Az amerikai zászlóalj, ami felfújható tankokkal ment a 2. világháborúba

2020 / 09 / 05 / Bobák Áron
Az amerikai zászlóalj, ami felfújható tankokkal ment a 2. világháborúba
A "kísértethadsereg" létezését fél évszázadon keresztül titkolták az amerikaiak, pedig még fegyvereik sem voltak.

A 23. parancsnokság különleges csapatai, avagy a "ghost army' (kísértethadsereg) kétségkívül a második világháború egyik legzavarbaejtőbb alakulata volt. A 82 tisztet és 1023 újoncot számláló zászlóaljnak nem voltak fegyverei, soha nem csaptak össze ellenséges csapatokkal, a tagjaik között pedig különösen nagy számban lehetett találni dizájnereket, festőket, fotográfusokat.


A felfújható tank igen könnyen szállítható volt, hiszen kevesebb mint 50 kilogrammot nyomott (Fotó: Rick Beyer/Hatcher Graduate Library)

A zászlóaljnak ezzel szemben több száz felfújható harckocsija volt, amit a hozzáértő kezek úgy terveztek meg, hogy a lehető legjobban hasonlítsanak az igaziakra. Az 1944 májusától csaknem két tucat küldetést teljesítő alakulatnak egy célja volt: összezavarni az ellenséges hírszerzést, hogy a tengelyhatalmak ne tudják, merre vannak az amerikai csapatok. Ennek érdekében a kísértethadsereg mindent be is vetett, a felfújható járművek mellett hamis rádióadásokkal tévesztették meg az ellenséget, de az is előfordult, hogy hatalmas hangszórókból előre felvett hangokat lejátszva hitették el a németekkel, hogy olyan helyeken vannak csapataik, ahol valójában nem voltak.

Az ötletet az amerikaiak a britektől lesték el, akik a háború korábbi szakaszában alkalmaztak hasonló taktikát. Bernard Montgomery az El-Alamein elleni észak-afrikai hadjáratban kétezer felfújható tankot vetett be, hogy megtévessze Erwin Rommel csapatait.


Egy L-4-es repülőgép utánzata (Fotó: National Archives via PBS)

A Billy Harris ezredes és Ralph Ingersoll őrnagy által vezetett zászlóalj annyira profi volt, hogy még az egyes rádiósok stílusjegyeit is megtanulták, így a németek biztosra vették, hogy valódi rádióadásokat hallanak. Larry Deucers, A New Orleans-i 2. világháborús múzeum kurátora a Live Science-nek elmondta, hogy a gyakorlott fül számára az egyes katonák morze-kódjai szinte felértek egy ujjlenyomattal.

Felfújható tankok ide, hamis morze-kódok oda, az elterelő-hadműveletnek mégis talán a harmadik összetevője volt a legérdekesebb: a kísértethadsereg hangmérnökei hangfelvételeket készítettek katonai gyakorlatokról, valamint arról, ahogy az amerikai hadsereg katonái árkokat ásnak vagy hidat építenek, majd ezeket a hangokat hangszórókkal játszották le a német egységek közelében, meggyőzve őket, hogy az adott terület már amerikai fennhatóság alatt áll.


Brit "áltank" a második világháborúban (Fotó: The National Archives)

Deucers szerint az egység a legsikeresebb küldetését a Viersen-hadműveletben hajtotta végre, amire 1945. március 18. és 24. között került sor. A "kísértethadeseg" ehhez az akcióhoz 600 felfújható járművet használt, emellett hamis rendfokozatokkal is ellátták a katonáikat, hogy más egységekből való katonáknak adják ki magukat. Az i-re a pontot a hangmérnökök tették fel, akik egy pontonhíd építésének hangjait játszották le a német katonáknak. A tökéletes megtévesztés miatt az ellenség azt hitte, hogy az amerikaiak 30-adik és 79-edik gyalogsága átkelni készül a Rhine-folyón, és tűz alá vették a hadsereget, ami valójában nem is létezett.

Hogy a kísértethadsereg mennyire komoly fegyvertény volt az USA-nak, arra talán a legjobb példa, hogy a titkosítást csak a '90-es évek közepén oldották fel, így a világ hivatalosan csak ekkor értesült róla, hogy az amerikaiaknak a második világháborúban volt egy ilyen egysége.

(Live Science, The Atlantic)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A történelem leghosszabb kukássztrájkja tragédiával kezdődött és Martin Luther King halálával végződött
A történelem leghosszabb kukássztrájkja tragédiával kezdődött és Martin Luther King halálával végződött
Miután 1968 februárjában Echol Cole és Robert Walker hulladékrakodó munkások életüket vesztették egy kukásautó szeméttömörítőjében, Memphisben hónapokon át minden nap az utcára vonultak a köztisztasági alkalmazottak, hogy emberhez méltóbb bánásmódot, valamint magasabb béreket és a szakszervezetük elismerését követeljék a kormányzattól. Az események azonban nem várt fordulatot vettek, mikor Martin Luther King az oldalukra állt.
Kiderült: ezért változik a római üveg idővel fotonikus kristállyá
Kiderült: ezért változik a római üveg idővel fotonikus kristállyá
A 2000 évig a föld alá temetett római üveg lassanként egy különös kristállyá alakul át, amiben rendkívül furán törik meg a fény – ez a fotonikus kristály, és a kutatók végre rájöttek, hogy miért történik ez a meglepő jelenség.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.