Az amerikai különleges egységek számára víz alatt sem lassuló golyókat fejlesztenek ki

2019 / 12 / 01 / Felkai Ádám
Az amerikai különleges egységek számára víz alatt sem lassuló golyókat fejlesztenek ki
A hagyományos golyókat úgy tervezték, hogy a levegőt kell csak keresztülszelniük mielőtt célt érnének. A víz viszont 800 százalékkal sűrűbb a levegőnél, így a lövedék ott a nagyobb ellenállás miatt sokkal gyorsabban veszít a sebességéből, és lényegében használhatatlanná válik. A DSG Technologies ezt a problémát kívánja orvosolni.

A lenti videón (ezt azért senki se próbálja ki a Komjádiban) látszik, hogy miért nem ér sokat egy sztenderd katonai lőfegyver a víz alatt. A DSG vállalat a problémát úgy próbálja megoldani, hogy a csövet elhagyó lövedékeket gázbuborékkal veszik körül, így az kisebb ellenállással találkozik, és a lassulása is elnyújtottabb – hosszabb utat tud bejárni. Ezt a jelenséget egyébként szuperkavitációnak hívják, és az orosz VA-111 Shkval torpedó ezen az elven működik, és így tud gyorsabb lenni a megszokottnál.

A DSG a lövedéket CAV-X szuperkavitációs muníciónak nevezi, és osztályozása szerint többféle környezetben is bevethető. A vállalat szerint egyaránt hatásos víz alatt és afelett is. A használt fegyvertől függően a lövedék bevethető félig vagy teljesen víz alá merült fegyverből kilőve, függetlenül attól, hogy a célpont a víz alatt vagy a felszínen található. Kétféle lövedék kerül majd forgalomba: az A2 levegő-levegő vagy levegő-víz alatti harcban működőképes, míg az X2-t kifejezetten vízalatti harcokra tervezték.

Nagy előnye a töltényeknek, hogy nem kell hozzájuk lecserélni az eddigi arzenált, teljesen működőképesek a Egyesült Államok különleges egységeinek bevett tűzfegyvereibe töltve. Ezáltal a kommandósok ugyanazt a fegyver használhatják mindkét környezetben, míg például az orosz APS puska inkább csak a víz alatt működik, a felszínen már kevésbé hatásos.

(Kép: Pixabay, forrás: Popular Mechanics)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A borsószem méretű, agyba ültethető eszköz elhozhatja a jövőt, amiben az agyi beültetés rutinműtétnek számít
A borsószem méretű, agyba ültethető eszköz elhozhatja a jövőt, amiben az agyi beültetés rutinműtétnek számít
Az implantátummal első körben pszichiátriai és neurológiai rendellenességek kezelésére fogják haszálni. Az eszköz 9 milliméter széles és nem tartalmaz akkumulátort, nem kell mélyre helyezni, így a későbbiekben egészen könnyen lehet majd beültetni a páciensekbe a kutatók tervei szerint.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.