Az amerikai különleges egységek számára víz alatt sem lassuló golyókat fejlesztenek ki

2019 / 12 / 01 / Felkai Ádám
Az amerikai különleges egységek számára víz alatt sem lassuló golyókat fejlesztenek ki
A hagyományos golyókat úgy tervezték, hogy a levegőt kell csak keresztülszelniük mielőtt célt érnének. A víz viszont 800 százalékkal sűrűbb a levegőnél, így a lövedék ott a nagyobb ellenállás miatt sokkal gyorsabban veszít a sebességéből, és lényegében használhatatlanná válik. A DSG Technologies ezt a problémát kívánja orvosolni.

A lenti videón (ezt azért senki se próbálja ki a Komjádiban) látszik, hogy miért nem ér sokat egy sztenderd katonai lőfegyver a víz alatt. A DSG vállalat a problémát úgy próbálja megoldani, hogy a csövet elhagyó lövedékeket gázbuborékkal veszik körül, így az kisebb ellenállással találkozik, és a lassulása is elnyújtottabb – hosszabb utat tud bejárni. Ezt a jelenséget egyébként szuperkavitációnak hívják, és az orosz VA-111 Shkval torpedó ezen az elven működik, és így tud gyorsabb lenni a megszokottnál.

A DSG a lövedéket CAV-X szuperkavitációs muníciónak nevezi, és osztályozása szerint többféle környezetben is bevethető. A vállalat szerint egyaránt hatásos víz alatt és afelett is. A használt fegyvertől függően a lövedék bevethető félig vagy teljesen víz alá merült fegyverből kilőve, függetlenül attól, hogy a célpont a víz alatt vagy a felszínen található. Kétféle lövedék kerül majd forgalomba: az A2 levegő-levegő vagy levegő-víz alatti harcban működőképes, míg az X2-t kifejezetten vízalatti harcokra tervezték.

Nagy előnye a töltényeknek, hogy nem kell hozzájuk lecserélni az eddigi arzenált, teljesen működőképesek a Egyesült Államok különleges egységeinek bevett tűzfegyvereibe töltve. Ezáltal a kommandósok ugyanazt a fegyver használhatják mindkét környezetben, míg például az orosz APS puska inkább csak a víz alatt működik, a felszínen már kevésbé hatásos.

(Kép: Pixabay, forrás: Popular Mechanics)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Épphogy megépült egy 3D-nyomtatással készült ház az Egyesült Államokban, máris le kellett bontani
Épphogy megépült egy 3D-nyomtatással készült ház az Egyesült Államokban, máris le kellett bontani
A 3D-nyomtatott házak egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, de nem mindig érik el a megfelelő minőséget.
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
Ez a Google első geotermikus projektje, amely a cég két, Nevadában lévő adatközpontját látja el tiszta energiával.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.