Az embereknél is jobban vezeti majd a repülőgépeket egy koreai robot

2023 / 08 / 17 / Bobák Zsófia
Az embereknél is jobban vezeti majd a repülőgépeket egy koreai robot
Később pedig tankot is kezelhet majd a dél-koreai védelmi fejlesztések eredményeképp.

A PIBOT nevű robotot a dél-koreai védelmi fejlesztéseket végző ügynökség megbízásából építik az USTMI (Unmanned Systems Technology with Minimal Invasion) projekt keretében a KAIST (Korea Advanced Institute of Science & Technology) mérnökei, hogy egy olyan humanoidot állítsanak elő, ami bármikor átveheti az emberektől az irányítást a számukra túlságosan veszélyes helyzetekben. A humanoid éppen ezért, amennyire lehet, az emberi test paramétereivel rendelkezik, így befér a különböző járműtípusok vezetőfülkéibe és tudja kezelni a jármű berendezéseit.

A robotot első körben repülőgépek vezetésére tanítják be, amit nagyban elősegítenek az egyre fejlettebbé váló nagy nyelvi modellek, mint például a ChatGPT, ezek segítségével ugyanis nagyjából bármilyen mennyiségű szöveget képes bemagolni. Az egyenesen az írott szövegből való tanulás jelentősen megkönnyíti a robot kezelését és lehetővé teszi, hogy olyan anyagokat "memorizáljon" és olyan képességeket sajátítson el, ami az emberi teljesítőképesség határain túlmutat. A KAIST professzora, David Hyunchul Shim elmondása szerint PIBOT-ba be lehet táplálni a teljes, navigációs információkat, szoftvereket és más eszközöket tartalmazó Jeppesen térképet, ami a pilóták navigációjának fontos része és amit teljes egészében egy humán pilóta sem tud megjegyezni. A robot emellett arra is alkalmas, hogy az összes repülőgéptípus adatait megtanulja és bármelyik gépet vezesse, valamint, hogy a szoftver által egyenesen a gépekre csatlakozva közvetlenül és gyorsan szerezze be a repülési információkat.

PIBOT-ot évekkel ezelőtt kezdték építeni a KAIST laboratóriumában, de a munka még sokáig tart:

a tervek szerint 2026-ban fejeződik be a fejlesztés első fázisa, aminek végén a robot a felszállástól a landolásig egyedül vezeti a repülőgépet.

Később a működési körét kiterjeszthetik, tankot és más járműveket is bízhatnak a humanoidra, hogy helyettesítse az emberi munkaerőt kockázatos, életveszélyes szituációkban. A fizikailag bonyolult felépítésű robot előnye az egyszerűbbnek tűnő autopilot rendszerrel szemben, Shim véleménye szerint, többek között a gép multifunkciós jellegében rejlik, aminek köszönhetően PIBOT nem csak repetitív, előre beprogramozott feladatok végrehajtására képes, hanem bonyolultabb helyzetekben is boldogul. Egy másik érv a humanoid alkalmazása mellett technikai jellegű: ezzel a megoldással elkerülhető a járművek átépítése az automatizáltáció során, egyszerűen csak be kell ültetni a pilóták helyére a robotot. Nem utolsó sorban pedig a mechanikus pilóta nem kerül olyan állapotba, ami az emberek esetében időnként akadályozza egy-egy rázósabb megfelelő kontrollálását, vagyis nem veszti el a lélekjelenlétét, nem esik pánikba és nem okoz ájulás, a látás elhomályosulása vagy más fizikai gyengeség számára problémát.

A KAIST leírása szerint PIBOT elsődleges használati körét az újonnan fejlesztett repülőgépek tesztelése során, katonai felderítő akciók közben, vagy kisebb méretű gépeknél másodpilótaként képzelik el és már az Airbus is érdeklődött a technológia iránt, hogy az elektromos repülőgépeik tesztjében alkalmazzák.

(Fotó: KAIST)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Mobiltelefonnal készített fotók kerültek a Roadster nyomtatott kiadásába
Mobiltelefonnal készített fotók kerültek a Roadster nyomtatott kiadásába
A negyedévente megjelenő utazási és életmódmagazin, a Roadster, a Samsunggal együttműködve izgalmas kalandra vállalkozott. A kiadó Player Media Group csapata meginvitálta a dél-koreai gyártóóriást egy technológiai kihívásra, melyben arra a kérdésre keresték a választ, hogy napjaink mobiltelefonjai vajon professzionális fényképezőgépekként is megállják-e a helyüket.
Kiiktatja a túl hangos zajforrást a csapatban mozgó okoshangszórók raja
Kiiktatja a túl hangos zajforrást a csapatban mozgó okoshangszórók raja
Önállóan mozgó és tájékozódó, alakváltó robotokat készítettek a kutatók a nyilvános helyek zajszűrésére.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.