Az elektromos bicikli-autó megérkezett és igyekszik közlekedési forradalmat csinálni

2022 / 11 / 28 / Bobák Zsófia
Az elektromos bicikli-autó megérkezett és igyekszik közlekedési forradalmat csinálni
A gyártó szerint a meghatározhatatlan típusú jármű lehet a válasz a klímaváltozás és az energiakrízis okozta problémákra - az elektromos és emberi erővel történő meghajtás miatt fenntartható személyszállítást kínál az autóknál jóval kisebb helyet foglalva.

Amikor a brit feltaláló, Clive Sinclair C5 nevű járműve kereskedelmi forgalomba került 1985-ben, a közlekedés megújítását és egy egészen újszerű egyszemélyes személyszállítási mód ígéretét hordozta, legalábbis a nagyszabású bemutató alapján ezzel a céllal tervezték. A háromkerekű tricikli-autó hibrid azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket és nem változtatta meg a brit utcák képét örökre, sőt, a C5 néhány használója kifogásolta a nehéz haladást, a tolatási funkció hiányát és a tetőt, amely megvédhette volna őket az esőtől.

Sinclaire cége kénytelen volt leállni a különös jármű gyártásával, de az apró, egy-, vagy kétszemélyes elektromos autók és triciklik kora nem áldozott le, azóta is számtalan cég igyekszik a kisebb szállítóeszközöket igénylő közönség kedvére tenni és időnként furcsa hibrid verziók is születnek az erőfeszítések nyomán. Egyike ezeknek a novemberben bemutatott UILA, amelyet az nFrontier cég fejleszt és amely talán még a C5-nél is nehezebben kategorizálható közlekedési eszközt képvisel - a jármű tekinthető kicsi elektromos autónak vagy nagy, fedett, négykerekű elektromos biciklinek is, ha nem ragaszkodunk a hagyományos meghatározásokhoz a járművek kinézetét vagy kialakítását illetően.

Az autó-bicikli még a gyártócég szerint is valahol a két járműtípus között helyezkedik el,

mivel a szabályozásokon fog múlni, hogy minek lehet majd a gyakorlatban használni a UILA-t. Amennyiben ugyanis kerékpárutakon haladnának vele a tulajdonosaik és kerékpárként kerülne forgalomba, akkor a maximális sebességét a megfelelő sebességhatáron kellene tartani, vagyis a motoros rásegítés Európában nem léphetné át a 25 km/h-át (ekkor kapcsolna le a motor), innentől csak pedállal lehetne hajtani a járművet. Ha az utakon, autósforgalomban is lehetne vele közlekedni, akkor haladhatna az általa jelenleg elérhető 70 km/h-ás sebességgel is, ami a városon belüli közlekedéshez megfelelő tempót biztosíthat.

A UILA, még ha külsőben valamelyest emlékeztet is az évtizedekkel ezelőtti hibrid példányokra, de néhány fontos tekintetben előrelépést jelent hozzájuk képest és ezek az újítások sokkal jobban használhatóvá teszik a gyakorlatban is:

  • van teteje, így az utazók védve vannak az időjárás viszontagságaitól
  • kétszemélyes, vagyis utas vagy csomagok szállítására is alkalmas
  • négykerekű, emiatt stabilabb, mint háromkerekű társai
  • tud tolatni
  • pedállal működtethető, a motor csak rásegítést jelent, de öt különböző hajtási móddal rendelkezik a haladás könnyítése végett

A jármű emellett viszonylag olcsón és könnyen előállítható 3D nyomtatás segítségével, ami, az Autoevolution leírása szerint a megrendelések jóval gyorsabb teljesítését is lehetővé teszi.

A UILA egyik szórakoztató és potenciálisan hasznos jövőbeli képességét pedig az automata funkció jelenti, amivel a tulajdonosa magához tudja hívni, vagy a Follow Me funkcióval követésre tudja utasítani a járművet. Az UILA-t az nFrontier 2024-ben tervezi piacra dobni Németországban, miután az engedélyeztetési eljárás végére érnek.

(Fotó: nFrontier, Formnext)

Kétéltű lakókocsi-hajó-kerékpár hibridet fejlesztettek A Z-Triton olyan miniatűr mobilotthon, amit bárhová magával vihet az ember.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
De vajon sikerül-e forradalmasítania a sétálást a görcipőnek, ami készítői szerint olyan, mintha egy mozgó járdán haladnánk?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.