Hibrid klaviatúra válthatja az egeret?

2020 / 03 / 04 / Perei Dóra
Hibrid klaviatúra válthatja az egeret?
Naná, hogy egy dél-koreai cég fejlesztette ki azt a különleges klaviatúrát, ami egy mozdulattal érintőpaddá válik ujjaink alatt, így az egér lényegében feleslegessé válik. És hogy ki profitálhat leginkább a hibrid billentyűzetből? Mindenki, akinek egyszerre kell laptopon levelet írnia, telefonon üzenetet pötyögni, tableten pedig naptárat kezelni.

Noha az Innopresso nevű cég találmányának komplett felülete érintésérzékeny, ennek ellenére bármikor lenyomhatjuk rajta a klasszikus gombokat is. Lényege ugyanis nem ebben rejlik, sokkal inkább, hogy ne kelljen levennünk róla a kezünket az egér miatt. Ezzel egyrészt időt spórolunk, másrészt kíméljük ízületeinket. Érdekesség, hogy a fejlesztők saját tapasztalataik alapján kiszámolták, hogy

a billentyűzet és az egér közötti váltással töltött időből a tényleges gépelés csak hatvan százalék, vagyis állításuk szerint a hibrid klaviatúra egy év alatt akár ötven-száz óra egerezést megspórolhat nekünk.

Az eszköz nagyon vékony, csupán hét és fél milliméter, súlya alig negyed kilogramm, vezeték nélkül működtethető, és szinte bármilyen táskában könnyen elfér. Persze egy kütyü sem lehet mentes a hibáktól, a Mokiboé alighanem méretéből adódik, mivel a betűk és a funkciógombok között minimális hely van, ezért csak óvatosan lehet nyomkodni. A felső sorába ellenben olyan gyorsbillentyűk kerültek, amelyek segítik a Bluetooth-szal hozzá csatlakoztatott eszközök közötti váltást, egy LED-lámpa pedig jelzi, hogy éppen melyiket használjuk.

De válasszuk bármelyiket, nyolcvan beépített érzékelőszenzor biztosítja számunkra, hogy a billentyűzet felületét két ujjal érintőpárnaként is használhassuk.

A Mokibo tízféle nyelvhez leosztott betű- és karakterkészlettel, száztizenkét dollártól kapható, speciális tokja pedig bordázatánál fogva összehajtogatható (tablethez háttámlaként), de akár meg is dönthetjük vele a billentyűzetet, így a csuklónknak sem ártunk.

Az egérnek nemsokára tényleg befellegzett?

Bizony sok víz lefolyt a Dunán, amióta a számítástechnikai területén úttörőnek számító Doug Engelbart amerikai feltaláló az 1960-as években kifejlesztette az akkor még fa házas, két fém keréken gördülő egeret. Engelbart, aki egyébként egy kaliforniai kutatóintézetben dolgozott az email, a szövegszerkesztő és a videokonferencia korai változatain is, 2013-ban, nyolcvannyolc éves korában elhunyt, öröksége azonban mindörökre velünk marad. Vagy mégsem? Egyes szakértők szerint ugyanis az egér napjai meg vannak számlálva, mivel az ember és a gép egyre közelebb kerülnek egymáshoz. Gondoljunk csak bele; a világ fejlesztői már javában dolgoznak az agyhullámokkal működtethető számítógépeken, az arcfelismerés pedig manapság már egyáltalán nem okoz problémát.

(Fotó: Indiegogo)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Úgy tűnik, hogy az OpenAI-nak egy fontos csatát sikerül megnyernie a Google-lel szemben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.