Az IBM, a Meta és ötven további szervezet helyezkedett szembe az OpenAI-jal és a Google-lel

2023 / 12 / 06 / Pőcze Balázs
Az IBM, a Meta és ötven további szervezet helyezkedett szembe az OpenAI-jal és a Google-lel
Megalakult az AI Alliance (MI Szövetség), amelynek a célja a nyitottabb mesterséges intelligenciák fejlesztésének az elősegítése. A tagok közt az IBM és a Meta mellett az AMD, az Intel, a Dell, az Oracle, a Sony, sőt, a NASA, több egyetem, és az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet is megtalálható.

"Az MI Szövetség egy olyan, nyitott közösséget szeretne gondozni, amelyben a fejlesztők és a kutatók felgyorsíthatják a felelős MI-innovációt, biztosítva a tudományos alaposságot, bizalmat, biztonságot, sokszínűséget és gazdasági versenyképességet" - olvasható a szervezet honlapján. Az aláírók szerint ugyanis "a nyitott és transzparens innováció" elengedhetetlen ahhoz, hogy ezek az értékek "mindenki számára előnyöket biztosítsanak". A fenti mondatok rendkívül ködösnek és filozofikusnak hatnak egészen addig, amíg nem vesszük észre, hogy kik hiányoznak az aláírók közül, például a Google, az OpenAI vagy a Midjourney.

Az ugyanis, ahogyan az Ars Technica cikke kiemeli, a terület egyik alapvető kérdése, hogy mennyire legyenek a külső személők, kutatók, felhasználók, és persze a versenytársak számára nyitottak ezek a rendszerek. Ide tartozik például, hogy a fejlesztők nyilvánosságra hozzák-e azt, hogy pontosan milyen adatokon edzették a szoftvereket, vagy hogy milyen "súlyokat" alkalmaztak. Utóbbiak felelnek meg a biológiában a szinapszisoknak, ezek szállítják az információkat a neuronok között, ezeket finomhangolva kerül egyre közelebb a rendszer által előállított információ a kívánt minőségű információhoz. A cégek, amelyek a zártabb működésben hisznek, például a nevével ellentétben az OpenAI vagy a Google, ezeket a tényezőket nem publikálják, míg a Meta és más szereplők igen.

Természetesen itt nem csak elvi, biztonsági, hanem üzleti és tudományos kérdésekről is van szó. A Meta és a többi technológiai vállalat meg kell, hogy próbálja utolérni a területet egyelőre domináló szereplőket, míg a kutatóknak elemi érdekük, hogy minél jobban belelássanak az MI-szoftverekbe. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a nyílt és a zárt rendszerek egy egészséges ökoszisztémában jól megférnek egymás mellett, gondoljunk csak a mobiltelefon-piac két domináns szereplőjére, az Apple-re és a Google-re. Előbbi csak a saját készülékein engedi futni a saját maga által fejlesztett operációs rendszert, az iOS-t, míg Android telefont, személyre szabott szoftverekkel, számtalan gyártó készít. Az, hogy a Google az MI esetében pont a nyílt-zárt vita túloldalán találta magát, az azon is múlhat, hogy míg a mobiloknál később kapcsolódtak be a versenybe, addig most az első, domináns szereplők között vannak. Hogy ezen változtat-e bármit az MI Szövetség létrejötte, a következő években kiderül.

(Borítókép: Getty Images)

Nem várt fordulat az OpenAI-sagában: Sam Altman öt nappal a kirúgása után máris visszatér a ChatGPT-t fejlesztő cég élére Az OpenAI szerdán jelentette be, hogy visszatér a cég élére Sam Altman, akit múlt pénteken az igazgatótanács menesztett a posztjáról.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Kedvező árú, mégis nagytudású telefonokkal sorozza meg a magyar piacot a Honor
Kedvező árú, mégis nagytudású telefonokkal sorozza meg a magyar piacot a Honor
A Honor június 12-én, Párizsban tartotta a meg a Honor 200-széria európai premierjét, amellyel a felső-középkategóriában állít komoly kihívókat a konkurenciának.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.