Az emberi mini-agyak úgy működnek az egerekben, mint az eredeti szervek

2022 / 12 / 30 / Bobák Zsófia
Az emberi mini-agyak úgy működnek az egerekben, mint az eredeti szervek
Az egerek agyába implantált emberi organoidokat erekkel szőtték körbe a környező szövetek és ugyanúgy funkcionáltak fény hatására, mint az állatok agyának többi része.

A UCSD (University of California, San Diego) kutatóinak vezetésével elvégzett kísérletben arra a kérdésre keresték a választ a tudósok, hogy vajon a kitenyésztett emberi organoidok tudnak-e megfelelően funkcionálni és szerves egységet alkotni állatokba ültetve és az eredmények szerint van erre lehetőség még egy olyan bonyolult szerv esetében is, mint az agy.

A laboratóriumban elkészített mini-szerv természetesen nem egyenértékű a valódi, kifejlett és teljes értékű aggyal, de kísérleti célokra ezek a kezdetleges formációk is megfelelő alanyt jelentenek. Az organoid létrehozására első lépésként bőrsejteket vonnak ki emberi szövetekből, majd ebből humán indukált pluripotens őssejteket alkotnak, amelyek bármivé (bármilyen szervvé) tudnak fejlődni. Az ebből tenyésztett agykéreg-organoidok tulajdonképpen kisméretű sejtcsomók, amelyek tápanyagok hozzáadásával fejlődnek a tartályokban, mielőtt beültetik őket a tesztalanyba. A kutatók egereket használtak kísérleti állatoknak és az implantált szerveket, valamint a szomszédos területeket egy speciális, átlátszó grafén elektróda segítségével monitorozták "élő adásban".

A több hetes megfigyelési időszak alatt az egerek agyának azon része, ami a humán organoidok mellett helyezkedett el, elkezdett kapcsolatot építeni az implantátummal és vérerekkel szőtte be a mini-agyakat, életben tartva a szöveteket. A két-fotonos képalkotó eljárás során arra is fény derült, hogy az organoidok nem csak életben maradtak, hanem megfelelően funkcionáltak is, vagyis ugyanolyan elektromos jeleket közvetítettek fénnyel való stimuláció hatására, mint az egerek agyának környező területei. Ebből a kutatók arra következtettek, hogy a beültetett részek szinaptikus kapcsolatot alkottak az agy többi régiójával és így információkat és utasításokat kaptak az agy bizonyos központjaiból.

Arra már korábban is volt példa, hogy az egerekbe ültetett humán organoidokkal végeztek kísérleteket a kutatók, de most először sikerült pontosan felmérni a hatásokat a mikroelektródák egészen precíz és gyors adatközvetítésének köszönhetően. A kísérlet legfontosabb célja, hogy az emberi organoidok segítségével olyan agyi rendellenességek működését teszteljék, amelyeket nehéz más, kevésbé kontrollálható körülmények között vizsgálni. Következő lépésként a kutatók hosszabb megfigyelési időszakot és másfajta képalkotó eljárások bevezetését tervezik, a még pontosabb vizsgálatok érdekében.

(Fotó: David Baillot/UC San Diego)

Emberi idegsejteket ültettek be patkányok agyába, amelyek tovább is fejlődtek a rágcsálókban A patkányok agyában növesztett emberi agy-organoidok a fajok keresztezésével kapcsolatos etikai kérdéseket vetnek fel, de a kutatásokban forradalmian új módszert jelenthetnek.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Az egyetlen ember, aki helikopterrel ment a Mount Everestre
Az egyetlen ember, aki helikopterrel ment a Mount Everestre
Ha feltennénk a kérdést, vajon leszállt-e valaha is bárki a világ legmagasabb hegycsúcsán, a többség valószínűleg kapásból rávágná, hogy nem. És ha az Airbusnak nincs egy eléggé elvetemült tesztpilótája, igazuk is lenne.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.