Az emberi testben portyázó, ultramini robotokat fejlesztettek

2020 / 09 / 05 / Perei Dóra
Az emberi testben portyázó, ultramini robotokat fejlesztettek
Az apró 'robothadseregről' készült tanulmány a Nature tudományos szaklapban jelent meg elsőként, az Inverse magazin pedig kisvártatva arról írt, hogy amíg a sci-fi és fantasy filmek alkotói maximum a zsugorítósugárig jutnak el, addig a kutatók megvalósítják az elképzelhetetlent.

A minirobotok gyógyításnál történő felhasználásának alapötlete már évtizedekkel ezelőtt felmerült a szakemberek fejében, a Pennsylvaniai Állami Egyetem nanorobotikával kapcsolatos kutatásából azonban kiderül, hogy a tudomány fejlődésének köszönhetően hamarosan a tömeggyártásban is megjelenhetnek. Találmányukhoz egy, az orvoslásban gyakran alkalmazott szilíciumtechnológiát, valamint egy új elektrokémiai vezérlést használtak. Ha minden terv szerint alakul, a robotok gond nélkül keringhetnek az emberi szervezetben egy egyszerű lézersugárral. Bár az egyetem munkatársai még csak a kezdeti szakaszban járnak, de már most körvonalazódni látszik előttük, hogy az ultramini robotok jelentős technológiai kompatibilitást mutathatnak a szilíciumtechnológiával.

Mindez annyit tesz, hogy a jövőben minden robotot elláthatnak autonóm, orvosbiológiai technológiával, eszközönként mindössze egy centért.

A kutatók bővebben is kifejtik közelmúltbeli tanulmányukban találmányuk kivételességét: "Az úgynevezett felületi elektrokémiai indítókar (SEA) az egész történet kulcsfigurája, ami abszolút kompatibilis a szilícium elektronikai alkatrészgyártási folyamatokkal." Az Inverse szerint az indítókarok - vagy nevezzük végtagoknak - olyan eszközök, amelyek valós mozgássá alakítják az energiát. A csapat szerint fejlesztésük sok más tényező mellett eltér a klasszikus hő-, optikai és akusztikai normáktól, mivel a miniatűr robotok kis energiaigényűek, automata feszültségérzékelősek, mégis fenntartható erőforrásból származnak, apró méretük ellenére pedig rendkívül masszívak.

Kísérletük megkezdéséhez a feltalálók egy egész seregnyi robotot létrehoztak: mindegyik kapott egy első és hátsó végtagot, valamint egy szilícium-elektronikai, lapított testet. Szemléltetésképp a komplett 'hadsereg' szélessége durván 0,04, míg hosszúsága is csupán 0,07 milliméteres. Ezután jön a lézersugár, ami

úgy bírja mozgásra a robotokat, akár az előadó a marionett bábut: a fény aktiválja a robotok végtagjait oly módon, hogy azok elnyelik a kibocsátott ionokat, majd lassan elindulnak.

A robotok másik különlegessége, hogy előállítási technikájuk megegyezik a számítógépes szilíciumchipek gyártásával, ami két dolgot jelent a jövőre nézve: könnyű tömeggyártást, és rendszeres technológiai újításokat, melyeknek a robotok apró mérete sem vethet gátat. A parányi pedig szó szerint értendő, mert az eszközöket egy pipetta vagy fecskendő is könnyedén felszívja. A fejlesztők a mesterséges intelligenciát egyelőre nem hívták segítségül, de hamarosan talán ez is megtörténik.

(Fotó: Chriss Hohmann / Cornell University / Yale University)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.