Az extra csúszós felületű WC-csészének nagy szerepe lehet a víztakarékosságban 2023 / 10 / 03 / Bodnár Barna

A WC-öblítés az 1850-es évektől terjedt el viálgszerte, mára pedig naponta több mint 141 milliárd liter friss vizet húzunk le a WC-n, ami közel hatszorosa Afrika napi vízfogyasztásának. Ezt a problémát orvosolhatja a kínai Huazhong Tudományos és Technológiai Egyetem kutatóinak fejlesztése, egy olyan 3D-nyomtatással készült WC-csésze, amelynek öblítésére rendkívül csúszós anyagának köszönhetően jóval kevesebb víz is elegendő. A vízmennyiség optimalizálása mellett a műanyagból és hidrofób homokszemcsék ötvözetéből álló anyag szinte teljesen tapadásmentes, így meggátolja, hogy a csészébe kerülő matéria a WC falára tapadjon. Alábbi videón az látható, ahogy a 3D-nyomtatott WC-csészét szintetikus ürülékkel, mézzel, tejjel és joghurttal is tesztelik, majd az anyagok mindegyike öblítés nélkül lecsúszik a vécé felületéről. A 3D nyomtatási eljárás során porózus anyagot hoznak létre, amelynek szilikonolajos kenőanyagtartalma fokozza a tapadásmentességet. A fejlesztők szerint a WC-csésze még azután is megőrizte sikamlósságát, hogy felületét csiszolópapírral dörzsölték át, mégpedig több mint ezer alkalommal.
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G technológia az optikai kapcsolás és a pontos elektromágneses hullámmanipuláció révén forradalmasítja a telekommunikációt, növelve a kapcsolódási sebességet és hatékonyságot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.