Az iPhone-ok képesek lesznek tulajdonosuk hangján beszélni

2023 / 05 / 17 / Bodnár Barna
Az iPhone-ok képesek lesznek tulajdonosuk hangján beszélni
Az új funkció azoknak segíthet, akiknél fennáll a beszédképesség elvesztésének veszélye – például akiknél ALS-t (amiotrófiás laterálisszklerózis) vagy más olyan betegséget diagnosztizáltak, amely fokozatosan nehezítheti a beszédet számukra. A Personal Voice egy egyszerű módja annak, hogy olyan beszédhangot hozzanak létre, amely szinte teljesen azonos a sajátjukkal.

Az Apple szerint a felhasználók úgy hozhatnak majd létre személyes hangot, hogy felolvassák az iPhone, vagy iPad által megadott szöveget, ami csupán 15 percet vesz majd igénybe. A funkció kombinálható lesz a Live Speech-csel, így a felhasználók beírhatják, amit mondani szeretnének, és azt a személyes hangjuk felolvassa annak, akivel beszélni akarnak. A cég mindenkit biztosított arról, hogy az új fejlesztés kizárólag az eszközön belüli gépi tanulást használja, ezzel garantálva a felhasználók adatainak biztonságát.

Ezenkívül az Apple bevezeti alapértelmezett alkalmazásai egyszerűsített, akadálymentesített verzióit az Assistive Access nevű funkció részeként, amely a kognitív fogyatékossággal élő felhasználók számára jelent majd könnyítést. Ez magában foglalja a Telefon és a FaceTime kombinált verzióját, valamint az Üzenetek, Kamera, Fotók és Zene alkalmazások módosított változatait, amelyek nagy kontrasztú gombokkal, nagy szöveges címkékkel és további kisegítő eszközökkel rendelkeznek majd.

A Point and Speak lehetőség a Nagyító funkcióban megkönnyíti majd a látássérültek számára a több szöveges címkével, vagy gombbal ellátott tárgyakkal, vagy készülékekkel való interakciót. Például az olyan háztartási eszközök, mint a mikrohullámú sütő használata közben a Point and Speak a kamera, a LiDAR szkenner és a gépi tanulás segítségével az iPhone, vagy iPad képes lesz felolvasni az egyes gombokon lévő szöveget a felhasználónak.

A Point and Speak be van építve az iPhone és iPad Nagyító alkalmazásába, kiválóan működik a VoiceOver képernyőolvasóval, és a Nagyító egyéb funkcióival is használható, mint például az "Emberészlelés", az "Ajtóérzékelés" és a "Képleírások", amelyek megkönnyítik a közlekedést a vakok és gyengénlátók számára.

Az „egyéni akadálymentesítési mód” funkciói az Apple szerint még ebben az évben elérhetőek lesznek, ami azt sugallja, hogy a cég operációs rendszerének új verziójával, az iOS 17-tel érkeznek majd az iPhone-okra és iPad-ekre.

A mobileszközök mellett, az Apple asztali számítógépe a Mac is kap majd hasonló új funkciókat, például azt a módot, amellyel a siket vagy nagyothalló felhasználók párosíthatják a Made for iPhone hallókészülékeket a Mac gépekkel. A vállalat emellett egy egyszerűbb módszert is kínál majd a szöveg méretének beállítására a Finder, a Messages, a Mail, a Calendar és a Notes alkalmazásokban.

(Borítókép: Unsplash/Bagus Hernawan)


Félnünk kell a mesterséges intelligenciától?
A mesterséges intelligencia rendszerekre alapozott gépek egyre több emberi munkakörben tudnak jól teljesíteni - vajon hogyan lehet szabályozni a rendszert, hogy ne egy disztópikus világba vezessen?
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.