Az elmúlt hét év legerősebb flerjét örökítette meg a NASA 2024 / 03 / 09 / Bobák Zsófia

A NASA Solar Dynamics Observatory (SOD) űreszköze 2010-ben indult az űrbe, hogy három tudományos berendezésével, köztük egy extrém ultraibolya sugárzást mérő műszerrel, monitorozza a Napot és adatokat gyűjtsön a csillag mágneses terével, koronájával és a kromoszférájával kapcsolatban. A SOD felvételei révén a csillagászok idén februárban különleges eseménynek lehettek szemtanúi: a Nap néhány nap leforgása alatt három alkalommal is X osztályú flert produkált, amiből az egyik az elmúlt hét év legerőteljesebb ilyen jellegű eseménye volt. Február 21-én és 22-én egy X1.8-as és egy X1.7-es kitörés zajlott le, majd február 22-én követte őket még egy X6.3-as fler is - ez utóbbi a jelenlegi napciklus eddigi rekordere volt. Utoljára 2017-ben történt egy X8.2-es napkitörés, amit a GOES-15 műhold észlelt. Az X jelzésű napkitörések a legerősebbek a skálán, így a februári tripla esemény különlegesnek számít és a NASA össze is állított róla egy videót, amely az történéseket az extrém ultraibolya tartomány más-más színnel jelölt különböző hullámhosszain mutatja be. A napkitörések során többféle naptevékenység zajlik le: a fler a naplégkör egy részének hirtelen kifényesedését jelenti, amihez gyakran társul koronakidobódás, de a mostani esetekben ez utóbbi elmaradt, mint ahogy az X6.3-as eseményt úgynevezett SEP (Solar Energetic Particles) sem kísérte. (Fotó: NASA/SDO)
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Egy új elmélet szerint a Nagy Szűrő egy versenyfutás az mesterséges szuperintelligencia és a bolygóközi utazás és letelepedés között – és ebben a versenyben nem állunk épp túl jól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.