Fortnite IRL - az Apple az Unreal engine beszántásával fenyegeti az Epicet, ha nem kapitulálnak

2020 / 08 / 18 / Justin Viktor
Fortnite IRL - az Apple az Unreal engine beszántásával fenyegeti az Epicet, ha nem kapitulálnak
Az Apple előhúzta az aduászt, ami a fejlesztői megállapodás megszakítását jelentené az Epic Games-szel. Ez az összes iOS és Mac fejlesztői eszközhöz való hozzáférés megtagadását jelentheti, amitől konkrétan összeomlana az Unreal ökoszisztéma. Ez pedig sokkal több mindent jelent ma már, mint gondolnánk.

Dominóhatás

Az Apple lépése az összes iOS és Mac fejlesztői eszközhöz való hozzáférés megtagadását jelentheti, ami a Fortnite-ban múlt héten bevezetett új fizetési lehetőséget követte. Ezzel az Epic megkerülte az Apple-t mire az kitiltotta a Fortnite-ot az App Store-ból, majd az Epic monopóliumellenes peres eljárást indított az Apple ellen. Itt tartunk most.

A konkrét fenyegetés szerint az Apple megszüntetheti az Epic bevonását az Apple Developer Programba. A programban való részvétel szükséges az alkalmazások iOS-eszközökön történő terjesztéséhez vagy az Apple fejlesztői eszközök használatához. A tiltás akkor lép életbe, ha a vállalat két héten belül „nem fejezi be a megállapodás megszegését”, áll abban az Apple-től származó levélben, melyet hétfőn osztott meg az Epic.

Az Fortnite fejlesztője így nem lenne képes hitelesíteni a Mac alkalmazásokat, és ez megnehezítheti vagy akár teljesen blokkolhatja az Epic szoftvereinek telepítését. Az Apple megköveteli, hogy minden alkalmazás legyen hitelesített, mielőtt a macOS újabb verzióin való futtatást lehetővé tennék, még akkor is, ha az App Store-on kívül terjesztik őket.

Előzetes végzés vs 2 hetes ultimátum

Az Epic előzetes elbírálási kérelmet nyújtott be az Apple ellen, amelyben arra kérte a bíróságot, hogy állítsa le a társaság levágását az Apple ökoszisztémájáról. Az Epic Games azt állítja: „helyrehozhatatlanul sérülhetnek, hosszú idővel a végső ítélet meghozatala előtt”, ha nem kapják meg a végzést.

„Az Apple tettei visszavonhatatlanul rontják az Epic hírnevét a Fortnite felhasználók körében, és katasztrófát okoznak a különálló Unreal Engine üzlet jövőjében”

- nyilatkozta az Epic. Azt is kérik, hogy a Fortnite - az alacsonyabb árakkal és az alternatív fizetési opcióval - kerüljön vissza az App Store-ba.

Az Apple nem volt hajlandó kommentálni a fejleményt. A társaság szóvivője rámutatott az Apple múlt héten kiadott nyilatkozatára, amelyben kijelentették, hogy az Epic „egy szerencsétlen lépéssel megsértette az App Store irányelveit”, és „minden erőfeszítést megtesznek, hogy az Epic együttműködésével megoldják ezeket a jogsértéseket”.

Emelkedő tétek

Az Epic Games teljes leválasztása a fejlesztői programról, a már eddig is hatalmas tétekkel folyó küzdelem  jelentős eszkalációját eredményezheti. A fejlesztői program az átjáró az alkalmazások közzétételéhez az Apple platformon, és az Epic Unreal Engine szoftveres motorjának széles körű elterjedtsége olyan problémákat okozhat, melyek messze túlmutatnak az Epic-en.

Az Unreal Engine olyan rendkívül népszerű ingyenesen használatba vehető játékmotor, melyet a fejlesztők széles körben használnak. Az Apple saját Apple Arcade előfizetési szolgáltatásán belül is számos játék támaszkodik az Unreal Engine-re. Ezek fejlesztői komoly problémákkal nézhetnek szembe az új iOS-játékok fejlesztése vagy meglévők frissítése során, ha az Apple letiltja a szoftverhez való hozzáférést.

Agykutatás, űrrepülés, Baby Yoda

Nehéz pontosan megmondani, hogy milyen káros lenne ez a lépés (az eszközök továbbra is elérhetőek lennének a Windows rendszereken), de az Epic nagyszabású és szörnyű disztopiát vizionál.

"Az Unreal Engine folyamatos kompatibilitásának elvesztése olyan gördülő hatással járhat, ami veszélyezteti a motor életképességét, és megszakíthatja az olyan alkalmazások és felhasználási módok egész galaxisának fejlesztését, melyek több száz videojáték, az emberi agy kutatása, Baby Yoda, vagy az űrrepülés szimulációinak grafikai rendereléséhez használják az Unreal motort"

- írta tegnap a társaság a lépésről.

Úgy tűnik, hogy az Apple összegereblyézte az Epic összes lehetséges szabály- és megállapodás-szegését. A vállalat nem csak az Epic közvetlen fizetési rendszerét említi, mely az az egész konfliktust elindította, de hirtelen probléma lett a leíró jelleg hiánya a Fortnite alkalmazásfrissítési jegyzeteiben is, mondván, hogy az túl sok területen általánosít. Az Apple augusztus 14-én küldte el figyelmeztető levelét, mely szerint az Epicnek augusztus 28-ig van ideje “visszacsinálni” a változtatásokat.

(Forrás: Epic, TWP Képek: Epic)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Őrület: mindössze negyedóra alatt növesztettek gyémántot
Őrület: mindössze negyedóra alatt növesztettek gyémántot
És ehhez sem magas nyomásra, sem kiinduló gyémántmagra nem volt szükség.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.