Az emberi testben portyázó, ultramini robotokat fejlesztettek

2020 / 09 / 05 / Perei Dóra
Az emberi testben portyázó, ultramini robotokat fejlesztettek
Az apró 'robothadseregről' készült tanulmány a Nature tudományos szaklapban jelent meg elsőként, az Inverse magazin pedig kisvártatva arról írt, hogy amíg a sci-fi és fantasy filmek alkotói maximum a zsugorítósugárig jutnak el, addig a kutatók megvalósítják az elképzelhetetlent.

A minirobotok gyógyításnál történő felhasználásának alapötlete már évtizedekkel ezelőtt felmerült a szakemberek fejében, a Pennsylvaniai Állami Egyetem nanorobotikával kapcsolatos kutatásából azonban kiderül, hogy a tudomány fejlődésének köszönhetően hamarosan a tömeggyártásban is megjelenhetnek. Találmányukhoz egy, az orvoslásban gyakran alkalmazott szilíciumtechnológiát, valamint egy új elektrokémiai vezérlést használtak. Ha minden terv szerint alakul, a robotok gond nélkül keringhetnek az emberi szervezetben egy egyszerű lézersugárral. Bár az egyetem munkatársai még csak a kezdeti szakaszban járnak, de már most körvonalazódni látszik előttük, hogy az ultramini robotok jelentős technológiai kompatibilitást mutathatnak a szilíciumtechnológiával.

Mindez annyit tesz, hogy a jövőben minden robotot elláthatnak autonóm, orvosbiológiai technológiával, eszközönként mindössze egy centért.

A kutatók bővebben is kifejtik közelmúltbeli tanulmányukban találmányuk kivételességét: "Az úgynevezett felületi elektrokémiai indítókar (SEA) az egész történet kulcsfigurája, ami abszolút kompatibilis a szilícium elektronikai alkatrészgyártási folyamatokkal." Az Inverse szerint az indítókarok - vagy nevezzük végtagoknak - olyan eszközök, amelyek valós mozgássá alakítják az energiát. A csapat szerint fejlesztésük sok más tényező mellett eltér a klasszikus hő-, optikai és akusztikai normáktól, mivel a miniatűr robotok kis energiaigényűek, automata feszültségérzékelősek, mégis fenntartható erőforrásból származnak, apró méretük ellenére pedig rendkívül masszívak.

Kísérletük megkezdéséhez a feltalálók egy egész seregnyi robotot létrehoztak: mindegyik kapott egy első és hátsó végtagot, valamint egy szilícium-elektronikai, lapított testet. Szemléltetésképp a komplett 'hadsereg' szélessége durván 0,04, míg hosszúsága is csupán 0,07 milliméteres. Ezután jön a lézersugár, ami

úgy bírja mozgásra a robotokat, akár az előadó a marionett bábut: a fény aktiválja a robotok végtagjait oly módon, hogy azok elnyelik a kibocsátott ionokat, majd lassan elindulnak.

A robotok másik különlegessége, hogy előállítási technikájuk megegyezik a számítógépes szilíciumchipek gyártásával, ami két dolgot jelent a jövőre nézve: könnyű tömeggyártást, és rendszeres technológiai újításokat, melyeknek a robotok apró mérete sem vethet gátat. A parányi pedig szó szerint értendő, mert az eszközöket egy pipetta vagy fecskendő is könnyedén felszívja. A fejlesztők a mesterséges intelligenciát egyelőre nem hívták segítségül, de hamarosan talán ez is megtörténik.

(Fotó: Chriss Hohmann / Cornell University / Yale University)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
A Kuaishou nevű cég generatív mesterséges intelligenciája a Sorához hasonló minőségű videókat készít a beírt parancsok alapján, ráadásul korlátozottan már a nagyközönség számára is elérhető - igaz, egyelőre csak Kínában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.