Az amerikai Tengerészgyalogság speciális erői még speciálisabb fegyvert terveznek bevetni

2024 / 05 / 21 / Bobák Zsófia
Az amerikai Tengerészgyalogság speciális erői még speciálisabb fegyvert terveznek bevetni
A Ghost Robotics robotkutyáját fegyverrel látták el és már tesztelik több munkakörben is.

Az Egyesült Államok Tengerészgyalogsága újabb lépést tett a fegyverrel felszerelt robotkutyák alkalmazásának irányába, miután tesztelték a Ghost Robotics négylábú platformját az Onyx Industries rendszerével ellátva. A robotizált egységből kettőt alkalmaznak a tesztek során, ahogy azt Eric Shell, az Onyx Industries üzleti fejlesztéséért felelős vezetője a The War Zone-nak elmondta, és ehhez a SENTRY elnevezésű távoli irányítású fegyverrendszert integrálták a robotokkal. Ez alkalommal a projektet a Tengerészgyalogság speciális műveleti parancsnoksága (MARSOC) vezényli le, de korábban már szintén a Tengerészgyalogság erői teszteltek egy másik robotkutyát is hasonló körülmények között - akkor a gépen páncéltörőt helyeztek el, hogy a mobilplatformról való indítás életképességét vizsgálják a segítségével.

A MARSOC most a Vision 60 típusú robotkutyákat fejlesztette tovább és egy 7.62x39mm kaliberű, valamint egy 6.5mm Creedmoor kaliberű fegyvert integráltak rájuk, amelyekkel távolról lehet megoldani a célzás feladatát, de a parancsot a lövésre a robotot kezelő ember adja meg, amennyiben szükségesnek ítéli az akciót. A rendszer önállóan végzi a terep felmérését, majd a lehetséges célpontok detektálását, legyenek azok drónok vagy járművek, ezután értesítést küld az eseményekről a szolgálatban lévő kezelőnek. A robotkutyák más alkalmazási körökben is hasznos szolgálatot teljesíthetnek, például adatgyűjtés, ellenőrzés, őrködés területén, és minden esetben hasonló előnyökkel jár a bevetésük: megóvják a katonák testi épségét azáltal, hogy helyettesítik őket veszélyes szituációkban, gyorsan és hatékonyan közvetítik az információkat és helytállnak kockázatos szituációkban is vagy olyan helyszíneken, amelyek nehezen hozzáférhetőek az emberek számára.

A robotkutyák több verzióját is tesztelték az elmúlt időkben különböző katonai szervezetek kötelékében, és ezekben a projektekben a Unitree Go1 modellje mellett a Ghost Robotics platformja bizonyult az egyik legnépszerűbb választásnak. A Boston Dynamics Spotja is esélyes lehet a katonai robot szerepére, mivel egyre gyakrabban tűnik fel rendőri segítőként. A gyártócég azonban több alkalommal is hangsúlyozta, hogy nem ért egyet a robotok felfegyverzésével. Egy nyílt levélben meg is indokolták, hogy miért ellenzik ezt a fajta fejlesztési irányt, elmondásuk szerint a fegyveres robotok újfajta kockázatot jelenthetnek és súlyos etikai kérdéseket vet fel a használatuk, emellett az emberek bizalmát is megingathatja a technológiával (vagyis a négylábú robotizált egységekkel) kapcsolatban. A levelet a Go1-et gyártó Unitree is aláírta, amelynek robotkutyáját M72 LAW páncéltörővel látta el a Tengerészgyalogság egy tavalyi próba során.

(Fotó: Onyx Industries, Ghost Robotics)


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Az állat, amit Darwin a legjobban gyűlölt és ami nélkül nem született volna meg A fajok eredete
Az állat, amit Darwin a legjobban gyűlölt és ami nélkül nem született volna meg A fajok eredete
Charles Darwin az HMS Beagle-en tett útjáról érdekes elgondolásokkal tért vissza Angliába, de a természetes szelekcióról szóló elméletének kidolgozásához szüksége volt egy kezdő lökésre, amit a mindössze néhány milliméteres Mr. Arthrobalanus adott meg neki.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.