Az egyik legismertebb sportlap MI-generálta cikkeket publikálhatott, kitalált szerzők neve alatt

2023 / 11 / 30 / Pőcze Balázs
Az egyik legismertebb sportlap MI-generálta cikkeket publikálhatott, kitalált szerzők neve alatt
Úgy tűnik, hogy több, a nagynevű Sports Illustrated oldalán megjelent cikk mesterséges intelligencia (MI) által készülhetett. Az állítólagos szerzőknek nincsen közösségi média jelenléte, a portréikat pedig bizonyíthatóan számítógép generálta. A lap hús-vér dolgozói felháborodtak.

Először a Futurism számolt be a különös írásokról, amelyeknek a szerzői a bemutatkozóik szerint sportmegszállottak vagy fitneszguruk, valójában azonban nincs Facebook és LinkedIn profiljuk, a portréképük pedig megvásárolható egy MI-generálta, mesterséges portrékat árusító weboldalon. Az álszerzők cikkei magukon viselik a generatív mesterséges intelligenciák árulkodó nyomait, például az olyan mondatokat, mint hogy

a röplabdát "nem könnyű elkezdeni, különösen, ha nincs labdád, amivel gyakorolj".

Ezzel a színvonallal nehezen fér össze az a tény, hogy a Sports Illustrated (SI) szerzői között korábban az amerikai irodalom nagyjait, William Faulknert vagy épp John Updike-ot is megtalálhattuk. Amikor a Futurism cikke megjelent, az SI kiadója, az Arena Group közleményt adott ki, amely szerint az írásban foglaltak "nem pontosak". Az érintett cikkek ugyanis "terméktesztek" voltak, amelyeket egy AdVon Commerce nevű, külső cég szállított be nekik. Azt állították, hogy éppen felülvizsgálták az AdVontól érkező írásokat, és a cég biztosította őket arról, hogy a cikkeket hús-vér újságírók készítették, akik a személyiségi jogaik védelme miatt álnéven dolgoznak. A személyiségi jogok mellett felmerülhet, hogy olyan cikkekhez, amelyek gép által létrehozottnak tűnnek, esetleg azok is, kevés újságíró adná szívesen a nevét.

A háttérben, amint arról a The Washington Post beszámolt, az állhat, hogy az Arena Group évi tizenötmillió dollárt fizet azért, hogy kiadhassa a Sports Illustratedet, így kénytelen mindent megpróbálni, hogy minél több bevételt termeljen. A "terméktesztek" ebben az esetben olyan bemutatókat takarhatnak, amelyek a jutalék miatt, nagy számban születnek: ha az olvasónak megtetszik egy ilyen cikkben szereplő futócipő vagy focilabda, a nevére kattintva máris eljut egy online piactérre, ami a vásárlások után fizet a kiadónak. Az ilyen együttműködések, a megfelelő figyelmeztető szövegek megléte mellett, bevett gyakorlatnak számítanak az online magazinoknál.

Az már sokkal aggasztóbb, hogy a spórolás jegyében hamisan jelölt, esetleg MI-írta, nagyon alacsony színvonalú írások születnek egy nagynevű lapnál. Az SI munkatársait is hideg zuhanyként érte a hír. Az új kiadó korábban már a dolgozók harminc százalékát elküldte, a megmaradtak most válaszokat követeltek, de nem kaptak sokkal többet, mint a Futurismnek eljuttatott közleményben foglaltak. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy nem az SI az első, ilyen botrányba keveredő lap, korábban a CNET-nél, a BuzzFeednél és a USA Today-nél is előfordultak hasonló ballépések.

(Borítókép: Rodin Eckenroth/Getty Images)

Másfél évszázad után megszűnik az egyik legrégebbi tudományos folyóirat Charles Darwin felfedezéseiről újdonságként számolhatott be a Popular Science a tizenkilencedik század végén.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Az amerikai Légierő a nukleáris erejét demonstrálta
Az amerikai Légierő a nukleáris erejét demonstrálta
De elmondásuk szerint nem a világban zajló jelenlegi események miatt. A Minuteman III interkontinentális ballisztikus rakétát természetesen robbanófej nélkül indították.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.