Az aszteroidáról fejjel lefelé lógó felhőkarcoló, amit New Yorkba álmodtak

2024 / 05 / 22 / Felkai Ádám
Az aszteroidáról fejjel lefelé lógó felhőkarcoló, amit New Yorkba álmodtak
A koncepció elég vad, ha egyszer tényleg megvalósulna, valószínűleg ez lenne a legextravagánsabb, egyben mérnöki szempontból is leglenyűgözőbb építmény a Földön.

Mi a legmerészebb ötlet, amit egy építész kitalálhat? Függőkertek a Vénuszon? Verseny úszómedence a Nap felszínén? Esetleg hot dog stand egy fekete lyukban? Persze, a fantáziánkat hagyhatjuk elég messzire kóborolni, de még ha csak a szerény földi körülmények között maradunk, akkor is találni igen vad koncepciókat. Az egyik ilyet a NY Post szúrta ki, és az ötlet tényleg eléggé merész: egy fejjel lefelé, egy aszteroidáról lógó felhőkarcoló New York felett. A koncepció a Clouds Architecture Office-tól származik, és ez a “világon kívüli” épület lenne a valaha épített legmagasabb épület, amely az extrém magasságot, az elzártságot és az állandó mobilitást testesíti meg.

Az Analemma torony mellett befektetési érvek is szólnak: célja, hogy kihasználja azt a tendenciát, hogy a magasabban fekvő emeletek ingatlanjait magasabb árakon lehet értékesíteni/kiadni, ami így rekord ingatlanértékeket eredményezhet.

A toronyhoz részben drónokkal lehetne eljutni, illetve a szállítást is ezen az úton lehetne megoldani, míg az űr és a Föld közötti mozgást egy elektromágneses lift tenné lehetővé. Az eredetileg 2017-ben benyújtott javaslat egyébként a “felhőkacolót” (vagy ez esetben inkább talajkarcolóról kellene talán beszélni) Dubaj fölé képzelte el, mivel ott igen sok, a magas építmények építésében jártas szakember akad, és a kivitelezés is olcsóbb lenne, mint New Yorkban.

Mint a cég honlapja foglamaz, torony alapja az űralapú Universal Orbital Support System (UOSS). Ez a rendszer egy nagy aszteroidát állít a Föld feletti pályára, amiről a felhőkarcoló függene nagy szilárdságú kábelek segítségével. Az Analemma excentrikus geoszinkron pályára lenne helyezhető, amely lehetővé tenné, hogy egy kötött napi hurkon haladjon az északi és a déli félteke között. Az ingatorony a talajra egy óriási nyolcast rajzolna, és az épület a leglassabb sebességgel a nyolcas tetején és alján mozogna, így itt lehetővé válna a tornyok lakói számára, hogy ezeken a pontokon érintkezzenek a bolygó felszínével. A javasolt pálya a cikk 2018-as frissítése után már azt írja, hogy ez a pálya úgy lenne kalibrálva, hogy a tornyok röppályájának leglassabb része tehát New York City felett legyen.

A torony kialakítása során figyelembe vették az extrém magasság kihívásait, beleértve a nyomás- és hőmérséklet-különbségeket, és önfenntartó környezetet kínál űralapú napenergiával és félig zárt hurkú vízrendszerrel. A kábel nélküli elektromágneses liftek fejlesztése megszünteti a korábbi magassági korlátozásokat, az ablakokat pedig a légköri viszonyokhoz kalibrálják.

2018 óta egyébként nem nagyon érkezett hír az Analemmáról, pedig ebben a cikkben még úgy fogalmaztak, hogy a terv megvalósíthatóságát szemlélteti, hogy egyre közelebb jutunk az aszteroidák manipulálásohoz, amit a NASA közelgő űrmissziója be is bizonyíthat – ez nyilvánvalóan a DART-küldetésre utal, ami azóta le is zajlott, és kiderült, hogy tényleg képesek vagyunk az aszterodiák mozgását befolyásolni, a honlapon azonban nem frissítették a cikküket ezzel a lényeges információval.

Egyébként az egész terv inkább tűnik egy alaposan kidolgozott, félig-meddig tréfás, figyelemfelkeltő hirdetésnek, mint bármilyen szinten komolyan vehető vállalásnak, mivel az okfejtés tele van olyan részletekkel, amiket mintha Douglas Adams írt volna. Ide tartozik a magasabban fekvő ingatlanok értékére vonatkozó, már említett elmélkedés, de az alábbi abszurd szösszenet is:

“A projekt során az atmoszférikus viszonyok kutatása közben rájöttünk, hogy valószínűleg létezik egy olyan magassági határ, amelyen túl az emberek nem tolerálnák az életet az extrém körülmények miatt. Például, bár lehet előnye annak, hogy 32 000 méteres magasságban 45 perccel több nappali fényt kapunk, a közel vákuum és a -40°C-os hőmérséklet megakadályozná, hogy az emberek védőöltözet nélkül kimenjenek. Másfelől, az űrhajósok évtizedek óta folyamatosan lakják az űrállomást, így mindez talán nem is olyan rossz?”

Hogy “mire gondolt a szerző”, mikor az Analemma koncepcióját képernyőre vetette, azt nem tudni, de ettől független tényleg menő lenne egy ilyen torony. Csak a fejünkre ne essen!

(Kép: Clouds Architecture Office)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Öt kilométer mély lyukat fúrnának a Holdba, hogy kiderüljön, örökéletű-e a proton
Öt kilométer mély lyukat fúrnának a Holdba, hogy kiderüljön, örökéletű-e a proton
Lebomlik-e a proton vagy sem? A kérdésre a válasz egyesítheti a fizika két ellentétes elméletét, és erre bizonyítékot a Hold mélyén találhatunk.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.