Az Európai Bizottság is a Signalt javasolja üzenetküldésre

2020 / 02 / 26 / Pőcze Balázs
Az Európai Bizottság is a Signalt javasolja üzenetküldésre
Miközben hónapok óta attól hangos a világsajtó, hogy a politikusok megpróbálják megakadályozni, hogy titkosított módon kommunikáljunk egymással, az Európai Bizottság egy ilyen alkalmazást jelölt ki a kollegáinak, mint javasolt nyilvános kommunikációs eszköz.

A Politico cikke szerint február elején jelent meg EU-s belső fórumokon, hogy a Signalt választották ki üzenetküldő alkalmazásnak. Ez a szoftver is úgynevezett "end-to-end" titkosítást használ, vagyis az üzenetküldő felek közt zajló kommunikációt mások nem tudják megfigyelni. Ami tovább növeli az app iránti bizalmat, az az, hogy nyílt forráskódú, vagyis aki szeretné, a GitHubon bepillanthat a motorháztető alá, megnézheti, hogy pontosan hogyan működik. A Facebook WhatsAppjével ellentétben attól sem kell egyelőre tartani, hogy reklámok árasztanák el a szolgáltatást - a Signal pénzügyeit egy Amerikában bejegyzett nonprofit szervezet biztosítja, ami adományokból tartja el magát.

De hogyan lett egy nyurga raszta srác projektjéből az EU kedvenc chat appja?

Moxie Marlinspike-ról a Wired közölt hat éve egy részletes és izgalmas portrét. Ebből akkor megtudhattuk, hogy a különc anarchista már iskolásként játékprogramokat írt, ráadásul a gép kikapcsolása után újra és újra nulláról, mert a suli Apple II-jének nem volt merevlemeze. Tizenévesként belógott egy cyberbiztonsági konferenciára, középiskola után hajléktalanként élt a Szilícium völgyben, míg állást nem talált. Pár évvel később már ő vezette a Twitter biztonsági csapatát, majd a Google, a Facebook és a WhatsApp is az általa írt Signal alapjaira építette rá saját titkosítási megoldásait.

De szerencsére közben a Signal sem szűnt meg. A WhatsApp alapítója, Brian Acton, miután otthagyta az alkalmazását megvásárló Facebookot, 50 millió dollárt adott Marlinspike-nak, majd beült a Signal Alapítvány élére. A Wired néhány héttel ezelőtt azt írta, hogy a puritán app ettől indulhatott fejlődésnek, három helyett húsz ember dolgozhatott immár azon, hogy tömegek számára is hozzáférhető és vonzó legyen az app. Addig egyetlen igazán ismert és irigyelt képessége volt az alkalmazásnak: minden egyes beszélgetésnél be lehetett állítani, hogy mennyi idő után törölje az üzenetek a telefonokról. Ezt Acton adománya után ki tudták egészíteni eltűnő videókkal és képekkel, de érkeztek emoji reakciók is az alkalmazásba. Ezek kellettek ahhoz, hogy a cyberbiztonság megszállottjai után több tízmillióan ezen az appon keresztül beszélgessenek.

Az, hogy az Európai Bizottság odaállt egy ilyen alkalmazás mellé, meglepő és szerencsés. Egyrészt ad némi reményt, hogy a világ egyik legmeghatározóbb politikai hatalma kiáll amellett, hogy a polgárai beszélgethessenek úgy, hogy az állam nem feltétlen hallgatózhat közben. Másrészt arra tereli az európaiakat, hogy ahelyett, hogy hagyják, hogy profitorientált vállalkozások figyeljék meg őket társalgás közben, inkább adakozzanak egy átláthatóan működő és biztonságos megoldás fenntartásáért.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Speciális kísérletsorozat folytatásaként emberi sejtekből álló biológiai robotokat alkottak
Speciális kísérletsorozat folytatásaként emberi sejtekből álló biológiai robotokat alkottak
A világ első élő robotjainak, a xenobotoknak megalkotói arra a kérdésre keresték a választ, hogy a programozható organizmusokat elő lehet-e állítani emberi sejtekből és ezek a robotok mire képesek. Az eredmény a kutatókat is meglepte.
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Némileg hátborzongató, de a bubópestis hatásai a mai napig jelen lehetnek az emberi szájüregben, sőt a cukorbetegség megnövekedett kockázatához, valamint egy szájbetegséghez is hozzájárulhattak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.