Ha a Marsra indulnánk kirándulni, ez a térkép segíthetne a tájékozódásban

2023 / 04 / 06 / Bobák Zsófia
Ha a Marsra indulnánk kirándulni, ez a térkép segíthetne a tájékozódásban
A NASA és a Caltech minden eddiginél részletesebb, interaktív térképet készített a Marsról, amelyen a főbb látványosságokat, például a Naprendszer legmagasabb hegyét, az Olympus Monst is közelről láthatjuk.

A Caltech laboratóriumának (Bruce Murray Laboratory for Planetary Visualization) munkatársai elkészítették az eddigi legrészletesebb térképet a Marsról, amelyen feltüntették az ismert helyszínek: kialudt vulkánok, hegyek, becsapódási kráterek és más jellegzetességek képét, így a térképen görgetve körülnézhetünk az egész bolygón és bebarangolhatjuk azokat a helyszíneket is, ahol jelenleg a Perseverance rover teljesíti szolgálatát.

A képek nem mutatják olyan közelről a különböző geológiai formációkat, mint ahogy azok a felszínen tevékenykedő marsjárók által közvetített felvételeken láthatóak, de cserébe sokkal nagyobb területet fednek le a Mars teljes felületéből. A mozaik ugyanis egy keringőegység, a NASA Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) által rögzített képek alapján készült, az MRO pedig 250 - 316 kilométeres magasságban kering a Mars fölött, így a fotói kicsivel távolabbról mutatják a tájat. A térképhez a keringőegység 110 000 felvételét használták fel, amelyeket az elmúlt 17 évben készített a Context Camera (CTX) nevű berendezésével.

A Global CTX Mosaic of Mars a legnagyobb felbontású globális mozaik a Marsról, amely összesen 5,7 billiárd pixelt tartalmaz: egy pixel 25 négyzetméternyi területet fed le. Ez azt jelenti, hogy a Mars felszínének (144 798 500 km2) majdnem teljes egészét feltüntették a térképen. A térképen navigálva többféleképpen kereshetjük meg a számunkra érdekes helyszíneket: kattinthatunk az előre bekészített (alul látható) címkékre, többek között a Jezero-, vagy Gale-kráterekre, vagy beírhatunk pontos koordinátákat is (jobb oldalt, felül), esetleg egyszerűen addig görgethetünk a képen, amíg rá nem akadunk a helyre: ez utóbbi opció esetében érdemes aktiválni a nevek kiírásának funkcióját (jobb oldalt, felül katt a menü ikonra, majd a Feature Names, IAU feliratra).

Persze, mire elérkezik az az idő, hogy nem csak roverek, hanem emberek is utazhatnak a Marsra, valószínűleg még sokkal pontosabb és részletesebb térképek állnak majd rendelkezésre, a távoli égitesteket célzó űrturizmus ideje pedig, ha el is jön valaha, még beláthatatlanul messze van. A Caltech mozaikja addig is egy képzeletbeli kirándulásra alkalmas, amit a vörös bolygón tehetünk, emellett a szakértők számára nyújt segítséget a Mars kutatásához.

(Fotó: NASA/JPL-Caltech/MSSS)

A NASA utánajárt: meglátogatták valaha emberek a Marsot? A válasz talán nem annyira meglepő.


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Újraírták a Tejútrendszer történetét
Újraírták a Tejútrendszer történetét
Nem először történt ilyen és lehetséges, hogy további elemzések után tovább tisztul a kép a galaxis múltját illetően.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.