Az egyik legnevesebb fényképezőgép-gyártó bedobta a törölközőt

2020 / 06 / 26 / Pőcze Balázs
Az egyik legnevesebb fényképezőgép-gyártó bedobta a törölközőt
Az Olympus közleményben jelentette be, hogy több mint 80 év után felhagy a kamerák gyártásával. Az ok természetesen az, hogy már szinte mindenkinek a zsebében ott van egy remek fényképezőgép: az okostelefon.

1999-ben ötmillió digitális fényképezőgépet adtak el világszerte, 2008-ban 119 milliót. Akkor valószínűleg senki sem sejtette, hogy 2019-re újra a húsz évvel ezelőtti szint közelében találjuk magunkat. Közben azok a cégek, amelyek lassan váltottak analógról digitálisra, persze tönkrementek - a legismertebb példa a 2001-ben bedőlt Polaroid, vagy a 2012-ben csődöt jelentő Kodak. De az, hogy az ügyesen és az elsők közt a digitális fényképezés felé forduló Olympus sem bír a több mint hárommilliárd okostelefonnal, mindenképp elgondolkodtató.

Ahogy a BBC felidézi, a japán cég eredetileg mikroszkópokat készített, míg a harmincas évek közepén ki nem jöttek az első fényképezőgépükkel. A hetvenes évekre a piacvezetők közt találták magukat, különösen a nagyon könnyű és nagyon kicsi gépeiknek köszönhetően. Tsuyoshi Kikukawa, az Olympus későbbi elnöke a múlt század végén felismerte, hogy a digitális tükörreflexes gépek fontos szerepet fognak betölteni az iparág fejlődésében, így a cég már 1996-ban bemutatott egy közel 1 megapixeles modellt. De azt ő sem láthatta előre, hogy jó két évtizeddel később alulról eszik majd meg a piacukat.

A japán Kamera és Képalkotó Termékszövetség adatai szerint még mindig van lejjebb: míg 2018 tavaszán 1.6 - 1.8 millió gépet gyártottak a szövetség tagjai, addig ez tavaly már csak 1,3 - 1,5 millió volt, idén pedig, talán részben a járványnak köszönhetően félmillióra apadt. Ezeknek több mint a fele cserélhető optikájú gép, amelyek valószínűleg tovább fogják bírni a harcot a mobilokkal szemben, amelyeken egyelőre úgy tűnik, hogy a lencsék méretének és minőségének határt szab a készülék mérete.

Nem is csak a megapixelekkel versenyeznek már

Az Android és iPhone csúcsmobilok: a Google Pixeljének Night Sightja, vagy a Samsung és az Apple Night mode-ja például mind ügyes trükközéssel oldják meg, hogy a rossz fényviszonyok közt készült fotók se mozduljanak be, és közben látsszon is rajtuk valami. Az utóbbi megoldás például a telefonnak mindkét optikáját igénybe veszi, hogy több fénnyel tudjon dolgozni, azokkal több fényképet is készít, hogy aztán mesterséges intelligencia segítségével fűzze össze a felvételeket egy képpé. És akkor a képek alanyait felismerő, majd a beállításokat ahhoz igazító szoftverekről, vagy a mélységélességgel való játékot lehetővé tevő, pontos távolságot mérő time of flight szenzorokról nem is beszéltünk.

Ilyen megoldásokkal egy olyan cég, ami nem a számítógépek, hanem a tökéletesnek szánt lencsék világából érkezik, nehezen tudott volna versenyezni. Most újra arra fognak fókuszálni, amire korábban: mikroszkópokra és más orvosi eszközökre.

Klasszikusan modern - kipróbáltuk az Olympus Pen-F MILC fényképezőgépét

Az eredeti, a klasszikus még '63-ban robbant be, és a half-frame formátumnak, valamint a már akkor is gyönyörű dizájnnak köszönhetően szupersztár lett. Most, 53 évvel később a PEN-F visszatért, és talán még az elődjén is túltesz: a forma alig-alig változott, a lehetőségei szinte végtelenek, és az első képek után az is megfordul a fejünkben, hogy simán lecserélnénk érte a súlyos tükörreflexesünket.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Fontos változás jön a Facebook Messengerben, ami minden magyar felhasználót érint
Fontos változás jön a Facebook Messengerben, ami minden magyar felhasználót érint
Az EU új jogszabályához igazodva a Meta mostantól lehetővé teszi, hogy Facebook-fiók nélkül is használhassuk a chatalkalmazást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.