Az autómániás Jeremy Clarkson már hisz a klímaváltozásban

2019 / 11 / 26 / Felkai Ádám
Az autómániás Jeremy Clarkson már hisz a klímaváltozásban
Jeremy Clarkson sikeres brit televíziós személyiség, aki itthon elsősorban a Top Gear című BBC műsorból lehet ismerős. Miután összebalhézott a BBC-vel, nem kevés pénzzel távozott, és az Amazonra elkészítette a szintén a gépkocsik szerelmeseit megcélzó The Grand Tour-t (ez egyébként most jár a harmadik évadnál). Az arrogáns, nagyképű stílus nála az imázs része, ebből következően keményen beszólt a különböző környezetvédőknek is. Eddig.

Clarkson sosem volt ugyan egy klasszikus értelemben vett klímaváltozás tagadó, de „nem foglalkoztatta a kérdés, és úgy gondolta, hogy a Világ tud magára vigyázni.” (Ez utóbbiban egyébként bizonyos szempontból igaza van, a klímaváltozás elsősorban az emberiségnek lesz rossz.) 2005-ben már elismerte, hogy a Föld melegszik, de szerinte egy vállvonást nem ért az egész kérdés.

Két hónappal ezelőtt pedig Greta Thunberget nevezte elkényeztetett kölyöknek.

Clarkson a 16 éves klímaaktivistát azután szólította meg, hogy a lány elmondta azóta híres vált beszédét az Egyesült Nemzetek klímacsúcsán.

Clarkson ugyanis teljesen felháborodott a fenti beszéden. Nem értette, a lány hogyan merészel egy 15 millió fontos jachton Amerikába hajózni, amire nyilvánvalóan nem ő kereste meg a pénzt, és amely hajót egy biztonsági dízelmotorral is felszereltek, amelyről a lány és a családja nem tettek említést. A műsorvezető szerint Greta Thunberg szülei tehetnek az egészről, akik ahelyett hogy nem foglalkoztak volna azzal, hogy a lány szerint nem kellene húst enniük és repülővel utazniuk, mindenre rábólintottak.

Clarkson a véleményét azzal summázta, hogy éppen sok ezer ember, akit Thunbergnek van képe vádolni, azért gyűlt össze, hogy tegyenek valamit, szóval az aktivista viselkedjen jó kislányként, és kussoljon. Hozzátette azt is, hogy Greta nem mászkálhatna a lakáson kívül tíz után, és túl rövid szoknyát visel.

Ez és más hasonló megszólalások tartalma és stílusa természetesen sokakat felháborított: Clarksont dobták már arcon beszéd közben banános habcsókkal, és öntöttek trágyát a háza elé. A műsorvezető azonban eddig kitartott az álláspontja mellett, és amit nem tudott megtenni sem a trágya, sem a habcsók, arra képes volt egy tó Kambodzsában. Pontosabban az, ami ebből a tóból maradt.

A pálfordulásra ugyanis azután került sor, hogy Clarkson a hajójával bent ragadt egy kiszáradt folyami ágban Délkelet-Ázsiában. A műsorvezető éppen forgatott, amikor arra lett figyelmes, hogy a Mekong folyó mentén az egyik tó annyira kiszáradt, hogy alig ért térdig.

Clarkson úgy nyilatkozott, hogy ez volt az első alkalom, amikor is a klímaváltozás hatását a saját szemével látta, és az élményt „őszintén riasztónak” nevezte.

(Fotó: Flickr/Tony Harrison)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az Európai Parlament megszavazta a javaslatot, ami két éven belül lép életbe a tagországokban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.