Az Egyesült Királyságban nem a sofőr a felelős, ha egy önvezető autó balesetet okoz

2022 / 08 / 23 / Pőcze Balázs
Az Egyesült Királyságban nem a sofőr a felelős, ha egy önvezető autó balesetet okoz
Az Egyesült Királyság kormánya állást foglalt a közlekedés jövőjének egyik meghatározó kérdésében: náluk a gyártó lesz a felelős, ha egy autó önvezető üzemmódban balesetet okoz.

A TechCrunchon olvasható hír szerint az országban 2025-re tervezik az AV-k, azaz autonóm járművek elterjedését. A most bemutatott kormányzati tervben "közlekedési forradalomról" beszélnek, emberi segítség nélküli házhozszállítással, önvezető reptéri kisautókkal, jobb vidéki összeköttetésekkel és persze kevesebb balesettel. Az ehhez hasonló változásokkal együtt egy negyvenkét milliárd fontos iparág születését, és harmincnyolcezer új állást remélnek. Mindezt az állam százmillió fonttal támogatja, amelynek a harmadát a biztonságra és a jogi keretek kialakítására fordítanák. Kutatni szeretnék például azt is, hogy az AV-k rossz időjárási körülmények között hogyan kezelik a gyalogosokat, más járműveket és a biciklistákat, de abban már most biztosak, hogy ki a felelőse az esetleges baleseteknek.

"A szabályozás a meglévő jogszabályokra fog épülni, és kimondja, hogy a gyártók a felelősek az autó viselkedéséért, amikor az autonóm módon közlekedik, vagyis az emberi sofőr nem lesz felelősségre vonható az olyan eseményekért, amelyek ekkor történnek."

A TechCrunch emlékeztet, hogy amikor az Egyesült Államokban egy Uber tesztautó balesetet okozott, a cég felelőssége fel sem merült, az úgynevezett "biztonsági sofőré" annál inkább. Az alkalmazottal korábban a Wired közölt részletes, angol nyelvű interjút. Egy 2019-es Tesla baleset, amely során működött az Autopilot rendszer, szintén az emberi vezető megvádolásával végződött. Az Egyesült Királyságban egyelőre az sem legális, hogy a Teslák "teljesen önvezető" (FSD) rendszerét kipróbálják a helyi sofőrök, de ez már jövőre megváltozhat. A brit autósszövetség vezetője kiemelte, hogy fontos, hogy a kormány alaposan megvizsgálja, hogy különböző utakon és időjárási viszonyok között hogyan viselkednek az AV-k, ám Edmund King szerint "a fődíj, életek ezrének a megmentése, és az idősek mobilitásának a javítása, megéri az erőfeszítéseket".

(Borítókép: ThisisEngineering/Unsplash)

Itt az ideje, hogy a valóságban is megalkossuk a robotika törvényeit, és már egész jól állunk vele Szabványosítható-e az etika úgy, mint a wifi? Ki a felelős érte, ha elüt az önvezető autó? Kell-e félnünk a mesterséges intelligenciától? A Budapesten rendezett Tudományos Világfórumon ezekre a kérdésekre is választ kaptunk.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A Nissan koncepcióautója a válasz a kérdésre, hogy mivel szeretnének autózni a fiatalok
A Nissan koncepcióautója a válasz a kérdésre, hogy mivel szeretnének autózni a fiatalok
A Nissan Concept 20-30 megalkotása egy egyszerű kísérletből született, de érdekes végeredményt hozott: a jármű ötvözi az online videojátékok világát a hétköznapi, praktikus elemekkel.
Már huszonhat nap alatt elérhetné a Marsot ez a napvitorlás
Már huszonhat nap alatt elérhetné a Marsot ez a napvitorlás
Persze egy ilyen eszköz csak rendkívül alacsony tömegű rakományt tud szállítani, de nem is ez a lényeg, hanem a gyorsaság. Az ilyen napvitorlásokkal nagyon gyorsan fel lehetne fedezni akár a szomszédos csillagrendszert is – sőt erre már tervek is vannak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.