Az egyik legnépszerűbb képszerkesztő szoftverbe is betör a mesterséges intelligencia

2023 / 05 / 23 / Bodnár Barna
Az egyik legnépszerűbb képszerkesztő szoftverbe is betör a mesterséges intelligencia
Az Adobe Photoshop új, generatív mesterséges intelligencia funkciója hamarosan lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy szöveges kulcsszavak segítségével szerkesszék a képeket, objektumokat adjanak hozzá vagy távolítsanak el róla. Az MI funkció neve Generative Fill (magyarul Generatív kitöltés), és az Adobe MI képgenerátorát, a Firefly algoritmusát használja majd.

A generatív kitöltés a Photoshop alapértelmezett eszközeként a projekt egyes rétegein belül lesz elérhető, és a felhasználók egy kép kiszélesítésére, vagy új objektumok hozzáadására is használhatják majd. Amennyiben nem kap szöveges kulcsszavakat, a rendszer megpróbálja önállóan kibővíteni a képet, de jobb eredmény érhető el, ha a felhasználó ad neki valamilyen instrukciót arra vonatkozóan, hogyan szeretné módosítani a képet.

Az MI funkció csak 2023 második felében lesz elérhető mindenki számára az Adobe képszerkesztő alkalmazásában, a TheVerge magazin szerint azonban - amely részt vett a generatív kitöltést bemutató élő demonstráción – a funkció bár lenyűgöző, de még távolról sem tökéletes. A mesterséges intelligencia által generált objektumok, például az autók és a tócsák, nem tűntek úgy, mintha a módosított kép eredeti részei lennének, azonban a generatív kitöltés meglepően jól kezelte a háttereket, és a képen lévő üres részeket. Volt példa arra is, hogy úgy adott hozzá objektumokat a képhez, hogy azok teljesen illeszkedtek a szerkesztett kép eredeti fényviszonyaihoz, illetve a „generált” tárgyak, élőlények, amelyek a képre kerültek tökéletesen tükröződtek például egy, a képen lévő tócsa víztükrében. Az ilyen bravúrok talán nem okoznak nagy meglepetést az MI képgeneráló eszközökben jártas emberek számára, azonban azzal, hogy a technológia bekerül egy olyan élvonalbeli és népszerű alkalmazásba, mint a Photoshop, sokkal szélesebb közönség számára is elérhetővé teszi majd.


Íme egy példa, hogy a generatív kitöltés hogyan bővítheti a fekvő képet portrévá, néhány további hozzáadott objektummal. Látható, hogy a kutya mancsai tükröződnek a tócsában. (Kép: Adobe)

A mesterséges intelligencia használatával kapcsolatban egyre gyakrabban felmerül az a szerzői jogi szempontból fontos kérdés, hogy pontosan milyen adatokat és tartalmakat használtak az MI betanítására. Az Adobe szerint csak olyan képeket használtak fel erre a célra, amelyekhez a vállalatnak joga van – például Adobe Stock képeket, szabadon felhasználható tartalmakat és szerzői jogi korlátozások nélküli műveket. Elméletileg ez azt jelenti, hogy a generatív kitöltés funkcióval létrehozott képek kereskedelmi felhasználásra is alkalmasak lesznek, ami más képgeneráló MI modellek esetén nem feltétlen mondható el, főként a betanításukra használt tartalmak átláthatatlansága miatt. Ez valószínűleg nagy lehetőséget jelent majd azoknak a kreatív szakmában dolgozóknak és ügynökségeknek, akik eddig óvakodtak az MI-eszközök használatától, mert féltek a lehetséges jogi következményektől.

(Borítókép: Adobe)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G technológia az optikai kapcsolás és a pontos elektromágneses hullámmanipuláció révén forradalmasítja a telekommunikációt, növelve a kapcsolódási sebességet és hatékonyságot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.