Nem várt fordulat az OpenAI-sagában: Sam Altman öt nappal a kirúgása után máris visszatér a ChatGPT-t fejlesztő cég élére

2023 / 11 / 23 / Bobák Áron
Nem várt fordulat az OpenAI-sagában: Sam Altman öt nappal a kirúgása után máris visszatér a ChatGPT-t fejlesztő cég élére
Az OpenAI szerdán jelentette be, hogy visszatér a cég élére Sam Altman, akit múlt pénteken az igazgatótanács menesztett a posztjáról.

A régi-új vezérigazgató visszatérésével együtt az igazgatótanács összetételében is komoly változások lesznek, ugyanis a négy megmaradt tagból három távozik a posztjáról. Tasha McCauley és Helen Toner távozik a cégtől, míg Ilya Sutskever, aki Altmanhoz hasonlóan az OpenAI egyik alapító tagja, más pozícióban folytatja a munkát. Az eddigi igazgatótanács egyetlen maradó tagja Adam D'Angelo, a Quora nevű tudásplatform vezetője, aki két újonnan érkező kollégával fogja ellátni az OpenAI felügyeletének teendőit. Az új tagok közül az egyik Lawrence Summers, a Clinton-kormány pénzügyminisztere és a Harvard egyetem korábbi elnöke, a másik pedig Bret Taylor, aki többek között a Facebook műszaki igazgatójaként és a Salesforce vezérigazgatójaként tette le a névjegyét a technológiai szektorban, mostantól pedig az OpenAI igazgatótanácsának az elnöki posztját fogja betölteni.

Altmannal együtt visszatér a céghez az igazgatótanács korábbi elnöke, Greg Brockman is, akit szintén múlt pénteken távolítottak el a posztjáról. Bár az OpenAI vezetése által kiadott közlemény még úgy fogalmazott, hogy Brockman más pozícióban a cégnél marad, ám ő ehelyett úgy döntött, hogy szolidaritásból inkább követi Altmant, és kilépett a cégtől.

A bejelentés várhatóan pontot tesz az öt napja tartó huzavona végére, amelyről egész nyugodtan mondhatjuk, hogy nem volt híján a váratlan fordulatoknak. Altmant az igazgatótanács azzal az indokkal menesztette múlt pénteken, hogy a cég vezetője "nem volt következetesen őszinte az igazgatósággal folytatott kommunikációjában", a helyére pedig ideiglenes vezérigazgatóként Mira Muratit, a cég korábbi technológiai vezetőjét nevezték ki. A döntés értelemszerűen hatalmas vihart kavart a cégnél, amely a ChatGPT tavalyi bemutatása óta valódi sikersztorivá nőtte ki magát a Szilícium-völgyben, ennek a sikersztorinak az "arca" pedig egyértelműen a 38 éves Altman volt. Bár Murati a hír bejelentését követő állománygyűlésen azt hangsúlyozta, hogy az OpenAI fejlesztéseit dollármilliárdokkal támogató Microsoft vezetői töretlen bizalmukról biztosították a céget, a Bloomberg szerint Satya Nadella dühöngött, amikor értesült Altman eltávolításáról. Az OpenAI-ra nézve legalább ilyen baljóslatú volt, hogy hétfőre a 770 dolgozójuk szinte mindegyike aláírta azt a nyílt levelet, amelyben a felmondásukat helyezték kilátásba arra az esetre, ha Altman nem tér vissza a cég élére - köztük némi meglepetésre Ilya Sutskever is, aki az igazgatótanács tagjaként fontos szerepet játszott Altman eltávolításában, ám később már úgy nyilatkozott, hogy mélységesen megbánta a döntését.

Altman visszatérésére ezen a ponton nem sokan fogadtak volna, mert bár az igazgatótanács szinte rögtön a kirúgása után megbeszéléseket kezdett az egykori vezérigazgatóval annak esetleges visszatéréséről, egy vasárnap kiadott közleményben már azt hangsúlyozták, hogy kitartanak az eredeti döntésük mellett. A Microsoft alig néhány órával később bejelentette, hogy tárt karokkal várják Altmant, aki az újonnan létrehozott mesterséges intelligencia laboratóriumukat fogja vezetni, így hétfőre már az is lehetségesnek tűnt, hogy az idő közben Murati helyére kinevezett Emmett Shear, a Twitch korábbi főnöke hamarosan egy dolgozók nélküli céget fog igazgatni.

Mi okozhatta a belviszályt a világ legismertebb mesterséges intelligencia vállalatánál? És vajon tényleg a Microsoftnál fog kikötni a cég egykori vezetője?

A The New York Times értesülései szerint azonban mindeközben a háttérben egészen más folyamatok zajlottak. A lapnak egy, az OpenAI igazgatótanácsának ügyeire rálátó névtelen informátor úgy nyilatkozott, hogy Altman visszatérésének kereteiben már vasárnap sikerült megegyeznie az érintetteknek, a tárgyalások pedig ezután főként arról folytak, hogy kik vegyék át az ezzel együtt lemondó tagok helyét az igazgatótanácsban. D'angelo, McCauley es Toner végül elérték, hogy Altman visszatérése után független vizsgálat induljon annak vezetési módszereiről, emellett megvétóztak több olyan lehetséges igazgatósági tagot is, akikről úgy vélték, hogy nem lennének képesek szembemenni Altman akaratával, amennyiben erre lenne szükség. A megállapodás részét képezte az is, hogy maga Altman és Brockman nem lesz az újonnan felálló igazgatótanács tagja, amely így egyelőre csak három főből fog állni, bár nem kizárt, hogy a jövőben további tagokkal bővül majd.

(Borítókép: Drew Angerer/Getty Images)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.