Az Éjszaka Labirintusa felett szállhatunk a Mars Express-szel

2023 / 10 / 13 / Bobák Zsófia
Az Éjszaka Labirintusa felett szállhatunk a Mars Express-szel
A Naprendszer legnagyobb kanyonjának, a Valles Marinerisnek határán fekvő Noctis Labyrinthus régió rendkívüli részletességgel látható az Európai Űrügynökség videójában.

2021-ben Hargitai Henrik zsebatlaszt adott ki a Marsról, ami egy nagyméretű adatbázis alapján széleskörű földrajzi információkat tartalmaz a bolygó különböző régióival kapcsolatban és az atlaszt nézegetve akár úgy is érezhetjük, mintha mindjárt kirándulásra indulhatnánk az Olympus Mons-ra, hiszen a földi formációkat bemutató atlaszokhoz hasonló módon jeleníti meg a marsi képződményeket. Idén tavasszal a NASA és a Caltech is megjelentetett egy egészen precíz térképet az ismertebb helyszínek feltüntetésével, amelyet a Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) által rögzített képek alapján készítettek el. Emellett a Mars számos érdekes területe közül sokat láthattunk már közvetlen közelről a bolygón tevékenykedő marsjárók felvételeinek köszönhetően is, de a 144 400 000 négyzetkilométeres felszíni kiterjedésű bolygó igazán részletes feltérképezése még közel sem ért véget.


A Noctis Labyrinthus a 2001 Mars Odyssey szonda 2003-as felvételén fekete-fehérben (Kép: NASA/JPL/Arizona State University)

Az Európai Űrügynökség vizualizációján most egy újabb képződményt figyelhetünk meg közelről és olyan kanyont láthatunk realisztikus formában, amelyet eddig főként fekete-fehér vagy színes, de statikus felvételekről ismerhettünk meg: a Noctis Labyrinthust, vagyis az Éjszaka Labirintusát. A labirintus egy nagyobb kanyon, a körülbelül 4500 km hosszan húzódó Valles Marineris határán fekszik, ahol a sziklafalak között mély völgyek szabdalják a tájat több mint 1000 kilométeres hosszúságú területen. A Noctis Labyrinthust határoló másik régió a Tharsis vulkáni térsége és részben az itt zajló aktív vulkáni tevékenység formálta a labirintus látképét is. A fennsík helyenként sokat veszít magasságából és akár hat kilométer mély mélyedéseket is tartalmaz, valamint földcsuszamlások nyomait is hordozza.

A videót Európa első marskutató keringőegysége, a Mars Express felvételei alapján alkották meg, amely 2003-ban érkezett a bolygóhoz. Összesen nyolc, Mars körül megtett kör alatt rögzített képeket használtak fel hozzá, amelyeket topográfiai adatokkal egészítettek ki, így született meg a háromdimenziós tájkép. A videó első másodperceit egy nemrégen megjelent mozaik alapján jelenítették meg, amit a keringőegység huszadik évfordulója alkalmából adott ki az ESA. Ennek a mozaiknak a felvételei a megszokott 300 kilométeres magasság helyett a felszíntől 4000-10 000 távolságból készültek, ezért szélesebb területet tudtak bemutatni a segítségükkel.

A képeket rögzítő HRSC kamera képes a színes felvételek készítésére, de a felvételeket utólag is színezték a különböző összetevők kiemelésével.

(Fotó: NASA/JPL/Arizona State University, ESA/DLR/FU Berlin, CC BY-SA 3.0 IGO)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Hold valójában kifordult önmagából – méghozzá szó szerint
A Hold valójában kifordult önmagából – méghozzá szó szerint
Egy új kutatás végre feltárja a Hold ősi múltjának a döbbenetes titkait.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.