Az első magyar mágnesesen árnyékolt laboratóriumban egyedülálló vizsgálatok zajlanak

2023 / 09 / 07 / Bobák Zsófia
Az első magyar mágnesesen árnyékolt laboratóriumban egyedülálló vizsgálatok zajlanak
A Hun-Ren Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet és a Hun-Ren Wigner Fizikai Kutatóközpont konzorciuma olyan laboratóriumot hozott létre, amiben a Föld mágneses terének zavaró hatása nélkül végezhetnek kísérleteket a kutatók.

Az úgynevezett mágnesesen tiszta laboratóriumok (zero magnetic field laboratory) a Föld állandó és mindenhol jelenlévő mágneses terének a különböző fizikai vizsgálatokra való befolyását hivatottak csökkenteni, mivel egyes mérések során ezek a mágneses erők zavaró hatással bírhatnak a kapott eredmények tekintetében. A laboratóriumról szóló leírás szerint a nagy pontosságú, finom mágneses méréseket igénylő kutatások szempontjából lényeges, hogy a mágnesességre érzékeny folyamatokat minél inkább védett környezetben folytassák le.

"Egyes biológiai jelenségek, mint például az agyi aktivitás vagy a magzati szívműködés, nagyon jól követhetőek lennének az általuk keltett piciny mágneses terek segítségével, de ezeket a tereket általában elfedi a sokkal nagyobb földi mágneses tér"

- írja a Wigner Fizikai Kutatóközpont - "Hasonlóan rengeteg hasznos információt hordozhatnak a kőzetek mágnesezhető ásványaiba befagyott mágneses terek, de ezek szintén csak mágnesesen tiszta környezetben figyelhetők meg. Vagy hozhatjuk példának az olyan mágnesezhető anyagokat, mint a különböző ötvözetek, amelyek a külső tér miatt már eleve felmágnesezve születnek, ami bizonyos alkalmazásoknál problémát jelent."

A Föld alapvető mágnesességétől való "megtisztítás" nem könnyű feladat, olyan speciális laboratóriumokban valósítható csak meg, amelyekben a megfelelő anyaghasználattal és építészeti megoldásokkal a minimumra csökkentik a geomágneses tér hatását. Magyarországon a Hun-Ren Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet és a Hun-Ren Wigner FK együttműködésében hozták létre az első ilyen Mágneses Nulltér Laboratóriumot a Széchenyi István Geofizikai Obszervatórium területén. A laboratóriumnak már a külső fogadóépületét is olyan szerkezettel készítették el, amely mágnesezhető anyagoktól és kötőelemektől (például vasbetontól) mentes, a mágneses tér és a mesterséges elektromágneses változások befolyását pedig többlépcsős, aktív és passzív összetevőket tartalmazó rendszerrel csökkentették.

Az aktív részt egy Merritt geometriájú tekercsrendszerre alapozott aktív kompenzáló egység képviseli, aminek központi tértartománya a földi térrel ellentétes irányú és azzal megegyező nagyságú a laboratórium ismertetője szerint. A 9 méter oldalhosszúságú tekercsekből álló háromdimenziós rendszert, amelynek működését napenergiával fedezik, a csarnok falain helyezték el. "A geomágneses tér belső és külső forrásai egészen különböző időbeli skálán változnak: a Föld külső magjában lejátszódó magnetohidrodinamikai folyamatok eredményeként épül fel egy közelítőleg dipól geometriájú tér, ami a laboratórium szempontjából statikusnak tekinthető, míg az ionozált felső légkörben az ionoszférikus, illetve magnetoszférikus folyamatok következtében kialakuló áramrendszerek mágneses tere, amit a felszínen többségében érzékelünk a másodpercestől a napos periódusokig terjednek.

Ahhoz, hogy mindkét forrás terét hatékonyan tudjuk kompenzálni, a tekercsrendszerek meghajtó áramát, ezáltal a földi térrel ellentétes irányú kompenzáló teret másodpercenként frissítjük, mégpedig a pillanatnyi geomágneses tér változásának megfelelő mértékben."

- magyarázzák a folyamatot a kutatók. A laboratóriumnak éppen ezért szolgál ideális helyszíneként a geofizikai obszervatórium, ahol a geomágneses teret nagy precizitással tudják mérni, de a környék más előnyökkel is rendelkezik, ugyanis geofizikailag nagyon csendes környezetben fekszik.

A passzív részt egy 3x3 méteres árnyékoló kamra biztosítja, amelyet µ-metal ötvözetből készült lemezekkel burkoltak - ezt az anyagot gyakran használják az elektronikai eszközök védelmére a statikus mágneses tér hatása ellen. A lemezek lényegében elnyelik a maradék tér mágneses erővonalait, így a kamra belsejében már csak a bolygóközi térnek megfelelő, rendkívül alacsony mágneses mező mérhető. A nagy frekvenciás elektromágneses zavarokat emellett egy vastag, jól vezető fémréteg is árnyékolja. A létesítmény így egyfajta mágnesesen láthatatlan laboratóriumnak is nevezhető, mivel "mágneses tere nulla közeli, vagyis jelenléte nem mutatható ki a mágnesesség elvén alapuló műszerekkel."

A laboratórium a Wigner FK bemutatása szerint a Magyarországon eddig megvalósíthatatlan geofizikai, űrkutatási, kőzettani, metallurgiai, biológiai és orvostudományi kutatások és alkalmazások elvégzésére ad lehetőséget és világszínvonalú kutatási infrastruktúrát nyit meg a magyar kutatók számára.

(Fotó: Hun-Ren Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az óceánok mélyén mérgező tengeri nyuszik élnek
Az óceánok mélyén mérgező tengeri nyuszik élnek
A Jorunna Parva valójában egy tengeri csiga fajta, melynek kémiai vegyületeket detektáló antennái nyuszifülekre hasonlítanak. Az apró, két centiméteres élőlények étrendjüknek köszönhetően rendkívül mérgezőek és mindössze néhány hónapig élnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.