Az első lépés az állandó emberi jelenlét felé a Holdon - új holdbázistervet mutattak be

2024 / 01 / 22 / Bobák Zsófia
Az első lépés az állandó emberi jelenlét felé a Holdon - új holdbázistervet mutattak be
A Hassell elképzelése szerint a bázis felfújható lakókapszulákból állna, amelyeket holdi talajból készített védőréteg burkolna be.

Az Ausztráliában alapított Hassell építész-, és tervezőiroda az Európai Űrügynökség támogatásával készíti mestertervét egy olyan holdbázishoz, ami potenciálisan hosszabb távú berendezkedéshez is alkalmas lehet, illetve az első lépcsőfokot jelentheti a tartós emberi jelenlét biztosításához szükséges infrastruktúra létrehozásában.

A bázis tervezésében elsődleges szerepet kap a barátságtalan holdi környezet veszélyei elleni védelem kialakítása, valamint az is fontos szempontot jelent, hogy a lakóegységeket könnyen fel tudják építeni és részben helyi forrásokból tudják létrehozni, ezzel csökkentve a Földről szállított rakomány mennyiségét és növelve a földi alapanyagoktól való függetlenséget. Az elképzelések szerint ezeknek a feltételeknek leginkább egy felfújható lakókapszulákból álló rendszer felel meg, amelynek egységeit 3D-nyomtatással, holdi talajból készült borítással védik a sugárzás negatív hatásai ellen. Az egymáshoz kapcsolódó moduláris épületek különböző elrendezésével az igényeknek megfelelő bázis hozható létre, amelyet szükség esetén bővíteni lehet. Az energiát a lakók számára napelemfarm biztosítja és a bázist a Shackleton-kráter közelében helyeznék el, ahol akár vízjeget is bányászatnak az űrhajósok.

A Hassell holdi települése a tervek szerint csak az első fázis lesz egy olyan környezet kialakítása során, ami az elkövetkező évtizedekben a tartós, hosszú távú berendezkedésre is alkalmat ad. Bár egyelőre a huszonegyedik században emberes küldetések még nem indultak a Holdra, de az Artemis-program harmadik és utána következő missziói már az űrhajósok Holdra való eljuttatását célozzák. A leendő holdbázis egyes hozzávalóit pedig már most tesztelik - ahogy azt Xavier de Kestelier, a Hassell vezető tervezője elmondta, a felfújható kapszulák membránjának működését a Nemzetközi Űrállomáson vizsgálják.

(Fotó: Hassell)

Az ember a Holdon barlangokban élhet "Az emberek barlangokban élve fejlődtek ki és a barlangokba térhetünk vissza a Holdon" - mondja David Paige bolygókutató egy új felfedezés kapcsán.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
A Voyager 1 már nem kommunikál érthetően, de még ad életjeleket
A Voyager 1 már nem kommunikál érthetően, de még ad életjeleket
A Voyager 1 1977 óta utazik a világűrben és mára olyan messzire jutott a Földtől, hogy az irányítóközponttal való üzenetváltás majdnem két napba telik. Az űreszközzel egy ideje problémák vannak és adatokat már nem tud küldeni, a "szívdobogását" azonban még detektálják a NASA JPL munkatársai.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.