Az egyik legnevesebb fényképezőgép-gyártó bedobta a törölközőt

2020 / 06 / 26 / Pőcze Balázs
Az egyik legnevesebb fényképezőgép-gyártó bedobta a törölközőt
Az Olympus közleményben jelentette be, hogy több mint 80 év után felhagy a kamerák gyártásával. Az ok természetesen az, hogy már szinte mindenkinek a zsebében ott van egy remek fényképezőgép: az okostelefon.

1999-ben ötmillió digitális fényképezőgépet adtak el világszerte, 2008-ban 119 milliót. Akkor valószínűleg senki sem sejtette, hogy 2019-re újra a húsz évvel ezelőtti szint közelében találjuk magunkat. Közben azok a cégek, amelyek lassan váltottak analógról digitálisra, persze tönkrementek - a legismertebb példa a 2001-ben bedőlt Polaroid, vagy a 2012-ben csődöt jelentő Kodak. De az, hogy az ügyesen és az elsők közt a digitális fényképezés felé forduló Olympus sem bír a több mint hárommilliárd okostelefonnal, mindenképp elgondolkodtató.

Ahogy a BBC felidézi, a japán cég eredetileg mikroszkópokat készített, míg a harmincas évek közepén ki nem jöttek az első fényképezőgépükkel. A hetvenes évekre a piacvezetők közt találták magukat, különösen a nagyon könnyű és nagyon kicsi gépeiknek köszönhetően. Tsuyoshi Kikukawa, az Olympus későbbi elnöke a múlt század végén felismerte, hogy a digitális tükörreflexes gépek fontos szerepet fognak betölteni az iparág fejlődésében, így a cég már 1996-ban bemutatott egy közel 1 megapixeles modellt. De azt ő sem láthatta előre, hogy jó két évtizeddel később alulról eszik majd meg a piacukat.

A japán Kamera és Képalkotó Termékszövetség adatai szerint még mindig van lejjebb: míg 2018 tavaszán 1.6 - 1.8 millió gépet gyártottak a szövetség tagjai, addig ez tavaly már csak 1,3 - 1,5 millió volt, idén pedig, talán részben a járványnak köszönhetően félmillióra apadt. Ezeknek több mint a fele cserélhető optikájú gép, amelyek valószínűleg tovább fogják bírni a harcot a mobilokkal szemben, amelyeken egyelőre úgy tűnik, hogy a lencsék méretének és minőségének határt szab a készülék mérete.

Nem is csak a megapixelekkel versenyeznek már

Az Android és iPhone csúcsmobilok: a Google Pixeljének Night Sightja, vagy a Samsung és az Apple Night mode-ja például mind ügyes trükközéssel oldják meg, hogy a rossz fényviszonyok közt készült fotók se mozduljanak be, és közben látsszon is rajtuk valami. Az utóbbi megoldás például a telefonnak mindkét optikáját igénybe veszi, hogy több fénnyel tudjon dolgozni, azokkal több fényképet is készít, hogy aztán mesterséges intelligencia segítségével fűzze össze a felvételeket egy képpé. És akkor a képek alanyait felismerő, majd a beállításokat ahhoz igazító szoftverekről, vagy a mélységélességgel való játékot lehetővé tevő, pontos távolságot mérő time of flight szenzorokról nem is beszéltünk.

Ilyen megoldásokkal egy olyan cég, ami nem a számítógépek, hanem a tökéletesnek szánt lencsék világából érkezik, nehezen tudott volna versenyezni. Most újra arra fognak fókuszálni, amire korábban: mikroszkópokra és más orvosi eszközökre.

Klasszikusan modern - kipróbáltuk az Olympus Pen-F MILC fényképezőgépét

Az eredeti, a klasszikus még '63-ban robbant be, és a half-frame formátumnak, valamint a már akkor is gyönyörű dizájnnak köszönhetően szupersztár lett. Most, 53 évvel később a PEN-F visszatért, és talán még az elődjén is túltesz: a forma alig-alig változott, a lehetőségei szinte végtelenek, és az első képek után az is megfordul a fejünkben, hogy simán lecserélnénk érte a súlyos tükörreflexesünket.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Csúcstelefonok gyilkosa lett a Honor 200 Pro
Csúcstelefonok gyilkosa lett a Honor 200 Pro
A Honor visszatér ahhoz, amihez a legjobban ért: a Magyarországon július 1-től kapható Honor 200 Pro árát hajszálpontosan úgy lőtték be a mai csúcstelefonok alá, hogy az már bárki számára vonzó ajánlat legyen, miközben az okos kompromisszumoknak köszönhetően semmi olyasmiről nem kell lemondanunk, ami egy átlagos felhasználónak hiányozna.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.