Az esküdtszék kimondta: a Google monopóliumot működtet

2023 / 12 / 13 / Pőcze Balázs
Az esküdtszék kimondta: a Google monopóliumot működtet
A világ egyik legnépszerűbb videojátékát, a Fortnite-ot készítő Epic Games három éve úgy döntött, hogy szabadságharcot indít az Apple és a Google ellen. Az Apple elleni pert elvesztették, a Google esetében azonban nekik adtak igazat az esküdtek.

Talán maga Steve Jobs sem gondolta volna, amikor bemutatta az első iPhone-t, hogy a készülék mellett az egy évvel később elindult App Store legalább annyira felforgatja majd a számítástechnikát és a hétköznapjainkat. A modern okostelefonok ugyanis amellett, hogy apró, de teljes értékű számítógépek, a világ legfontosabb szoftverdisztribúciós platformjaivá váltak. Évente több mint százmilliárd alkalommal töltenek le appokat a Play áruházból és az App Store-ból, és ez nem csak fejlesztők millióinak vált jelentős bevételi forrásává, hanem a Google-nek és az Apple-nek is.

Adók és lázadók

A két óriás ugyanis jutalékot, egyesek szerint "adót" szed az áruházaikban elköltött pénzek után. Ha veszünk egy fizetős alkalmazást, egy játékon belül egy új pályát, vagy épp előfizetünk egy streaming szolgáltatásra, máris kap az Apple vagy a Google tizenöt-harminc százalékot a tranzakció után. Persze akadnak kivételek, például a fizikai termékek, hiszen a taxik, pizzák, webshop-rendelések után nincs jutalék, valamint a kisebb fejlesztőcégekre és az előfizetéses termékekre is alacsonyabb díjakat szabtak ki. Az óriások azonban szinte minden esetben elvárják, hogy az ő fizetési megoldásaikat, bankkártya-kezelési technológiájukat építsék be az appok - hiszen így a jutalékot is könnyebb beszedni.

Arra hivatkoznak, hogy ezek a költségek azt fedezik, hogy a piactereiken ellenőrzött alkalmazások működnek, biztonságos fizetéssel, az ügyfélszolgálatuk segít a felhasználóknak, és így tovább. Azonban vannak, akik szerint ez nem szolgáltatás, hanem rablás. A Fortnite-ot fejlesztő Epic Games ezért három éve úgy döntött, hogy frontális támadást indít a góliátok ellen. Provokációként a saját fizetési megoldásukat is beépítették a Fortnite-ba, majd amikor az Apple és a Google, a szabályainak megfelelően, letiltotta ezért az alkalmazást, beperelték a két céget, arra hivatkozva, hogy illegális monopóliumot üzemeltetnek.

Eddig nem igazán volt szerencséjük: két éve egy bíró úgy látta, hogy az App Store-nak mindössze egyetlen szabálya törvénytelen, amely szerint egy appban nem lehet kiírni, hogy más úton is lehet fizetni azért. Például ha egy streaming előfizetés tíz dollárba kerül az iPhone-on, abból az első évben három dollár az Apple-é. Ám ha ugyanazt az előfizetést a szolgáltató weboldalán vesszük meg, elég hét dollárt kérnie azért, hiszen ha a fizetés nem az App Store-ban történik, nincs "Apple-adó". Erre a fejlesztők korábban nem hívhatták fel a vásárlóik figyelmét. Ez volt azonban az egyetlen kifogása a bírónak, az Epic többi panasza nem hatotta meg.

A Google elleni perben azonban az esküdtszék teljesen más eredményre jutott - számolt be az Ars Technica. Hiába léteznek Androidra a hivatalos Play áruház mellett további piacterek, a keresővállalatot mégis mind a tizenegy vádpontban bűnösnek találták. A Google "versenyellenes magatartást tanúsított", jogtalanul írta elő a saját fizetési megoldásainak a használatát, illetve szintén jogsértő módon kivételezett néhány partnerével, például a Spotify-jal vagy más játékfejlesztőkkel, hogy azok kevesebb jutalékot fizessenek, azért cserébe, hogy a Google elvárásai szerint terjesztik-fejlesztik az appjaikat. A bíró januárban dönt arról, hogy pontosan milyen büntetéssel sújtja a Google-t, bár a cég természetesen fellebbez az ítélet ellen, és hangsúlyozza, hogy olyan kiélezett versenyben van az Apple-lel, hogy muszáj hasonló modell mentén működtetnie a saját disztribúciós platformját.

Az Epic vezérigazgatója, Tim Sweeney "győzelemről" írt és "szabad Fortnite-ot" kiáltott a közösségi médiában, ám a történetnek, ahogyan egy Fortnite-partinak is, még sokféle végjátéka elképzelhető.

(Borítókép: Joshua Hoehne/Unsplash)

Fortnite IRL - az Apple az Unreal engine beszántásával fenyegeti az Epicet, ha nem kapitulálnak Az Apple előhúzta az aduászt, ami a fejlesztői megállapodás megszakítását jelentené az Epic Games-szel. Ez az összes iOS és Mac fejlesztői eszközhöz való hozzáférés megtagadását jelentheti, amitől konkrétan összeomlana az Unreal ökoszisztéma. Ez pedig sokkal több mindent jelent ma már, mint gondolnánk.


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Az orosz öngyilkos tank
Az orosz öngyilkos tank
A robottank valójában nagyon sok mindenre jó a kamikaze műveleteken túl.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.