccsal például lehet ütni a robotkezet, amit a Google DeepMindnak fejlesztettek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.