Az egyik legeredményesebb ukrán tankgyilkos egység programozókból áll

2022 / 04 / 10 / Felkai Ádám
Az egyik legeredményesebb ukrán tankgyilkos egység programozókból áll
A főleg IT-szakemberekből verbuvált drón-egység az inváziós orosz seregek elleni harc egyik legfontosabb eleme, mivel kereskedelmi drónokat alakítanak át háborús célokra, és ezekkel végeznek küldetéseket.

A háború sok mindent megváltoztatott, azonban az ukrán háború valójában nem hónapokkal ezelőtt kezdődött, hanem 2014-ben – legalábbis ez az Aerorozvidka nem kormányzati szervezet és ukrán drón egység kommunikációs vezetőjének a véleménye, amit megosztott az Insiderrel is. Hogy nem csak a levegőbe beszélnek, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a szervezet alapítója, egy négygyermekes befektetési bankár még 2015-ben esett el Donbaszban. Az Aerorozvidka fő profilja, hogy háborús célokra alakítanak át kereskedelmi forgalomban elérhető drónokat, amelyekkel vagy felderítést végeznek, vagy akár az éj leple alatt bombákat dobnak le az orosz harci eszközökre.

Videón a Molotov-koktélt dobáló ukrán drón A drón „speciális” sörösüvegekkel várja az ellent.

Mint a szervezet kommunikációs vezetője az Insidernek kifejtette: az itt harcolók háttere elég változatos: akadnak PhD-val rendelkező kutatók, egyetemi diplomások, míg mások a legkülönbözőbb IT-területekről érkeztek. Ebben a sokféle múlttal és készséggel rendelkező emberben azonban egy dolog közös: meg akarják nyerni ezt a háborút. Konkrét számokkal nem szolgálhattak, de elvileg az egység több tucat tagot számlál. Ami a drónokat illeti, ezek sokfélék lehetnek: akadnak kínai DJI és Autel drónok, francia Parrot drónok, és rengeteg egyéb eszköz. Az Aerorozvidka büszkesége mégis az R–18, ez a teljesen saját fejlesztésű, nyolcrotoros drón. Ez utóbbi szerkezet hatótávolsága 4 km, 40 percig maradhat egyhuzamban a levegőben, és akár 5 kg-os bombákat is képes ledobni. Az R–18 emellett költséghatékony is: egy darab 20 ezer dollárból megépíthető, vagyis nagyjából feleannyiba kerül, mint egy tankelhárító lövedék (az újgenerációs könnyű tankelhárítók (NLAW) 40 ezer dollárt kóstálnak darabonként). Nem mellesleg ezek a drónok – amennyiben ki nem lövik őket – többször is felhasználhatóak.

Az Aerorozvidka a drónokon kívül is a háború technológiai frontvonalát testesíti meg: aktívak a közösségi médiában, a lebombázott járművekről nem ritkán videoklipeket raknak ki a csatornáikra.

A szervezet ezért három főbb részből áll: drón-egység, Delta team, kiberbiztonsági csoport. Ezekből a Delta az, amelynek a neve nem beszél önmagáért – ez utóbbi egy, a NATO-val kapcsolatban álló web-alapú felderítéssel foglalkozó csapat: a különböző forrásokból begyűjtött információk alapján ők frissítik az orosz egységek elhelyezkedését a térképeken. És egyébként a Delta az is, amely csoport Elon Musk Starlink rendszerét használják.

A drónok egyébként eddig állítólag több mint 300 felderítési művelet végeztek, és több tucat, de akár több száz ellenséges járművet is elpusztíthattak. Mint arról már szó volt, az akciókat az éj leple alatt végzik, és a drónpilóta éjjellátóval és mesterlövészpuskával felszerelve egy quad motoron közelíti meg az erdőn keresztül az orosz egységeket. A járművek közül mindig a legértékesebbeket támadják. A szervezet legfontosabb győzelme, hogy részt vettek a Kijev irányába tartó többször tíz kilométeres orosz katonai konvoj megállításában.

Jelenleg a szervezet Kijevben és annak környékén tevékenykedik, de ezt szeretnék a többi, harcoktól gyötört ukrán területre is kiterjeszteni.

(Fotó: Facebook/Aerorozvidka)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
A Tesla sorsa múlhat a most bemutatott Cybertruck fogadtatásán
A Tesla sorsa múlhat a most bemutatott Cybertruck fogadtatásán
Ha bejön, akkor pickup-nagyhatalom lehet a cégből, ami Amerikában egyenlő a sikerrel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.