Az ember a Holdon barlangokban élhet

2022 / 07 / 27 / Bobák Zsófia
Az ember a Holdon barlangokban élhet
"Az emberek barlangokban élve fejlődtek ki és a barlangokba térhetünk vissza a Holdon" - mondja David Paige bolygókutató egy új felfedezés kapcsán.

A NASA Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) szondáját 2009. június 18-án indították el a Holdra, ahol hét tudományos megfigyelőeszközével a magasból végzi a Hold felderítésének feladatát és közvetíti az adatokat az égitest felszínével kapcsolatos újdonságokról. Első alkalommal már a munkája megkezdésének évében, 2009-ben lefényképezte azokat a sötét gödröket a felszínen, amelyek jellemzően, bár nem kizárólagosan, a kráterekkel sűrűbben szabdalt területeken helyezkednek el - ezek a gödrök jól elkülöníthetőek a becsapódás okozta kráterektől, amelyekből rengeteg található a Holdon. A bemélyedések 5 méter átmérőjűtől akár több mint 100 méteresig terjedhetnek és eddig a fényképek alapján több mint 200-ra teszik a számukat a kutatók, de a felszín alatti felépítésükről és kialakulásuk módjáról csak akkor alkothatnak pontosabb képet, ha a jövőben odautazó robotok vagy űrhajósok jobban feltérképezik a környéküket.

Az elméletek szerint ezeket a gyakran meteorit becsapódásokból eredő formációkat ősi lávafolyások hozták létre: mikor a becsapódás során keletkező hőtől megolvadt kőzet kihűlt és megdermedt, ami a Holdon akár többszázezer évig elhúzódó folyamat is lehet, a külső réteg hamarabb szilárdulhatott meg, mint a belső, így lávacsatornák alakultak ki. Egy újabb becsapódás okozta rázkódás hatására a csatornák teteje beomolhatott, ilyen módon jöhettek létre a felvételeken látható gödrök, amelyek a feltételezések szerint barlangokba vezetnek. Némelyik barlang bejárata szélesebb peremmel is rendelkezik és ez az apró részlet alapvető fontosságú lehet a Holdra érkező űrhajósok számára.

A holdi gödröket régóta tanulmányozzák a kutatók és azt már korábban is megállapították, hogy a Holdon való hosszabb távú berendezés szempontjából számos előnnyel járna a barlangokban való letelepedés, hiszen ezek a helyszínek védett területet jelentenek a mikrometeoritok becsapódásaitól, valamennyire óvnak a sugárzástól és a felszíni hőmérséklet óriási ingadozásai is kevésbé viselik meg az embereket és eszközeiket a kiegyensúlyozottabb klímájú helyeken. Azt azonban, hogy valójában milyen kellemes körülményeket, majdhogynem szobahőmérsékletet is biztosíthatnak a gödrök az űrhajósoknak, csak a legújabb vizsgálatok során derült ki.

A Lunar Reconnaissance Orbiter hőkamerás felvételeinek és adatainak elemzésével, amelyeket a DLRE (Diviner Lunar Radiometer Experiment) eszköz gyűjtött be, Tyler Horvath, a UCLA Föld-, Bolygó-, és Űrtudományi részlegének kutatója, az egyetem bolygótudományi professzora, David Paige és a Boulderi Colorado Egyetem szakértője, Paul Hayne, felfedezték, hogy a mélyedések hőmérséklete állandó jelleggel 17 Celsius-fok közelében van, alig módosul a nappali és éjszakai időszakok között. Pedig a holdi hőmérsékletváltozás nem kis mértékű: a körülbelül 15 napig tartó nappalok során 120 Celsius-fokot is elérhet a forróság az egyenlítői területeken, míg a szintén 15 napos éjjelek mínusz 130 Celsius-fokot hoznak. A vizsgálatok során főként egy mélyedés, a Mare Tranquillitatis régióban lévő 100 méter mély és szintén száz méter hosszú lyuk kőzeteinek és porának hőmérsékleti jellemzőit mérték a kutatók és ez alapján számították ki a becsült hőmérsékletváltozást, de az eredményként kapott 17 Celsius-fok némileg csalóka képet festhet a gödrök jövőbeli védelmező szerepét illetően.

A kiegyensúlyozott hőmérséklet ugyanis csak a perem által védett és árnyékba burkolózó részét jellemzi, a gödör aljának napsütötte része olyan forróra melegszik, hogy túllépi a holdfelszín perzselő hőfokát is: 148 Celsius-fokos lehet. Ha a mélyedés lávacsatornákban, vagyis barlangokban folytatódik, akkor a barlang hőmérséklete viszont a gödör árnyas részéhez hasonló klímával bírhat, megfelelő lakóhelyet biztosítva a leendő látogatók számára.

"Az emberek barlangokban élve fejlődtek ki és barlangokba térhetünk vissza a Holdon"

- mondta Paige az UCLA beszámolója szerint.

2018-ban a SETI Intézet (Search for Extraterrestrial Intelligence) is az LRO szonda segítségével talált rá hasonló lyukakra a Hold északi pólusánál, amelyek a feltevések szerint lávacsatornák felszín alatti hálózatába vezetnek. Pascal Lee, az intézet munkatársának akkori felvetése szerint a holdi barlangok tanulmányozása megnyithatja az utat a Mars barlangjainak vizsgálata előtt is, amelyek a felszíninél melegebb, nevesebb és védettebb környezetet biztosítva, akár valamilyen fajta életnek is otthont adhatnak vagy adhattak valaha.

(Fotó: NASA/GSFC/Arizona State University, SETI Institute)

Két hónapig éltek a semmi közepén, hogy bizonyítsák a holdbázisuk működőképességét Az origamiszerűen felépülő Lunark az összehajtott méretének 750-szeresére hajtogatható ki, és meglehetősen komfortos lakóhelyül szolgálhatna a Holdra készülő asztronauták számára.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az Európai Űrügynökség (ESA) CO2M nevű küldetése a világon elsőként fogja mérni, hogy mennyi szén-dioxid kerül a légkörbe kifejezetten az emberi tevékenység következtében.
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Az első robotizált NASA holdmisszió rovere 100 napig járja a Mons Mouton környékét víz után kutatva, majd küldetése végén megfagy.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.