Az egyik legpatinásabb amerikai kutatóintézet napi 220-as halálozást jósol Magyarországon a járvány miatt
2020 / 10 / 03 / felkai.adam
Az egyik legpatinásabb amerikai kutatóintézet napi 220-as halálozást jósol Magyarországon a járvány miatt
A modellezést a Washingtoni Egyetemen működő Egészségmérési és -értékelési Intézet (IHME) végezte. A Bill és Melinda Gates Alapítvány által támogatott intézet világszerte az egyik legelismertebb egészségügyi trendek modellezésével foglalkozó kutatóközpont.

A mostani eredményekről a Magyar Hang számolt be. Mint a lap írja, az IHME nem csak megrajzolja és előrevetíti a járványgörbét, de különböző forgatókönyvekre (ezeket a potenciálisan meghozható intézkedések alakítják) is számításokat végeznek. Jelenlegi előrejelzésük szerint a halálozások száma a nagyon is közeli jövőben drasztikus növekedésnek indulhat. Ez azt jelenti, hogy a járvány év végéig több mint 12 500 életet is követelhet az országban. A járvány tetőzése pedig november 19-re várható, ez napi 35 000 tényleges fertőzöttet (azonosított és azonosítatlan esetek együtt), valamint napi 220 halálesetet jelent.

Január 1-ig 12 503 emberrel fog végezni az országban a koronavírus, amennyiben a jelen helyzetet vetítjük előre. Ez a szám azonban nagyobb is lehet (ha enyhítik a korlátozásokat), de lehet „némileg” alacsonyabb is, ha mindenki maszkot visel. Ez utóbbi esetben a tetőzés is arrébb csúszna – december elején történne ez meg sokkal kevesebb halottal. Amennyiben viszont a járványt szabadjára engedjük, a csúcs karácsony környékén éri majd az országot, brutálisan sok, napi 550 halálesettel.

Kérdés, hogy mennyire sikerül ellaposítani a görbét, hogy a kórházi kapacitás bírja majd a járvány okozta terhelést. A modellből az látszik, hogy sima kórházi ágyból akad elég, a gond az intenzíves ágyakkal lesz.

A 444 foglalta össze röviden a Transzlációs Medicina Alapítvány által szervezett beszélgetést, mely éppen ezt a témát, az intenzíves ágyak számát járta körbe. Eszerint ebben a szűk keresztmetszetet a szakápolók alacsony száma jelenti. A megszólaló Hegyi Péter professzor szerint „nagyjából 3000 intenzíves ágy fölött kalkulálni teljesen irreális a betegellátásban”.

Az Egészségmérési és -értékelési Intézet grafikonja szerint (amit az eredeti linkben lehet megtekinteni) a novemberre jósolt tetőzéskor ezen ágyszám nagyjából duplájára lehet majd szükség. A magyar Hang kiemeli azonban, hogy mindez modellszámítás, ami napról-napra, az események fényében változik, és még mindig sokat tehetünk azért, hogy a legrosszabb forgatókönyvek ne következzenek be.

(Kép: Flickr/John Twohig)

Ha tetszett ez a cikk, kövess minket a Facebookon is!


Rakéta az Instagramon is!
Kövesd be, később jól jársz majd!
Először vagy itt? Ez itt a Rakéta!
Olvasd el főszerkesztőnk beköszönőjét, mire számíthatsz tőlünk!
Ezek is érdekelhetnek

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.