Az emberiség a játékelmélet segítségével „menedzselhetné” az evolúciót

2021 / 11 / 17 / Felkai Ádám
Az emberiség a játékelmélet segítségével „menedzselhetné” az evolúciót
Az ember mindenképp kihat a bolygó fajainak az evolúciójára, a kérdés csak az, miként lehetne a kedvezőtlen végkimeneteleket elkerülni – itt jön képbe a játékelmélet.

Ha az evolúció eltérítéséről, a kedvezőtlen változások kifutásáról van szó, sokan talán valami James Bond-főgonoszt képzelnek maguk elé, aki egy mutánssereg láttán dörzsölgeti össze a tenyerét. Azonban az, hogy fajunk miként hat más élőlények evolúciójára ennél jóval banálisabb keretek között, apró döntések mentén szerveződik – önmagában már ez a felismerés is izgalmassá teszi a most ismertetésre kerülő tanulmányt. Miről is van szó? Arról, hogy mutáns szuperkatonák helyett gondoljunk inkább az antibiotikumra rezisztens baktériumokra, melyek terjedését például egy-egy orvos döntése segítheti vagy éppen fékezheti meg. A tanulmány kérdése tehát, hogy az orvos mi alapján hozza meg ezt a bizonyos döntést, és mivel lehetne elősegíteni, hogy ez a rezisztens baktérium terjedése ellen hasson.

A mozgatórugók azonosítása, valamint a szükséges ösztönzők kidolgozása érdekében pedig a kutatók a játékelméletet hívták segítségül. Ez utóbbi a matematika egyik interdiszciplináris ága, amelynek középpontjában az a kérdés áll, hogy „ mi a racionális viselkedés olyan helyzetekben, ahol minden résztvevő döntéseinek eredményét befolyásolja a többiek lehetséges választása” – magyarán a játékelmélet a stratégiai problémák kezelésére szolgáló teória, melynek alapjait egyébként Neumann János fektette le egy 1928-as munkájában.

A mostani tanulmányban a gazdasági és az evolúciós következmények együttesét modellezték le, amelyekhez az emberek bizonyos döntései vezettek – így pedig sikerült megtalálni azt a hozzáállást, mellyel a kedvezőtlen változások elkerülhetőek. A tanulmány pedig egy egyszerű matematikai képlet köré épül: a szóban forgó „evolúciós menedzserek” (mint a példában szereplő orvos) milyen esetben vállalnák a rövid távú költségnövekedést a hosszútávon jelentkező előnyök megjelenése kedvéért.

Térjünk vissza az orvoshoz, hogy könnyebben megértsük a dolgot! Tehát az orvoshoz érkezik egy beteg, és ekkor a szakember dönthet úgy, hogy alaposan kivizsgáltatja, hogy kiderüljön, nem hordoz-e magában az illető egy rezisztens kórokozót. Maga a kivizsgálás viszont költséges folyamat, viszont gátolhatja a kórokozó terjedését, mivel az ilyen beteget már eleve elkülöníthetnék a többitől. A kérdés csak az, hogy az orvost alkalmazó kórház milyen esetben vállalná fel ezeket a költségeket, és ösztönözné arra az orvost, hogy a kivizsgálás mellett döntsön.

Egy-egy kórháznak ezeknek a költségeknek a megfizetése nem a rövid távú érdeke, pláne nem a kontaktuskutatás, illetve minden más, költséges megoldás, mellyel a rezisztens baktérium terjedését meg lehet fékezni. Viszont ha minden kórház felvállalná ezt, és a költségeket is megfizetné, akkor minden kórház részesülne a pozitív következményekből, tehát abból, hogy a rezisztens baktérium terjedése lelassult vagy meg is állt. A játékelmélet tehát abban segít, hogy a lehetőségeket szisztematikusan vizsgálják át, és meghatározzák azon feltételeket, melyek megléte esetén gazdaságilag is kifizetődő lehet az evolúció negatív konzekvenciáit (ebben az esetben a rezisztens törzs terjedését) elkerülő, költséges stratégiákat felvállalni.

(Fotó: Pixabay/JESHOOTS-com

További cikkek a témában:

Miért mondanak csődöt az antibiotikumaink? Véget érni látszik a bakteriális fertőzések elleni küzdelem legsikeresebb évszázada, a kórokozók szuperbaktériumokká válnak, de miért történik velünk ez a katasztrófa, és mit tehetünk ellene?

Ezért vadul meg az ártalmatlan baktérium, és lesz belőle húsevő variáns Miért változnak a különböző mikroorganizmusok hirtelen a gyilkosainkká? – ezt a kérdést tisztázza egy új tanulmány.

A világon az első „élő gyógyszer” az antibiotikumokra rezisztens baktériumokkal veszi fel a harcot A kutatók sikeresen „programozták át” a baktériumokat, hogy ne betegséget okozzanak, hanem támadják meg azokat az antibiotikumokra rezisztens baktériumokat, melyek kezelése eddig rengeteg mellékhatással járt. A „terminátor baktériumokban” ezen kívül is rengeteg a potenciál.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Újradefiniálná egy amerikai cég a tengeri szélerőművek működését
Újradefiniálná egy amerikai cég a tengeri szélerőművek működését
A T-Omega Wind egy kis méretű prototípussal már teszteli a piramis alakú, vízen lebegő szélturbina életképességét.
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Az A23a közvetlen közelében haladt el az RSS Sir David Attenborough, a találkozást a kutatók meg is örökítették.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.