Az egyik legelismertebb futurológus szerint hét éven belül elérhetjük a halhatatlanságot

2023 / 03 / 16 / Felkai Ádám
Az egyik legelismertebb futurológus szerint hét éven belül elérhetjük a halhatatlanságot
Raymond Kurzweil futurológusnak nagyon sok jóslata vált valóra, mostanság pedig amellett érvelt, hogy 2030-ig elérhetjük az emberi halhatatlanságot a nanotechnológiának hála.

Raymond Kurzweil amerikai feltaláló, író, aki “az optikai karakterfelismerés, szöveg-beszéd szintézis, beszédfelismerés és az elektronikus billentyűs hangszerek úttörője. Több könyve jelent meg egészség, mesterséges intelligencia, transzhumanizmus és technológiai szingularitás témakörökben”. Az Interesting Engineering most egy részletesebb cikket szentelt Kurzweil eddigi talán legmeglepőbb jóslatának, tehát hogy az emberiség nagyon is belátható időn belül elérheti hőn áhított vágyát, a halhatatlanságot.

Az IE szerint mindez nem is akkora őrültség, mint hangzik, hiszen a kutató több jóslata is megvalósult mostanra – mint írják: Kurzweil helyesen jósolta 1990-ben, hogy a számítógép 2000-re legyőzi az embert a sakkban, az internet növekedését és a vezeték nélküli technológiára való átállást is. Persze mindez kisebb léptékű áttörés, mint a halhatatlanság, amit nem túlzás biblia méretűnek nevezni.

Aki eddig olvasta a cikket, talán már ötletel azon, hogy mi lehet az az áttörés, ami a fenti cél elérését lehetővé teszi. Többen talán – joggal a génszerkesztésre gyanakodnának, ami nem meglepő, mivel a CRISPR többek szerint is az emberiség egyik legfontosabb találmánya, sőt mára több kísérleti gyógymód is ilyen technológiákon alapul. Meglepő módon azonban Kurzweil szerint a halhatatlanságot a nanotechnológia hozza majd el fajunknak.

A futurológus szerint hamarosan nanobotok, apró, 50-100 nm széles robotok közlekednek majd az ereinkben és a szervezetünkben, amelyek klinikai orvosi feladatokat látnak el. Kurzweil úgy gondolja, hogy a nanobotok jelentik az orvostudomány jövőjét. Képesek lesznek megjavítani a testünket sejtszinten, így immunisak leszünk a betegségekre és az öregedésre, és végül a halálra is. Kurzweil azt is elképzelhetőnek tartja, hogy az emberek fel tudják majd tölteni a tudatukat digitális formában, elérve ezzel a halhatatlanságot. Bár az persze kérdés, hogy a tudatunk másolata mennyire feleltethető meg mi magunknak.

A futurológus így nyilatkozott minderről 2016-ban:

“Képesek leszünk legyőzni a betegségeket és az öregedést. Gondolkodásunk nagy része nem biológiai lesz, aminek lesz egy elmentett változata is. Tehát ha a tudatunk egy része elvész, akkor újra letöltheted, és így a végtelenségig meghosszabbíthatjuk az életünket.”

Mennyire reális mindez? Az biztos, hogy Kurzweil leghíresebb jóslata (amelyről könyvet is írt) szerint 2045-re elérhetjük a szingularitást, ami azt jelenti, hogy gépi intelligencia eléri, sőt akár meg is haladja az emberi intelligenciát.

Már csak hét évre van szüksége a mesterséges intelligenciának, hogy olyan okos legyen, mint az ember Legalábbis ezt állítják a Translated fordítócég kutatói – de tényleg ilyen közel járunk az úgynevezett szingularitáshoz?

Egy magánvállalat – igaz, némileg sajátos – értelmezése alapján azonban a szingularitást bizonyos szinten már 2030-ra elérhetjük – erről a fentebbi cikkünkben írtunk. 2030 tehát vízválasztónak tűnik: talán elérjük ekkorra a halhatatlanságot, és az sem kizárt, hogy megvalósul a szingularitás is. Ördögi fordulat lenne, ha az öntudatra ébredt gépek épp ekkor döntenének úgy, hogy eltörlik az immár halhatatlan emberiséget a Föld színéről.

(Kép: Pixabay/1006777)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A koronavírust vizsgálta a fizikus, és arra jutott: szimulációban élünk
A koronavírust vizsgálta a fizikus, és arra jutott: szimulációban élünk
Dr. Melvin Vopson már korábban megfogalmazta az infodinamika második törvényét, de legutóbb ezt a koronavírus mutációjával is illusztrálta. Mindez szerinte arra utal, hogy valójában szimulációban élünk.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.