Az eltűnését követően 16 nappal teljesen mumifikáltan találtak rá a bolgár férfira

2023 / 09 / 22 / Felkai Ádám
Az eltűnését követően 16 nappal teljesen mumifikáltan találtak rá a bolgár férfira
Egy bulgáriai férfi rejtélyes módon mumifikálódott mindössze 16 nap alatt, ami teljesen ellentétben áll a természetes mumifikációhoz szükséges szokásos feltételekkel. A szakértők sem értik, mi történhetett.

Bulgáriában megtalálták egy egy férfi holttestét méghozzá a “teljes mumifikáció” állapotában mindössze 16 nappal azután, hogy utoljára élve látták őt. A hivatalos beszámolók szerint a halott agya, belei és más szervei “kiszáradt, barnás-fekete masszákká” zsugorodtak össze. A nagy kérdés, hogy miként kerülhetett a test ilyen állapotba, mikor sem a rendelkezésre álló idő (legfeljebb tehát 16 nap), sem pedig a környezeti feltételek nem kedveztek annak a folyamatnak, amit természetes múmifikációnak nevezünk.

A szakértők szerint a holttestet szeptember 3-án találták meg a szófiai vasútvonal mellett. A rendőrség később megerősítette, hogy a maradványok egy 34 éves, alkoholizmusban szenvedő férfié, akit augusztus 18-án, tehát két héttel korábban láttak utoljára élve. Mint azt a szakértők lejegyezték az eset kapcsán publikált tanulmányban (a tanulmányt a boncolásról készült képekkel is kiegészítették, így aki nem bírja az ilyesmit, inkább ne kattintson erre a linkre):

“2023. szeptember 3-án a bulgáriai Szófiában emberi testet találtak a vasútvonal melletti gyepen. A holttest mellett ott volt a táskája, tele személyes holmikkal és egy üveg alkoholos itallal. A rendőrség megállapította, hogy a holttest egy 34 éves férfié, akit utoljára 2023. augusztus 18-án láttak élve. A holttesten póló, rövidnadrág és zokni volt, és bebizonyosodott, hogy ezek azok a ruhák voltak, amelyben utoljára élve látták őt. Információk szerint az elhunyt krónikus alkoholfogyasztó volt. A holttestet boncolásra küldték a szófiai Igazságügyi Orvostani és Deontológiai Klinikára. A külső vizsgálat során traumatikus sérülést nem találtak. A bőr felülete világostól sötétbarnáig terjedt, kemény és (feldolgozott – a szerk.) bőrszerű volt.”

Mivel traumás sérüléseket a végtagokon sem találtak, így a szakértők szerint a halált nem traumás sérülés okozta, nem zárható ki azonban, hogy halál beálltának köze lehet a kóros alkoholfogyasztáshoz vagy ebből eredő komplikációkhoz, de mindez nem bizonyítható, mivel nincs megfelelő anyag a toxikológiai vizsgálatokhoz, ahogy a szervek sincsenek olyan állapotban, hogy megfelelően elemezhessék őket.

A kutatók igazán azonban a múmifikáció előtt állnak értetlenül. Hiszen, mint írják, a természetes mumifikáció “időigényes folyamat, és általában több héttől 6-12 hónapig tart”. Egy ilyen átalakulás ráadásul jellemzően csak szélsőséges hőség és szárazság mellett lehetséges, amikor a nappali hőmérséklet nem csökken 30 Celsius-fok alá, és az átlagos páratartalom 50 százalék alatt marad. A számok alapján a természetes mumifikációhoz körülbelül 600 watt/négyzetméter napsugárzás szükséges, míg a körülbelül 32 km/órás szélsebesség felgyorsíthatja a folyamatot. Ha minden feltétel teljesül, előfordulhat, hogy egy holttest elég gyorsan kiszárad ahhoz, hogy leálljon a szokásos bomlási folyamat, és ehelyett a test konzerválódjon.

A probléma csak az, hogy a halott esetén ehhez nem telt el elég idő, és az időjárás sem volt kedvező ebből a szempontból. A férfi halála és mumifikálódott holttestének felfedezése között 16 nap telt csak el tehát mindössze, és ebben az időben a hőmérséklet Szófiában 16 és 33 Celsius-fok között ingadozott, vagyis a természetes mumifikációhoz szükséges tartományon kívülre esett. Eközben a relatív páratartalom 52 százalékos volt, míg az átlagos napsugárzás mindössze 257,9 watt négyzetméterenként. A szélsebesség is messze elmaradt a mumifikációhoz szükséges értéktől, bár a szerzők azt feltételezik, hogy az elhaladó vonatok szele esetleg hozzájárulhatott a folyadék elpárolgásához a testből.

A szerzők konklúziója, hogy ez a jelenség legalábbis szokatlan:

“A korai mumifikáció ritka jelenség a nem trópusi vagy egyenlítői területeken. A posztmortális intervallum meghatározása nagy kihívást jelent, különösen a lebomlott vagy mumifikálódott testek esetében. A bemutatott eset az emberi test teljes természetes mumifikálódását mutatja mindössze 16 nap alatt. A szemléltetett eset gazdagítja a szakirodalmat, és felhívja a figyelmet a gyorsan előforduló mumifikáció lehetőségére.”

(A cikkhez használt kép illusztráció, forrása: Flickr/Paul Hudson)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Olcsóbb és több inzulin – ezt ígéri a biotechnológiai csoda, a barna tehén, amely nem csak tejet, de mellette humán inzulint is termel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.