Az első lépés az állandó emberi jelenlét felé a Holdon - új holdbázistervet mutattak be

2024 / 01 / 22 / Bobák Zsófia
Az első lépés az állandó emberi jelenlét felé a Holdon - új holdbázistervet mutattak be
A Hassell elképzelése szerint a bázis felfújható lakókapszulákból állna, amelyeket holdi talajból készített védőréteg burkolna be.

Az Ausztráliában alapított Hassell építész-, és tervezőiroda az Európai Űrügynökség támogatásával készíti mestertervét egy olyan holdbázishoz, ami potenciálisan hosszabb távú berendezkedéshez is alkalmas lehet, illetve az első lépcsőfokot jelentheti a tartós emberi jelenlét biztosításához szükséges infrastruktúra létrehozásában.

A bázis tervezésében elsődleges szerepet kap a barátságtalan holdi környezet veszélyei elleni védelem kialakítása, valamint az is fontos szempontot jelent, hogy a lakóegységeket könnyen fel tudják építeni és részben helyi forrásokból tudják létrehozni, ezzel csökkentve a Földről szállított rakomány mennyiségét és növelve a földi alapanyagoktól való függetlenséget. Az elképzelések szerint ezeknek a feltételeknek leginkább egy felfújható lakókapszulákból álló rendszer felel meg, amelynek egységeit 3D-nyomtatással, holdi talajból készült borítással védik a sugárzás negatív hatásai ellen. Az egymáshoz kapcsolódó moduláris épületek különböző elrendezésével az igényeknek megfelelő bázis hozható létre, amelyet szükség esetén bővíteni lehet. Az energiát a lakók számára napelemfarm biztosítja és a bázist a Shackleton-kráter közelében helyeznék el, ahol akár vízjeget is bányászatnak az űrhajósok.

A Hassell holdi települése a tervek szerint csak az első fázis lesz egy olyan környezet kialakítása során, ami az elkövetkező évtizedekben a tartós, hosszú távú berendezkedésre is alkalmat ad. Bár egyelőre a huszonegyedik században emberes küldetések még nem indultak a Holdra, de az Artemis-program harmadik és utána következő missziói már az űrhajósok Holdra való eljuttatását célozzák. A leendő holdbázis egyes hozzávalóit pedig már most tesztelik - ahogy azt Xavier de Kestelier, a Hassell vezető tervezője elmondta, a felfújható kapszulák membránjának működését a Nemzetközi Űrállomáson vizsgálják.

(Fotó: Hassell)

Az ember a Holdon barlangokban élhet "Az emberek barlangokban élve fejlődtek ki és a barlangokba térhetünk vissza a Holdon" - mondja David Paige bolygókutató egy új felfedezés kapcsán.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Európa legújabb űreszközei a skót rakétától a spanyol szuborbitális hordozóig
Európa legújabb űreszközei a skót rakétától a spanyol szuborbitális hordozóig
Az Európai Űrügynökség Boost programjának segítségével új hordozórakéták és űrbeli gyártási megoldások készülnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.