Az ATLAS üstökös nagy látványosságot ígér pár hónapon belül

2020 / 03 / 31 / Justin Viktor
Az ATLAS üstökös nagy látványosságot ígér pár hónapon belül
Az Atlas nevű üstökös jelenleg a nap felé tart, és valószínűleg igazi látványosságot jelent majd pár hónapon belül. Lehetséges, hogy nappal, szabad szemmel is láthatjuk majd.

Az üstökös, melyet tavaly decemberben a Hawaiiban található Aszteroida-Föld ütközésfigyelő utolsó riasztási-rendszer fedezett fel - innen az üstökös neve C/2019 Y4 (ATLAS),- sokkal fényesebbé vált, mint ahogy azt a szakértők jósolták. Ha az Atlasnak sikerül megőriznie alakját, amikor közelebb kerül a naphoz, akkor akár a Vénusznál is fényesebbé válhat. A váratlan felfényesedésnek köszönhetően már most is olyan fényes, hogy a távcsövekkel rendelkező amatőr csillagászok is láthatják. Csúcsfényességét várhatóan május végén éri el.

Még izgalmasabbá teszi a dolgot az Atlas színe, ami kissé zöld.

Azok, akik követték az üstökös útját, láthatták, ahogy február +17 magnitúdóról mindössze egy hónappal később +8 magnitúdóra ugrott - ez 4000-szeres növekedést jelentett a a fényerejében. Ha ez így megy tovább, néhány héten belül a fényszennyeződéstől mentes zónákban élő emberek szabad szemmel is megpillanthatják. 

Egy üstökös természetes módon világosabbá válik, amikor közelebb kerül a naphoz, mert intenzívebben ég, és több fagyott, illékony anyag olvad fel a felszínén, melyeket kibocsát. Az üstökösök természetéből fakadóan lehetetlen megjósolni, hogy egyben maradnak-e - sok üstökös teljesen elég, és egyszerűen eltűnik ilyenkor.

Ha az Atlasnak sikerül sértetlennek maradni, néhány csillagász azzal a gondolattal játszik, hogy +1 magnitúdóról, akár -5-re is nőhet a fényessége. Ez azt jelentené, hogy szélsőséges esetben a nappal folyamán is látható lehet.

Az üstökös elhelyezkedése szintén figyelemre méltó - a legutóbbi üstökösökkel ellentétben ez az égitest az északi féltekéről lesz a legjobban megfigyelhető. Ha az üstökös kihasználja a lehetőségeit, akkor olyan műsort rendezhet, amilyet a Hale-Bopp üstökös 1997-es áthaladása óta nem láttunk. 

Érdekes, hogy az Atlas majdnem azonos úton halad az 1844-es, híres Nagy üstökössel, - egy olyan orbitális pályán, amely 6000 éves nap körüli keringési idővel rendelkezik, és kilép a Naprendszerből.

Egyesek azon a véleményen vannak, hogy egy ősi szuperüstökös esetleg darabjaira hullott ugyanezen a pályán, így kisebb üstökösöket hagyva maga után, melyeket mi is megfigyelhetünk.

(Forrás: Phys.org Képek: Pikrepo, Wikimedia )


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Toyota lakóbuszban élnek majd az Artemis űrhajósai a Holdon
Toyota lakóbuszban élnek majd az Artemis űrhajósai a Holdon
A Habitable Mobility Platform segítségével az asztronauták akár egy hónapot is eltölthetnek majd egyhuzamban az égitesten.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.